Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 241/T2 fotograferad med T2...



Varning, kameraporr! Ej för känsliga. En high tech analog Contax T2 kompakt, fotograferad med en digital Fujifilm X-T2. Analoga kameror behöver inte vara långsamma skorvar utan automatik eller andra bekvämligheter. Contax har alltid legat långt fram med high tech i sina kameror. Deras analoga som kom strax före den digitala revolutionen är inga undantag. Förstklassiga arbetsredskap, snabbarbetade och praktiska verktyg för bildskapare.



Contax T2 och T3 har använts bl.a av vår egna berömdhet Anders Petersen. Föregångaren Contax T, hade inte AF som T2 och T3 utan var försedd med en mätsökare. Den kameran nyttjades bl.a av gatufotomästaren Henri Cartier-Bresson under hans sista år. Mer tror jag inte behöver sägas om den här kameraserien. T3 var den sista i serien och senare kom även en serie med zoom Vario Sonnar,  kallad TVS.
Mera om Contax T2 i den här filmen: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=T4rJbP8W_kY
Ps. Även den filmen gjord med en Fujifilm X-T2.Ds

Inlagt 2018-03-17 21:10 | Läst 3154 ggr. | Permalink
Hej Nils.
En sådan varning bör altså vara i framkant och helst fremgå i rubriken. Så vi som inte är intresserade av prylar kan undvika och klicka för att börja läsa :-) :-) hi hi.
Contax är super men jag hade möjlighet att köpa en begagnad Tocon RE super och det var också en super kamera vid den tiden (1964-65). Jag menar att den tillverkades från 1963 till början på 70-talet?
Trevlig post - gillas.
Med fotohälsningar från Erik/DK.
Svar från Nils Bergqvist 2018-03-17 22:00
Topcon har ju fått lite cult-status, och vissa modellerar ganska så eftertraktade vad jag förstått. Har dock aldrig ägt någon. Min första 135 SLR-kamera var en Canon Ftb.
Åh, En Contax T2. Jag köpte en sån begagnad för några år sedan, efter att jag gått en workshop med Anders Petersen. Han talade så varmt om den, men jag har aldrig provat den. Mest för att jag inte riktigt vet hur den funkar. Är det bara bländarprioritet på denna?
Nu ska jag kolla din youtube-länk!

Hälsar
Eva
Svar från Nils Bergqvist 2018-03-17 22:27
Den har både programautomatik och bländarförval. Exponeringskomp +2/-2. Avståndet kan även ställas manuellt med en ratt samt markeringar i sökaren. Automatisk filmladdning och återspolning. Inte mycket man behöver fundera över, bara skjuta.
Evacent 2018-03-17 22:36
Jamen, vad väntar jag på ! ? Verkar ju plätt-lätt ju! :-)
Contax T2 och T3 verkar vara trevliga kameror. Jag gillar att de tecknar så skarpt och hårt. Jag har dock själv aldrig testat en (men hade en minox gt-e kring 1990, den hade också ett hårdtecknande 35mm objetiv som man fällde ut).
Henri Cartier-Bresson fotade med en Leica minilux på slutet.
Svar från Nils Bergqvist 2018-03-18 18:52
Bresson använde även en Contax T enligt dessa uppgifter, kom ju 11 år före Miniluxen)
"The camera has developed something of a cult status and demands high prices (> $300) on the used marketplace. It is reported to have been a favorite of celebrated photographers Henri Cartier-Bresson and Costa Manos."
http://camerapedia.wikia.com/wiki/Contax_T
Johan Pihl 2018-03-19 11:31
Där ser man. Jag har bara läst, och sett bilder där han använder, Leica minilux.
Går den att använda med glasögon? Sökaren (okularet) ser extremt liten(t) ut.
Svar från Nils Bergqvist 2018-03-18 19:01
Fungerar med mina Silhouette-glasögon i alla fall. Med de stora (där glaset sitter längre ut från ögat, ser man inte riktigt ramen. Men jag brukar då fälla upp dom då utsnittet är viktigt, och titta utan, fungerar bra då kameran har AF.