Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 294/Att vända på en frontlins...

Jag köpte två billiga Meyer-Optik Domiplan 50mm/2,8 på ebay. En av dom har jag nu experimenterat med lite grand. Jag pillade bort textringen i fronten, sen lossade jag försiktigt på ringen som håller fast frontlinsen. Det gick lätt med bara en liten skruvmejsel. Efter att ha skakat ut frontlinsen (som är utbuktande fram och plattare bak) och vänt på den, lagt den på plats igen och sen skruvat fast den med ringen samt tryckt fast textringen, så satte jag Domiplanen i M42-adaptern på min Fujikamera och tittade i sökaren. Tyvärr fick jag inte focus nånstans, och provade då istället att skruva loss den och hålla fronten mot adaptern. Dubbel reversal alltså. Omvänd frontlins och omvänd optik. Nu gick det bättre och det fungerade att få bilder med något så när focus. Men bilderna här är tagna på fri hand med ca 1/30 - 1/50 sek slutartid, så troligen går det  att få en liten anings mindre oskarpt där focus ligger. Mjukheten är ändå något om tilltalar mig. Kul att se vart man kommer med den här typen av modifikationer!











//

Inlagt 2018-10-06 00:21 | Läst 1296 ggr. | Permalink
Du skriver: "...att skruva loss den och hålla fronten mot adaptern. Dubbel reversal alltså. Omvänd frontlins och omvänd optik. Nu gick det bättre och det fungerade att få bilder med något så när focus..."
I och med att du vände på optiken så blev ju den tidigare vända frontlinsen rättvänd igen. Eftersom det är optikens avgörande samlande lins, blev det naturligtvis bild då.... :-) Resultatet blir alltså objektivets främsta bildskapande lins, föregången av ett antal bakvända linser som orsakar diverse aberrationer – men det var väl det som var poängen, att se hur dom ser ut.
Svar från Nils Bergqvist 2018-10-06 10:27
Du har säkert koll, vilket inte jag har. Frågan är om det går att få focus alls med optiken rättvänd och satt längre ut eller närmare sensorn?
syntax 2018-10-06 12:03
Ja, det tål ju att grunna på. Närmar sensorn är svårt utan optiska förändringar, men längre ifrån är ju inom vissa gränser problemfritt. Det blir ju vanlig makrofotografi med mellanringar. Domiplanen är ju en enkel triplett (Dannis Taylors triplett från 1893), generellt brukar man vinna på att vända optiken vid långa utdrag. Det är då för att få bästa möjliga formella återgivning - men dina intentioner är ju annorlunda.
Svar från Nils Bergqvist 2018-10-06 21:58
Vänder man optiken, utan vänd frontlins, och håller den mot adaptern, så blir det "normal" fin skärpa, troligen även om man håller ut den (typ mellanringar) från adaptern. Blir säkert även bra om den hålls ut rättvänd. Har provat att hålla ut den från adaptern, rättvänd men med frontlinsen vänd, och då ser det bättre ut med focus, så troligen skulle en macroadapter (utskjutbar fungera) och en sån har jag redan beställt för M42.