Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Lag och ordning!

Regeringen har ju ett lagförslag på gång som ska skydda folk från att bli kränkta av fotografer som fotograferar påträngande, närgånget eller dolt. Bestämmelsen föreslås t.e.x omfatta olovlig fotografering eller annan bildupptagning som, oavsett plats, sker på ett sätt som är påträngande, närgånget eller dolt och ägnat att allvarligt kränka den enskildes personliga integritet som privatperson. Straffet föreslås vara böter eller fängelse i högst ett år”.

Ingen fotografering då på våra Twang träffar i framtiden..:o)

Trevlig helg!

/Bernt

Inlagt 2012-02-10 12:04 | Läst 5001 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det var så påträngande mörkt på Twang så jag twangades låta bli att fotografera analogt i alla fall...
Även om din slutsats ska ses med glimten i ögat så riskerar lagen tyvärr att få folk att tro att det är förbjudet att fotografera dem om de känner sig besvärade. (besvärad är inte kränkning och definitivt inte allvarlig kränkning).

Det blir som med PUL. De flesta tror att det är förbjudet att publicera bilder på personer på nätet när det i själva verkan nästan alltid är tillåtet. Perspektivet blir fel. Under 10 år har det bara varit ett handfull PUL-fall i rätten och av dem rör de flesta inte foto. Och rör det foto så är det förseelser av typen "ex-pojkvän lägger ut sängkammarbilder på ex-flickvän som hämnd".
Håller med Magnus. Frågan är ju, vad ska hända om nån känner att de blivit besvärade av att man tagit en bild i "smyg" på dem på stan? Ska polis tillkallas, som ska granska ens kamera/mobil, för att se om den innehåller några kränkande bilder? Det kommer ju inte att funka, rent praktiskt.
Hans Wahlgren 2012-02-10 15:07
Det som kommer att hända i praktiken är att det kan bli en massa tjafs på stan, om den allmänna tendensen blir att media och folk i allmänhet "lär upp" varandra att dom ska reagera som "kränkta" så fort det syns en fotograf i folkvimlet. Det kan lätt bli en "folksjukdom" dessvärre, att allt fler reagerar allt mer aggressivt. Den tendensen finns ju dessvärre redan nu. Har själv fått värja mig mot fem ynglingar av utomnordisk härkomst som kände sig "kränkta" i höstas. Det kan bli mer av den varan....

Men hur ska problemet hanteras? Det vore viktigare och intressantare med en diskussion om hur vi som fotograferar på gatan ska agera framgent. Nu tänker jag inte på fotograferingsstil i allmänhet utan snarare hur vi får ut budskapet att det visst är tillåtet. Vi vet ju att många remissinstanser sablat ner förslaget och möjligen om det kommer att omformuleras. Men jag tror ändå det går igenom i någon form och då behövs "moteld" mot vantolkningarna.
Hej alla fotovänner! Det är ju så här att de som är för det kommande förslaget lyckats med att få svenska folket att tro att det i framtiden kommer att bli förbjudet att ta bilder på folk på gatan, i parken, i tunnelbanan eller andra öppna allmänna platser vilket jag tycker är mycket olyckligt. Jag har själv råkat ut för det vid ett tillfälle när jag tog några bilder på en tjej i tunnelbanan och blev påhoppad av en person som tyckte att jag var gubbslemm/snuskgubbe. Nu skiter jag i för sig i det där, efter helgen kanske man skulle gå upp till arbetsförmedlingen och berätta för dom att jag har lust att byta inriktning i mitt liv och kanske få ett nytt jobb så att jag kan jobba vidare tills att jag blir 75 bast…
Som du säger, det stora problemet är att folk tror att det är förbjudet att fota i offentligheten.
Det är en konstig tid vi lever i när folk automatiskt verkar förutsätta att alla andra som visar dem minsta intresse på något sätt inte har rent mjöl i påsen. Det var väl ingen som brydde sig om att någon fotograferade förr? Samtidigt som man vill vara rikskändis som idiot i någon såpa gå man i taket om man hamnat på någons bild, ytterligt besynnerligt. ;)

Dags att skriva in dig på arbetsförmedlingen så du hamnar långt fram i kön? ;)

-affe

Ps. folket har väl den regering den förtjänar, moderaterna har lyckats väl med att slå i folk att alla kan vara ett privilegierat fåtal.
Det är en polis och ordningsregering som har makten! ;)
Fast jag tycker man fokuserar litet fel liksom!
Misstänksamheten och en ev lagstiftning bör inriktas på företag som misshandlar gamla människor, typ Carema, och där man se'n sticker med våra stålar utomlands!
Eller på skolor som också "sticker med stålarna" som vi bidrar med, och lämnar eleverna i sticket!
Å ännu bättre vore om dom försökta hålla "ordning" på Kärnkraftsverken, så vi fick rimliga elpriser,
eller jagade bankerna, eller jagade SJ, då skulle jag gilla den Moderna Ordningsregeringen om dom tog tag i småfolkets problem!

Nu känns det här bara oroande, felfokuserat och ganska mycket ogenomtänkt!

Ursäkta det här inlägget en fredagskväll!
Å kanske litet utanför ämnet, fast kanske ändå inte...
Ursäkta!
Nu er'e fredag, å nu skall vi ju ha lugn och ro! ;)
/B
N Thomas Meldert 2012-02-10 18:17
Felfokuserat? Jag tycker nog de flesta regeringar vi haft fokuserar dåligt. Vore de ett objektiv skulle det få stå och damma på hyllan. De har ju varken autofokus eller klarar att fokusera manuellt!
Hans Wahlgren 2012-02-10 18:20
Bra Bengt! Det är aldrig fel att påtala när makthavarna har fel fokus. Men de frågorna Du tar upp är ju betydligt svårare att lösa..... Tror Du verkligen politikerna är kapabla axla den typen av uppgifter? Jag tvivlar, oavsett politisk färg. Det här är ju knappast de vassaste knivarna i lådan. Inte så att dom valde mellan Rocket Science och politik direkt.