EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 207/En öl för kvällen...

Det är aldrig fel med öl, speciellt inte när den kommer från Tjeckien. Min favorit är Bud (Budejovicky) från Budvar, en välbalanserad äkta pilsner som smakar som öl ska smaka. I alla fall om jag får bestämma. Tog en svartvit JPEG-bild av densamma (innan den rann ner i strupen) med favoritpreseten Acros på 6400 ASA i min Fujifilmkamera och svängde till det lite efteråt i Elements. Ja det går alldeles utmärkt att redigera JPEG-filer producerade av Fujifilms verktyg. Denna blev lite grådaskig med de inställningarna av högdagrar och lågdagrar som jag använde i kameran, så jag fick trixa lite extra mycket efteråt för att få till det. Men jag fick det som jag ville ha det ändå. Den är redigerad både allmänt och lokalt och för att ni ska förstå att jag fick dona en hel del visar jag både originalfilen ut ur kameran och slutresultatet. Om någon vill veta exakt hur den redigerades går det bra att fråga, men här nöjer jag mig med att visa kamerafilen och slutbilden. Jag lade också på en toning på ett speciellt sätt, som ska efterlikna toning av gelatinsilverpapper i mörkrummet, där tonaren verkar mest i de svärtade partierna och mindre i de  ljusare.





//

Postat 2017-12-30 21:47 | Läst 2063 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 205/Nu är det så mörkt om dagarna att 6400 ASA knappt räcker för att kunna fotografera på fri hand.

Det märktes under gårdagens eftermiddagspromenad. Gick inte ställa bländaren mindre än 8 då. Med 400 ASA film och analog kamera hade man fått nöja sig med bl 2 för att inte riskera skaningsoskärpa i detta mörka förvinterdunkel. Här har vi en av de stora fördelarna med den moderna digitala fotografin, det fungerar bra även på höga ISO, vilket behövs vid den här årstiden när man fotar i naturligt ljus, utan extra belysning.

Postat 2017-12-11 20:32 | Läst 1903 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 204/Det ryker fortfarande ur pappersbrukets skorstenar...



Och det är bra för oss som bor i Lessebo. Visserligen har personalstyrkan de sensate åren minskat betydligt, men ändå är papper en tradition här. Sedan 1693 faktiskt, då man började tillverka karduspapper till Flottan i Karlskrona i handpappersbruket. Och denna handpapperstillverkning finns otroligt nog kvar fortfarande i kontinuerlig drift, fast nu i regi av ett externt företag som tagit över.

Bilden på bruket skulle man kunna tro är tagen med en analog Rolleiflex 6x6 och gammal hederlig Tri-X, men det är min digitala systemkamera Fujifilm X-T2 som jag haft inställd på format 1:1 och svartvit Acros settings på 6400 ISO. Resultatet blir "skrämmande" likt inskannad 400 ISO film i 120-format på dessa höga ISO.


Utsnitt av bildfilen i 100%.
//

Postat 2017-12-10 17:57 | Läst 3595 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera