Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 32/"Bygdens son" på vandring genom byn...

Det var ett tag sedan jag tog en tur med kameran genom byn. Men idag den 1:a februari var det ingen större  snöyra och då passade jag på. Disigt och grått däremot, och det gör sig bra i vartvitt. Hade dock inte räknat med att filmframkallaren APH 09 (Ur-Rodinalen enligt recept från 1918) skulle ge så pass grovt korn med Fomapan 200. Den modernare Rodinalen som jag använt förut, Calbe R09 och Fomadon R09, har inte gett denna distinkta och skarpa kornstruktur med Fomapan 200. Tvärtom har de gett den filmen ett ganska moderat och återhållet korn, jämförbart med T-Max 400 i samma framkallare. Men skillnaden i resultat mellan de olika Rodinal-varianterna visade sig alltså vara ganska stor. Något att lägga på minnet för framtiden, det var första gången jag provade APH 09. T-kornsfilmen Fomapan 200 fick nu ett korn som var tydligare än Fomapan 400 i vanlig Rodinal som jag upplever det. Nästan i paritét med T-max 3200 faktiskt. Men jag tycker ändå det blev ganska fint och stämningsfullt. Fotografi kan se ut på många olika sätt och en tydlig kornstruktur tycker jag många gånger kan tillföra bilderna något som den digitala fotografin saknar. Visst, du kan lägga på korn i efterhand i ps, men själv tycker jag sällan det blir jämförbart med äkta korn där det är silverkornens struktur som bygger upp bilden och dess detaljer/delar.


Lindgatan, Djurhult.


Kraftledningen som försörjer Lessebo bruk med ström.


Pappersbrukets hålldamm.


Herrgården från 1700-talet, även kallad Flustret.


Stationsgatan nedanför kyrkan.


Högstadieskolan Bikupan.


Vid Bikupan...


Vid Bikupan...


Framför grusplanen vid Bikupan.

Ja så kan det se ut när bygdens son hänger kameran runt nacken och sätter på sig kängorna för en tur genom byn. En kamera med objektiv som fö användes första gången (Voigtländer Bessa R4A med Ultron 28mm/2).

Inlagt 2014-02-01 22:29 | Läst 2501 ggr. | Permalink
Fina bilder i en melankolisk ton, gillar dom mycket! LO
Tycker också om dina bilder. Snyggt med den höga kontrasten och den djupa svärtan i skuggorna. Passar motiven och årstiden perfekt

Kul också att se vad Foma 200 kan prestera. Jag har själv lite av en kamp med just den filmen i 120-format. Testade med min standardframkallre (perceptol 1+3) men får bara grådaskiga kopior hur jag än bär mig åt. Dessutom verkar emulsionen extremt känslig för mekanisk påverkan och jag får skrapmärken på filmn. Men, som sagt, det syns på dina bilder att filmen kan prestera väldigt bra. Skall prova med R09 istf Perceptol så får vi se om det blir bättre.

Tack för trevlig blogg!

Fredrik
Svar från Nils Bergqvist 2014-02-02 13:04
Detta är extremt grovt korn för Fomapan 200. I Calbe R09 och Fomadon R09 är kornet inte alls lika tydligt utan väldigt behagligt och lagom. Vill man ha det finare kornet är alltså dessa båda Rodinaler av senare datum att rekommendera. Studional och R09 oneshot ska tydligen ge ännu finare korn, men kanske är både Calbe R09 och Fomadon R09 liknande dessa finkornsvarianter av Rodinal?
Fredrikpersson 2014-02-02 22:46
Tack för input. Framkallade min fomapan 200 (120) i R09 och kornet blev perfekt. Det ger struktur men syns inte för mycket. Precis som du sa är det stor skillnad jämfört med att använda "ur-rodinal" ADH09 som du gjorde.

Men jag är fortfarande inte kompis med den här filmen. Den ger fina gråtoner men jag saknar högdagrar och skuggor hur jag än framkallar och skannar. HIttar inte stunsen (men den finns uppenbarligen någonstans eftersom du har den i dina bilder).

Allra värst är dock att jag tror att det är någpt fel på emulsionen. Den blir hundratals små svarta streck över bilden. Händer inte med andra filmer som är körda i samma magasin. Har varit supernogrann med att hantera filmen varsamt och att ha jämn temperatur i hela frankallningsprocessen. Hjälper inte. Har många rullar kvar att framkalla och som en sista desperat åtgärd så skall jag försöka hitta frankallare med härdare för att se om det hjälper.

Här är ett exempel;
https://www.dropbox.com/s/344xkb4bq09lbay/Zanzi-1.tif
(stor tif-fil utan preview)

(Fomapan 200 (120), EI 125, R09 1:50 i 7 minuter vid 20 grader.)

F
Svar från Nils Bergqvist 2014-02-18 19:35
Det där ser märkligt ut .Måste vara fel på emulsionen.
Spännande beskrivning att ett fotografiskt hantverk med fina bilder!
/B
Vad bra att du passade på, för nu försvinner ju snön ;) Fina bilder, Nils. Snyggt med landskapsbilder tagna med 28mm.
Svar från Nils Bergqvist 2014-02-02 13:06
Ser att utetemperaturen ligger på +6 just nu. Får ta en tur med kameran idag också tror jag.