Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 681/En runda på byn...

Några avfotograferade negativ från söndagseftermiddagens runda på byn. Mest för att testa Ambiflexen med 35mm Color-Ambion. Ser ut att vara en fin optik som jag säkert kommer få glädje av. Inget motljusskydd på dock, ska skaffa ett sånt till den. Men det fungerade fint även utan som det verkar. Här är det inte den finkornigaste filmen som använts utan Eastman på 250 ASA i småbild. Det finns finkornigare alternativ med lägre känslighet. Och vill man ha mindre framträdande struktur så tar man till mellanformatet, eller (för dom som vill ha helt kornlöst även analogt) storformat som 9x12 och uppåt.













Man imponeras av dom som behärskar till fullo, det här med att göra bilder av i stort sett vad som helst. Att få linjer och motivdelar att sammanfalla och harmonisera, samtidigt som det finns något som gör bilden intressant på ett annat sätt. När man ser såna bilder blir man glad och inspirerad, och kanske lite avundsjuk.  Men man tycker det blir roligare att fotografera, att gå med kameran och försöka få fram såna bilder, som till slut kan hamna på papper i mörkrummet. Man behöver inte göra det särskilt planerat, utan det blir mera som ett planlöst och slumpartat bildletande. Trots att man försöker vara noga med komposition och avgränsning. Och bilden blir det viktiga, inte motivet. Det finns några som är/var duktiga på det här, och som är nästan 100-procentigt lyckosamma i sitt fotograferande där dom kan göra stor konst av i princip vad som helst. Som man i princip aldrig ser/sett visa en dålig bild, utan där allt är bra och välgjort. Men det är bara några få.

Och sen det där med gamla kameror och film. Inget att ha med dagens ögon sett kanske? Men man gör väl som oftast felet att jämföra digitalt utslätat exakthet och dess vassa återgivning (som jag personligen inte är så förtjust i) med den analoga mjukheten där struktur och fina nyanser är viktiga ingredienser. Det blir lite som att försöka besvara vilken teknik, akryl/oljemålning eller akvarell,kopparstick etc, som är bäst. Vem kan svara på det? Man pysslar med det man gillar och man gillar olika saker, utan att för den skull mena att just det är bättre än något annat. Personligen gillar jag resultatet med analogt från mörkrummet. Jag tycker det blir annorlunda än när en bild skrivs ut med bläck. Bilden finns i papperet, den ligger inte uppe på. Och sen tonerna som blir så fina med film och silvergelatin. Men vad som är bäst, det är nog meningslöst att försöka besvara. Man har olika åsikter om det mesta.

Vi är många som fortfarande har film och analogt som huvudsyssla, och det blir bara fler och fler sedan trenden vänt för några år sen. Nu ser man t.om att det är brist på film ibland. Tillgången är mindre än efterfrågan och flera fabrikat hinner inte producera i den takt som skulle behövas. Nya filmer kommer till, både färg och svartvitt, och alltfler vill prova fotografi med film. Antagligen för att dom tycker sig se något dom gillar i resultaten som kommer fram?
//




Inlagt 2022-05-23 10:31 | Läst 663 ggr. | Permalink
Intressant att läsa om dina tankar och bemötande. Fina bilder också. Hälsar NL
Svar från Nils Bergqvist 2022-05-24 14:56
Tackar för det!
Jag kommer ihåg på Kameradoktorn här i Stockholm runt året 2005, när folket bakom disken stod och talade om för kunderna att; "snart kan du inte köpa film mera..."
Det är inte lätt att vara spåtant/spågubbe... :-)
Svar från Nils Bergqvist 2022-05-24 14:57
Nej, det har väl blivit som en del trodde ändå, att det ska komma en reneässans. Fast personligen trodde jag färgfilmen skulle försvinna och bara svartvitt finnas kvar. Så fel jag hade.
Jag håller helt med och trevligt att läsa! Och inspirerande att fortsätta plåta analogt! Fina bilder som tyvärr blir i sin helhet aldeles för små på min iPhone. Jag befinner mig just nu i vackra Trondheim, men denna gång endast med en digital kamera av olika själ. Men en annan gång blir det analogt i Trondheim! Dock kan jag konvertera till svartvitt hemma, vilket dock inte blir på samma sätt som analogt! Mvh Wolfgang
Svar från Nils Bergqvist 2022-05-24 14:58
Låter kul med Trondheim.