Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 511/Liquid silveremulsion på handgjort Lessebo-papper

De två första försöken från igår med flytande emulsion som jag målat på handgjort 200 grams skisspapper från Lessebo handpappersbruk. Jag köpte ett par skissblock förra året när det var 300-årsjubiléum, sedan bruket fick kungligt privilegium att tillverka papper 1719. Annars tillverkade man handgjort papper i Lessebo redan 1693, och det var då mest karduspapper till kanoner för Flottan i Karlskrona. Det var utförsäljning av innevarande lager då förra året, då kungen också var på plats för att fira jubiléet. Nu ägs Handpappersbruket av Studieförbundet Vuxenskolan under namnet BILDNINGBRUKET och man har inte någon kontinuerlig tillverkning längre, men man gör papper till och från fortfarande.





Här har jag framkallat i vanlig framkallare och i mina Nova-tankar. Då använder man en klämma som sätts i kanten av bilden. Den första bilden försökte jag tona i selen i efterhand och då använde jag skål och pincett. Det gav avtryck på den känsliga emulsionen som inte hade någon härdare. Den var över 10 år gammal så lite förvånande att det fungerade över huvud taget. Men det finns härdare att tillsätta som följer med de nya fabrikat man kan köpa idag. Har hittat tre styck som säljer flytande silveremulsion på marknaden, Rollei, Foma och Fotospeed, och både Rollei och Foma har härdare till sina. Sen kan man även dra över bilden med någon typ av skyddslack i efterhand, så blir den tålig mot nötning.
//

Inlagt 2020-11-19 11:43 | Läst 556 ggr. | Permalink
Sann poesi i dina bilder!

//Stephen
Svar från Nils Bergqvist 2020-11-20 19:20
Tackar för det!
Detta är sann konstnärsverksamhet! Mycket tilltalande.
- hawk
Svar från Nils Bergqvist 2020-11-20 19:20
Kul att höra!