Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 427/En chansning att köpa gammalt fotopapper

Vi som lithkopierar dammsuger säljsajter som Ebay m.fl på gammalt fotopapper, vilket kan ge väldigt vackra nyanser och effekter mot det som produceras idag. Väldigt få papper idag fungerar bra till lithprinting över huvud taget, så det är inte konstigt att vi letar på säljmarknaden efter sånt här. Men man får se upp. Själv köper jag aldrig öppnade förpackningar. Men papperet kan vara ganska ljusskadat och slöjat ändå. Men vid lithkopiering  framkallar man ju inte ut papperet helt, som vid vanlig svartvitkopiering. Därför kan det ofta fungera ändå. Djupsvärtan kommer först på slutet och då måst man dra upp bilden snabbt ur skålen och stoppa framkallningen, precis innan det börjar gro igen för mycket. Ofta så är inte ljusslöjan så pass stor att bilden hinner svärta igen i kanterna. Vid vanlig svartvitkopiering skulle dock motsvarande ljusslöjade papper göra att det skulle gro igen direkt, eftersom den djupa svärtan då kommer först.

Jag provade en oöppnad 100-pack tunnt gammalt Bromexpress från Ryssland idag. Hade dessförinnan öppnat en 25-pack kartongtjockt Bromexpress, som verkade i stort sett intakt. Yttersta bladen på dagens 100-pack verkade dock grovt ljusskadade, men när jag kommit in ett par blad så var det mindre, och användbart för lithprinting. Man får hoppas att resten inte är värre skadat, då ska nog det mesta vara användbart ändå. Jag flyttade in bildens kanter rejält, efter den första bildens resultat. Men dessa två efterföljande hade klarat sig ändå, utan inflyttning av bildkanten, det ser jag nu.





Dom här bilderna är inte perfekta. Den översta är nummer två i ordningen. Den hade behövt längre total belysningstid för att inte högdagrarna skulle bli så detaljlösa. Lithframkallaren förbrukas snabbt och för varje bild får man ibland kompensera lite i belysning för att inte det ska resultera i sämre detaljer i högdagern. Annars skuggade jag lite mera i nedre högra delen mot den första kopian,  som är nederst här. Och den i sin tur är inte kompenserad alls, utan en print rakt av. Negativet ser inte ojämt ut som printen i den delen. Att det blev så beror på att papperet troligen är mera ljusslöjat i den hörnan, och att det då ätit sig in lite mera där. Den större ljusslöjan tillsammans med belysningen från negativet, gör den delen mörkare. Att inte det "vita" utanför bilden mörknat beror på att där har inte slöjan själv räckt till för att papperet ska börja svärtas. När jag gör nästa print får jag se till att göra detta mera harmoniskt, med mera detaljer i högdagern och mindre mörkt i hörnet. Måste dock tänka på att lägga i papperet i avmaskningsramen likadant, annars blir det mörkare i motsatta hörnet. Inte lätt det här alltid, he he...
//

Inlagt 2020-06-08 21:15 | Läst 1009 ggr. | Permalink
Lithkopiering vill jag lära mig!
Vet du om det finns kurser t ex?

Med vänlig hälsning/per-erik
Svar från Nils Bergqvist 2020-06-09 07:25
Jag tror Lena Källberg har haft såna i Stockholm alla fall 🙂 kolla det, kanske kan bli någon annars om fler vill lära sig?
per-erik åström 2020-06-09 07:56
Tack, ska kolla.