EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 87/Sista mörkrumsprinten 2014.

Ett tag sen jag bloggade här. Finns numera på facebook och några olika grupper där, det tar sin tid. Man hinner inte med allt här i livet, speciellt inte om man ska hinna arbeta lite i mörkrummet också. Och idag gjorde jag en sista print för året. Min svaveltonare tog slut innan jag hade gjort den sista bilden på Cher för ett par veckor sedan. Missade att den inte höll mer än en dag  färdigblandad. Så jag åkte till Photax i Nybro för att inhandla mera. Visade sig dock att den luktfria svaveltonare de sålde hade upphört från tillverkaren Tetenal och de hade inga fler på lager, och de visste inte om den skulle komma mera. Så jag beställde från macodirect.de i Tyskland istället och den kom till dörren igår, vilken service. Tur att vi är med i EU och kan handla fritt utan extra kostnader och annat krångel från alla medlemsländer.



Bilden har jag gjort från ett svartvitt originalnegativ av den amerikanske fashionfotografen Harry Langdon (fotograferat 1977), och den är kopierad på Fomatone MG 532 II Nature, framkallad i Moersch SE4 Neutral samt tonad först i svaveltonare, därefter i guldklorid. Det är ett av de negativ som jag köpt när en del av Mr Langdons arkiv sålts ut, inklusive fullständiga rättigheter. Jag ska försöka göra en utställning av det här till våren och det är meningen att flera bilder av "superkändisar/artister" då kommer att visas, kopierade och presenterade på mitt sätt. Jag har också inhämtat fotografens samtycke att ställa ut bilderna, även om det nu inte behövs rent juridiskt eftersom jag övertagit alla rättigheterna till just de negativ köpt. En fråga som jag inte 100% har svaret på är om det eventuellt behövs tillstånd från kändisarna (för ett par bilder dödsbon) för att visa dom? Men jag tror inte det. Kanske någon här vet säkert svar? Har även ställt frågan till fotosidans jurist.

Ha ett Gott Nytt År!

Postat 2014-12-31 18:45 | Läst 2427 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera