EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 82/Sommarbloggens lägesrapport VI - Provtryck av Bornholmsboken beställt.

Jag har nu suttit och scannat samt redigerad bilder så mycket att mina fötter svullnat. Ungefär som under skidresorna till Val Gardena de senaste åren, då bussen går non-stop från Växjö till Wolkenstein/Selva och hotell Olympia, bara 100 meter från Gondolliften upp till toppen av Störtloppsbacken. Bara att hoppa i pjäxorna på morgonen när bussen kommit fram (vilket på grund av förstorade fötter brukar vara lite problematiskt) och sen slänga sig ner för Saslong. Men det brukar bli lite frukost och en öl också innan man slänger sig ner för det klassiska hanget, åtminstone för en del.



Man känner sig ungefär sån nu när man ska knäppa på sommarsandalerna, lite trångt att klämma i foten (och behov av ett glas öl). Men det brukar försvinna när man aktiverar sig lite, vilket jag ska göra nu nu efter allt stillasittande för att färdigställa bildfilerna. Ska bl. ta några turer med min oväxlade Skeppshultare i hembygden de sista semesterdagarna, om inte vädret sätter stopp vill säga.

Mera om boken kan du läsa på Fotogalleriets blog. Det blev 90 sidor och 86 bilder till slut.  Får se om det blir några ändringar efter provtrycket, vilket ska komma i nästa vecka.

Ha det bra!
Nils/

Postat 2014-07-29 18:24 | Läst 2752 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Emaks betraktelser 81/ Sommarblog V - Inte för varmt att framkalla film och arbetet med Bornholmsboken fortskrider....

Jag fortsätter med att konsolidera sommarens aktivitéter under semestern. Hade tyvärr inte möjlighet att komma till det ypperliga Gnesta-planket i år heller (jag var ju vänligen inbjuden av Bengan annars) men det ser ut att ha klarat sig utan mig även denna gång. Jag får satsa på nästa sommar istället, då jag även ska ha en bok klar för försäljning att visa upp. Har egentligen inte varit "ledig" mer än en vecka den här sommaren då de fotografiska aktiviteterna för mig som vanlig industriarbetare och amatörfotograf brukar öka vid frihet från ordinarie arbete. Det är vid dessa ledigheter (sommarsemester och juluppehåll) som man har lite mera tid över för att göra något rejält om man så säger. Nu har detta bestått i att ta fram nya vykort till Café Mejeriet samt att fotografera, framkalla film och scanna mina bilder från Bornholm, som ju är tänkta att vara underlag till den tidigare omtalade boken. Mycket nattarbete har det blivit (man vill ju va ute lite i solen också) men det är varmt nog ändå att framkalla film.

De sista tre filmerna från Bornholm är färdigframkallade och väntar på scanning. Annars är just nu 55 bilder slutredigerade och klara i datorn. Som det ser ut kan det säkert bli kring 90-100 bilder i boken och den blir nog ganska tjock då papperet planeras till lite bättre och tjockare kvalitét. Det är annars lite problematiskt att framkalla film i sommarvärmen. Jag kollade temperaturen i framkallaren när den hälldes i dosan, den var då exkt 20,0 grader. När den hälldes ur efter 7 min hade temperaturen stigit till 22,2 grader. Normalt skulle framkallningstiden legat på 8 minuter men jag kompenserade nu med kortad tid för temperaturändringen (som jag av erfarenhet vet ändras när det är 25-28 grader varmt där man står).  Negativen har blivit skapligt bra. Även om några filmer varit lite täta har scanningen fungerat. De sista filmerna på Fomapan 100 blev superfina.


Snogebaek, Bornholm - juli 2014.

Jag vill inte visa för många bilder från den planerade Bornolmsboken innan den är klar, så du som eventuellt är intresserad att köpa den får vänta ytterligare några veckor, då jag tror den ska vara färdig att leverera. Jag har skaffat ett ISBN-nummer från Svenska ISBN-centralen på Kungliga Bilblioteket och kommer även få leverera två pliktexemplar av boken dit. Priset kommer som sagts bli minst 360 kronor, förmodligen kring 400 och lite till då jag inte vill ha billigast möjliga (med mjukt och sladdrigt omslag) utan vill göra en bok som ser lite mera "proffsig" ut. Dessutom kommer jag skicka med en handgjord och signerad mörkrumskopia med ett av motiven i boken, vilket jag tror kommer öka attraktionen att köpa en så pass "dyr" bok. Normalt brukar jag sälja enbart en sån mörkumskopia för kring en tusenlapp, men nu kan du alltså få den för ca halva det priset, inklusive en fotobok med bortåt 100 bilder! Hoppas det ska locka åtminstone några flera att köpa boken. Jag planerar att trycka en förstaupplaga på 50 böcker och sedan får man trycka upp efterhand, om det går att sälja flera?


Bornholm Kunstmuseum - juli 2014.

Det här blir inget jag kommer tjäna något på, om någon nu skulle tro det. Bokförsäljning är egentligen dödfött idag och priset kommer inte överstiga de kostnader jag har för att ta fram trycket samt materialkostnaden för mörkrumsprinten. Man har haft foto som stort intresse genom livet och vill göra något vettigt av detta helt enkelt. Roligare än så blir det nog inte för en oetablerad amatörfotograf  som saknar både dokumenterad fotoutbildning, rätt kontakter och gräddfiler in i kulturetablissemanget. Man får ta saken i egna händer om det ska hända någonting. "Du ska ta ledningen och makten!" Var det inte någon vänster-politiker som yppade detta uttryck och även skrev en bok med samma titel en gång i tiden?

Ha det bra!
Nils/

Postat 2014-07-27 10:49 | Läst 2881 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Emaks betraktelser 80/Sommarblog IV - Att göra en bok...

Har egentligen sommaruppehåll i bloggandet, men just nu mitt i semestern skriver jag lite ändå för att konsolidera mina funderingar och aktivitéter. Hade planer på att besöka Gnesta-planket på lördag och ta med mig några bilder till "öppna planket" och träffa bekanta från fotosidan, men det passade inte in i programmet den här sommaren. Hade den planerade Bornhomsboken varit klar kunde man tagit med sig några ex och försökt kränga där t.ex. Kan kanske bli så till nästa år istället? Men för dig som har tid och möjlighet är Gnesta-planket ett givet evenemang. Så åk dit och kolla för håken!

Som sagts i föregående blogposter planeras en bok med bilder från Bornholm. Idag är det ju lätt för vem som helst att göra en bok med "print on demand" typ blurb. Har tidigare gjort en bok i 11 exemplar (ett provtryck och 10 i upplaga). Ett dokumentationsprojekt vid bygget av  ett fjärrvärmeverk. Gjorde den med neutrala svartvitfiler och blankt papper (inte det dyraste). Resultatet blev skapligt bra, dock ett litet, minimalt grönstick i bilderna men inget som stör just för den typen av bok. Har även gjort ett provtryck av en annan bok där jag scannat mörkrumskopior som har en svagt varm ton i svärtan. Tog då ett dyrare matt papper med lite struktur, och det blev jättesnyggt med i princip exakt samma ton i trycket som i originalkopiorna. Den boken är inte färdig utan jag arbetar vidare med den, fö. bilder från min hemort Lessebo.


Så skulle omslaget kunna se ut.

Frågan är nu hur man ska välja för Bornholmsboken? Det svagt strukturerade och matta papperet som jag tog i provtrycket för Lessebo-boken ska jag definitivt ha. Men om jag ska använda de neutrala svartvitfilerna eller ev lägga på en svagt varm ton återstår att bestämma? Risken att få grönstick är inte så tilltalande i just de här bilderna från Bornholm, men kanske blir det bättre på det matta papperet? Så det blir till att göra ett provtryck och se.

Återstår några filmer att framkalla och scanna, sen kan man slutföra boken och beställa ett provtryck. Har haft ett snitt med 8-10 användbara bilder per film på de hittills framkallade filmerna, så jag tror att det ska kunna bli något hundratal sidor i boken ändå. Jag försöker hålla samma design, format och typsnitt  som de andra två böckerna, 20x25cm (8x10"), fast nu blir boken på höjden och inte på bredden som med de andra två. Tycker det passade bäst så med de kvadratiska bilderna.


Förslag till uppslagsdesign.

Frågan om upplaga är också ett dilemma. Att beställa 50 böcker som man sedan inte får sålda är inte så kul. Boken lär ju inte heller bli så billig om man väljer hård pärm och lite tjockare papperskvalitét. Man kan alternativt göra förbeställningar och trycka när man fått ihop ett antal. Alternativt att göra reklam för boken på bloggar, hemsidor etc. och låta folk köpa den själva via blurb. Ja framtiden får utvisa vilket man väljer. Men det skulle vara kul att gör en grundupplaga på 50 ex eller så. Man kan ju försöka få till ett samarbete med olika försäljningställen, typ turistbyråer, caféer eller liknande (ev också på Bornholm) där man kan ha några ex till försäljning. Fick t.ex lite kontakt med personalen på en restaurant i Svaneke, som sålde en fotobok i receptionen med en Bornholmsk 1800-talsfotograf vid namn Valdemar Myre. De var också väldigt intresserade av min lite ovanliga kamera av äldre snitt. Ja såna kontakter kan man kanske utnyttja?

Ha det fint i hettan!
Nils/


Postat 2014-07-24 16:33 | Läst 2671 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Emaks betraktelser 79/Sommarblog III - Hasle och Nexö.

Dogma-fotandet har haft uppehåll ett par veckor (semester även där som det verkar). Ligger tre oscannade filmer med flera dogma-bilder att lägga upp i flödet, men det får vänta. Kommer säkert igång igen när jag framkallat färdigt och scannat bilderna från Bornholm. Men den här gamla Colorflexkameran från Agfa  är så pass inspirerande att fota med, så jag lär nog fortsätta med den också parallellt, kanske i speciella projekt typ semesterbilderna från Bornholm. Med maskad sökare till kvadrat får man en lagom bildvinkel att komponera med.


Hasle.

Visst, Bornholm gör sig bra i färg. Men jag har två omgångar färgbilder därifrån, dels diabilder 6x6 från 1982 som jag ännu inte gett mig på att scanna, och dels digitala färgbilder från 2002 som finns redigerade och klara både som filer och färdiga utskrifter. En del av diabilderna har jag som Cibachromekopior, monterade på kartong. Jag är därför inte speciellt hågad på att fota mera i färg på Bornholm, det känns färdigt och mättat för min del. Så nu blev det svartvitt och småbildskvadrat istället.


Hasle.

Det kvadratiska formatet är helt underbart att arbeta med. Förvånansvärt har det funnits ytterligt få kameror för 135-film genom åren som haft detta format. Den kamera jag nu använt, en Agfa Colorflex från slutet av 1950-talet, skulle annars passa utmärkt för detta eftersom den med schaktsökare i princip blir omöjlig att fota höjdbilder med. Bilden blir upp och ned hur man än vänder kameran i höjdled. Så 24x36 fungerar bara horisontellt (såvida man inte skaffar en prismasökare som också fanns att tillgå). Själv löste jag det här genom att helt enkelt maska av sökaren till kvadratiskt format, negativen får sedan beskäras i efterhand. Men det skulle varit fint med över 50 bilder på en rulle, vilket varit fallet om kameran matat fram enbart 24x24-rutor.


Nexö.

Ytterligare 20 godkända kvadrater på de senast två framkallde 36-rullarna är inget dåligt facit för min del. Brukar i regel annars bara bli 3-4 bilder per rulle som man gör något av. Så det ska nog kunna bli en liten blurb-bok av de här bilderna ändå. Jag tycker det är lätt att komponera i kvadrat och sen inbjuder även ljusschaktsökaren med spegelvänd bild till större noggrannhet vid kompositionen tror jag. Den snabbarbetade kameratypen där rätt bländare/tid följs åt med EV-värdet, är nog något som också bidrar till att man helt kan koncentrera sig på bilden och kompositionen.


Nexö.

En fotograf som inspirerat mig vad gäller kvadratiskt format är Gerry Johansson. Hans bilderböcker med kvadratiska kompositioner är väldigt fina och lärorika att titta på. Kolla gärna hans böcker på hemsidan:
www.gerryjohansson.com

Postat 2014-07-23 14:50 | Läst 3809 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Emaks betraktelser 78/Sommarblog IIb - Bornholm i kvadrat...

Första rutorna scannade. Fint resultat som inte ser för perfekt "digitalt" ut. Precis som jag ofta vill ha bilder, lite kornigt och med struktur. En mellanformatskamera eller en digital här hade gett findetaljerade och fingraderade bilder, men småbilds 200 ISO-film och 24x24mm negativ (som det blir när man komponerar kvadratiskt med 135-film) är precis lagom. Detaljerna tar då inte överhanden utan formen/kompositionen framhävs mera. Kanske en smaksak? Tolv godkända bilder (och ett par till som inte scannats ännu) på de två först framkallade filmerna måste ses som ett bra facit. Fortsätter det så blir det mycket att välja på när de återstående tretton filmerna framkallats. Beror detta månne på att det är lättare att fota i kvadratformat? Och/eller att man är mera noggrann att komponera med ljusschaktsökare?

   
   
   
   
Bilderna är från Sandvig, Gudhjem, Rönne och Hammershus.

Måste säga att den gamla Colorflex-kameran är väldigt bra att hantera, och resultatet blir helt ok. Trots åldern på ca 55 år. Troligen en enskikts antireflexbehandling SC på Apotar-optiken, vilket många svartvitfotografer föredrar då skuggorna ofta inte blir så hårda utan mjukas upp (syns kanske inte så bra här då jag använt gulfilter och gett bilderna bra kontrast i datorn).  Att kameran ger ifrån sig ett ordentligt "klotsch" när spegeln fälls upp vid exponeringen, är också lite kul tycker jag. Påminner om gamla hederliga Hasselbladare.

Jag använde den inbyggda mätaren (hade dock en lös mätare med för att vara på säkra sidan). Ställde in det uppmätta EV-värdet på optiken och sedan var det bara att brassa på. Oavsett vilken tid/bländare man väljer så följer det andra tid- eller bländarvärdet med. Alltid rätt exponeringskombination alltså. Väldigt praktiskt och snabbarbetat, man kan helt koncentrera sig på att komponera bilden istället. Ändras ljusförhållandena (som när man går från ljus till skugga eller från utomhus till inomhus) får man givetvis göra en ny mätning och ställa in nytt EV-värde, men sen kan man sluta fundera och bara fota på. Jag gillar också att man kan se bilden i ljusschaktet, både med en lupp och med båda ögonen. När skärpan ställts med hjälp av luppen och snittbilden (samt även avståndsskalan på optiken) kan man se bilden ner i schaktet och komponera precis som med en Rolleiflex TLR eller en gammal Hasselblad med ljusschakt. Men jag exponerade en hel del även direkt med ögat i luppen, det ska tilläggas. Fungerar fint att komponera så också. Kvadratiskt motljusskydd fixade jag också, hade ett i plast som tillhör en mellanformats TLR Seagull, vilket passade utmärkt att sticka på efter att ha filat lite på insidan plastringen. Man får dock vrida det efter avståndsinställningen (om man vill ha effektiv avskärmning), då man focuserar på yttre optikringen och alltså även motsljusskyddet snurrar med.

Efter framkallning av filmerna återstår inscanning och redigering, sedan kopieringen i mörkrummet av utvalda bilder för en eventuell kommande utställning. Ska även försöka fixa till en blurb-bok om det blir tillräckligt många bra bilder för detta.

Postat 2014-07-22 17:07 | Läst 3827 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa