Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 474/Björnsjön, en morgon i början av 1980-talet.

Visst tog man en massa skitbilder på den tiden. Men några få blev ganska bra ändå. Den här från Björnsjön utanför Kosta gillar jag fortfarande. Mycket sån här fotografi blir ändå till slut ganska urvattnad och ointressant, när man sett några tusen likadana från andra fotografer. Det blir vackert och romantiskt och stryker mina etsetiska smaklökar medhårs, men personligen har jag tröttnat alltmer på denna bildtypen. Diabilden från Björnsjön har ändå fastnat nånstans i bakhuvudet på mig. Det guldfärgade ljuset som blev när det bröt genom diset blev något speciellt. En Kodachrome 64 satt i kamerahuset som var försett med en Zeiss Sonnar T* 2,8/85mm. Det var mycket färgdia då på den tiden, och man influerades av de andra i Fotoklubben som var helt sålda på natur och färgdiavisningar på duk. Bara jag och ett par till pysslade även med svartvitt, mörkrum och lite andra bildtyper. Och det var det som sedan tog överhanden för min del. Fast Ansel Adams var också en stor förebild, så det blev en del svartvita landskap i den stilen också. Men det traditionella natur- och landskapsfotot blev  alltmer ointressant för mig när jag såg bilder från fotografer som Christer Strömholm, Gunnar Smoliansky, Sune Jonsson, Gerry Johansson, Tuija Lindström, Georg Oddner, John S Webb, Francesca Woodman, med flera. Dom hade något mera och som attraherade mig, även om det kanske inte var något som tilltalade gemene man på samma sätt som de vackra natur- och landskapsbilderna gjorde (och fortfarande gör).




Att det är natur och landskap som fortfarande säljer bäst, även i svartvitt, det fick jag bekräftelse på när jag hade den andra utställningen på mitt Fotogalleri i Skruv 2009. Då letade jag upp de bästa av mina gamla traditionella svartvita landskapsfoton samt några nytagna med min Pentax 67, och kopierade upp i mörkrummet. Alla på Emaks K888 och det blev den bäst säljande utställningen i galleriets 12-åriga historia och den enda utställningen som gett något överskott. Alla de andra har antingen gått back eller jämnt ut. Så skattemyndigheten har inte haft mycket att hämta från min fotoverksamhet. Har man kunnat sälja en eller två av utställningsbilderna så har man fått vara glad. Denna med de svartvita landskapen resulterade dock i 11 sålda bilder. Vill man "håva in kosing" är det det den typen av traditionell natur- och landskapsfotografi man ska koncentrera sig på, det är ett som är säkert. Men mitt intresse idag ligger som ni säkert sett, på andra områden. Fast det ska inte förnekas att man nog ändå har fått en viss influens från natur- och landskapsperioden, som kanske även syns i de bilder som kommer till idag?
//

Inlagt 2020-09-13 23:00 | Läst 788 ggr. | Permalink
Underbar bild! Själv fortsätter jag ta skitbilder men har roligt nästan hela tiden, hälsningar :-) / Björn
Svar från Nils Bergqvist 2020-09-13 23:15
Tack! Nu ska du inte vara så blygsam. För alla dina bilder blir väl inte skit heller ;-)
En tidlös bild och inte så konstigt att du fortfarande gillar den. Få element och enkel men mjukt vacker..Att intresset för olika typer av foto splittras i en fotoklubb är ju både bra och nödvändigt, det skulle bli rätt trist om alla visade samma alltid.
Var själv aktiv i Oskarshamns Fotoklubb under slutet av 70 talet och ett antal år framåt och där fanns det också olika " läger" även om dia nog var dominerande.
Mvh/Gunte..
Svar från Nils Bergqvist 2020-09-14 14:19
Tack! Jo det var lite olika syn. Kommer håg när en kille gick med i fotoklubben tillfälligt då han bodde här något år under sina studier (det var brist på studentbostäder i Växjö då som nu). Det sågs inte riktigt med blida ögon då han satte upp en av sina svartvita mörkrumsbilder på anslagstavlan i klubblokalen, en fantastisk bild med en buddistmunk sittandes i bön framför kärnkraftverket i Oskarshamn. Inte direkt den bildtypen de flesta uppskattade då
Intressant att få ta del av ditt vittnesbörd! Och din "urvattnade och ointressanta" bild får en stark tumme upp av mig! 👍
Svar från Nils Bergqvist 2020-09-14 14:12
Kul att fler än jag gillar den 🙂 men urvattnad och ointressant skrev jag inte att denna var, men mycket av det andra jag gjorde på den tiden får nog ses som det ändå, och själva bildtypen med solnedgångar och soluppgångar är nog rätt urvattnad som genre?