Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 665/BW25 - 2022, en bild från en å.

Betraktelserna av omgivningen fortsätter. Och hantverket i dunkelkammaren fortgår. Igår kom nummer 25 för året ut i tre exemplar, varav två var bra och en "bara" godkänd. Silvergelatin på fiberpapper med lätt selentoning (här mest för arkivbeständigheten). Inga upplagor är att tänka på för en bildmakare i det traditionella mörkrummet. Då krävs assistans, eller en extrem arbetsinsats (som då  troligen kommer sluta i fysisk/mental kollaps). Thor-Björn Johansson, som jag skrev om i förra posten och som berättar om sitt bildskapande på Landskrona Foto 5:e maj,  gör likadant såg jag. Ett ex för utställning/försäljning, ett för arkivet. Mycket mer hinner man inte med.



Här är det Ronnebyån som blev till en kvadrat när vi var vid Korrö för att titta på blåsippor häromveckan. Man fångas av något som man ser kan bli en komposition, och letar sedan vinklar och möjligheter att placera kameran på bästa sätt. Sen är det bara att skruva fast reglagen i stativet, mäta ljuset och ställa in de värden man vill ha för att allt ska återges som man planerar. Och slutligen trycka av. En exponering räcker om det inte är något exeptionellt svårbedömt ljus. En 120-film har bara 12 kvadrater, och kör man med den stora 67-kameran har man bara 10st per film.
//

Inlagt 2022-04-09 12:19 | Läst 557 ggr. | Permalink
Hej,
Det kallar jag en bra bild. Härligt brytande kontrast i form och färg. Jo färg.
För mig är det överraskningarnas bildkomposition. Det finns en mystik också.

Ha det väl
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2022-04-09 16:43
Tack, ja kanske det? Överraskning och mystik, det låter bra :-)