Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 381/En selfie i novembermörkret...

Dom här gamla projektorobjektiven har väl sina bästa egenskaper vid porträttfotografering, även om de fungerar för annat också. Detta pga att de saknar bländare och alltså enbart har full öppning. Denna Meostigmat från tjeckiska Meopta t.ex, med brännvidd på 100mm och ljusstyrka 1,7 är inget undantag. Har sett väldigt fina bilder tagna med en sån och jag gillade bokehn så jag letade lite på olika ställen, bl.a eBay. Men där är det alltid lite för dyrt så jag prutade rejält på köpnu-priset (om det finns best-offer) och ibland lyckas man. Fick den för halva, ja ibland när saker legat ute länge så viker sig säljarna lättare, att lägga "skambud" kan löna sig . Bokehn är inte så lik det typiska Petzvalsvirlande så mycket, utan har en egen stil eller vad man nu kan kalla det för. Lugnare och mjukare på något sätt. Har funderat på namnet Meostigmat (låter mera som en maträtt, ostig mat). Kan det vara så att det är en Stigmat från Meopta? Petzval är väl en Astigmat? Ja det spelar ju mindre roll, bara man gillar hur det blir. Här satte jag den på min digitalkamera, med brännviddsförkortaren Turbo II från kinesiska Zhonghyi emellan. Då får jag ut hela brännvidden och inte bara en beskärning på min halvformats X-T2. Meostigmaten har inte standarddiameter 62,5mm utan 82,5mm. Men jag har hittat en M42-adapter även för denna diameter.



Det fick bli självporträtt i trädgården som en andra test i det gråa och fuktdroppande novembervädret, vilket verkar ha lagt sig som stabil en slöja över Sydsverige just nu. Men det går att fota även i sånt väder. Igår gjorde jag en första test med en gammal Tri-X i en av mina analoga kameror. Men filmen hade legat lite för länge (utan kyl/frysförvaring) och med utgångsdatum 2011, så det blev en kraftigt mörk slöja över hela filmen och kornet blev tokstort. Idag gick det bättre med digitalkameran och samma ISO 400 med kameran på stativ. Lite knepigt att sätta skärpan rätt med så kort skärpedjup på 1,7 och med uppskattat avstånd, så de flesta bilderna blev kass. Men en lyckades jag med lite bättre och den kan väl symbolisera denna mörka och lite nedstämda novembertristess som råder för tillfället.
//

Inlagt 2019-11-23 12:36 | Läst 1711 ggr. | Permalink