Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 63/Mera Dogmafunderingar...




Har ni tänkt på hur lätt det är att framkalla film? Tar bara 20-25 minuter (jag har tagit tiden) från det man går in på toan och laddar dosan till det att filmen ligger och sköljer.  Efter 20-30 minuters sköljning hängs den på tork ett par timmar. Sedan scanning och/eller mörkrummet.



Fomapan 400 i Rodinal 1+50, inga konstigheter. 10-11 minuter vid gråväder, 9 minuter normalt och 7-8 minuter vid solsken. Svårare än så är det inte.  Ja det går givetvis bra även med Tri-X och D76, eller något annat. Bara man vet hur sakerna ska hanteras. Och ni som går i nostalgiska drömmar om sura dofter av stopp och fix, kan sluta drömma. Det finns luktfria saker numera.



Nästan oförskämt enkelt är det att framkalla film. Men visst, lite träning att ladda dosan skadar inte. Och noggrannhet med temperaturen och tiden underlättar. Fast det är sånt man kan läsa sig till. Att fotografera är lite svårare. Men träning ger färdighet brukar man ju säga. Så en dag kanske det sitter där ändå.



Nils/

Inlagt 2014-05-21 23:59 | Läst 2878 ggr. | Permalink
Fast det blir ju inte bättre än digitalt, men dyrare o mer jobb, och det kan ju va en del av charmen.... LO
Svar från Nils Bergqvist 2014-05-22 00:14
Tro det eller ej, men det är billigare eftersom jag gör mina pappersbilder i mörkrummet själv (det är bilden på papper som är målet för mig, inte den digitaliserade bilden, det är bara för att visa på webben). Och för mig är det inte bara charmigt, utan mitt sätt att fotografera.

Edit: Sen det där med vilket som är bäst, vilken är bäst, en akvarell eller en oljemålning?
ha det fint/
Dubbelolle 2014-05-22 00:28
Absolut, jag har full respekt för det analoga och har jobbat jättemycket med det själv.
Hade jag haft mitt mörkrum kvar hade jag säkert delvis fortsatt med det, framförallt i större format, för det är ett härligt hantverk. Hälsn, LO
Fina Bilder!!!!!!!!
Mvh
/Johan
Sköna bilar, och sköna bilder, Nils. Gillar den nedersta, där speglas fotografen (eller nån annan fotograf?) i billacken :)
Svar från Nils Bergqvist 2014-05-22 19:06
Jo det är fotografen som speglas i lacken.