Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

ADOX Color Mission 200 - en ny färgfilm på marknaden!

Jag har just fått hem negativen från den nyframkallade filmen ADOX Color Mission 200, 135-36 som just har kommit ut på marknaden. Jag beställde den från Fotoimpex i Berlin, och fick leveransbeskedet att den skulle åter finnas i lager hos dom från ca. mitten mars. 

Det fick bli bl. a. lite bilder från stan (Östersund) och de här färgstarka damerna lät sig fotograferas, om än något motvilligt först. Vågar jag kalla bilden "Gatufoto"? Dvs. som min egen bildtitel, och inte kategorisering av motivet...Hoppas jag inte får "bildpolisen" på mig nu!

Jag upplever denna negativa färgfilm (framkallningsprocess C-41) som har lanserats med "buller och bång" av ADOX och Fotoimpex i Berlin (som vad jag förstår har ensamrätt på att sälja filmen)  att den har en ganska kraftig färgåtergivning, så hög lite väl färgmättnad och samtidigt låg exponeringstolerans - som ju betyder att man måste vara väldigt noga med exponeringen.

Bilderna tog jag med min Leica M4 bestyckad med vidvinkeln Super Angulon 21 mm f/3,4 - M4:an har ju ingen inbyggd exponeringsmätare, så jag mätte hela tiden ljuset med iPhone-appen Lux Meter. Men tydligen är den metoden inte tillräckligt precis, flera underexponerade bilder hade den höga brusfaktorn omkring 30 som indikator på filmens korn i jämförelse med t ex Kodak Portra 160 och/eller bilder tagna med iPhonens kamera som sällan överstiger värden på 10-12, dvs lågt i jämförelse med den här filmen. Bilden ovan som jag visar här har jag bildbehandlat ganska mycket i Photoshop, Camera Raw och Nik Collections Color Efex 4. 

Jag är medveten om att detta är en högst personlig "ovetenskaplig" bedömning - måhända andra kommer till bättre utlåtanden. Tyvärr finns ADOX Color Mission 200 f.n. bara konfektionerad för småbild 135-36 - jag hade gärna velat testa den på 120-spole också. 

I största allmänhet kommer jag säkert som tidigare att oftast fota digitalt när det gäller färgbilder, den analoga tekniken lämpar sig bäst för svartvitt i mitt fall, eftersom jag framkallar svartvit film själv och kan då styra framkallningen på helt annat sätt. Även om "hemframkallning" av färgfilm numera är betydligt enklare än förut vad jag förstår, så fortsätter jag nog att skicka iväg negativ färgfilm till något proffslabb för filmframkallningen!

Det vore intressant att ta del av andras erfarenheter av ADOX-filmen!

/B

 

Inlagt 2022-03-22 21:23 | Läst 1401 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag tycker bilden som sådan är bra, sen det tekniska med färgnegativ, det vill jag inte bedöma. kanske lite svag teckning i skuggorna, men det beror väl på underexponeringen kan tänkas? Även Orwo ska ju komma med en ny färgfilm, kanske har de samarbete och det är samma film? Orwo och Invisocoat (som ju gjuter Adox svartvita filmer i Tyskland) verkar ha slagits samman under ett moderbolag, efter rekonstruktioner.
Jag kanske bör tillägga, att jag på intet sätt vill ”avfärda” filmen - dess karaktär och färgskala (färgrymd.?) kan visst vara intressant för en viss typ av fotografering - beror nog till stor de på tycke och smak…

Jag har nog själv bara för dåligt underlag för att jämföra med andra filmfabrikat, och kommer kanske att göra ett försök till med större betoning på korrekt exponering!