Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 715/Grå dag

En TMax 3200 med utgångsdatum 2014 fick gå genom  mitt Bessa L-hus igår, det jag haft sedan 2003 och som saknar både sökare och mätsökarfunktion, men som har både exponeringsmätare och 1/2000 sek. Jag har ett 10-tal TMax3200 som legat i rumstemperatur de senaste åren (för att ge plats åt annan film i frysen) och ville prova om de var användbara. Min 35mm med tillbehörssökare satt på kameran. Detta är avfotograferade negativ, men jag provade även att kopiera ett av dom i mörkrummet i går kväll. Och det fungerade fint med normal filtergradation. Basslöjan hade förstärkts kraftigt men som sagt, det gick att få acceptabla bilder ändå. Kornet är ju något man vill framhäva med den här filmen och jag tycker det passade bra till de här höstbilderna en grå dag i slutet av oktober. Jag exponerade efter 1600 ASA och räknade ut tiden för det till 10 min i koncentrerad DK-50. Vilket fungerade fint. Filmen tycker jag verkligen satte namn på hösten och jag undvek att dra i spakarna på datorn för att få djupare svärta eller mera kontrast.  Vanliga autonivåer blev fint här tycker jag.



















//

Inlagt 2022-10-27 09:54 | Läst 936 ggr. | Permalink
Fina bilder i skön miljö, Nils. Kanske aningen störande att de är så gryniga. Vore trevligt att se dem tagna med "färsk" 400 Tmax/tri-x, eller motsvarande.
Svar från Nils Bergqvist 2022-10-27 10:52
Tack, jag gillar kornet i dom här bilderna och tycker det passar just här. Störande är väl mest en subjektiv upplevelse, eller något beroende på en slags "norm" som man fått av det man sett tidigare, att fotografi/bilder ska se ut på ett visst sätt? Jag försöker se utanför ramarna, och inte låsa fast mig vid ett sätt att betrakta bilder. Men tycke och smak kan man nog inte göra något åt ändå. Jag funderar på att dra upp nån av rutorna i lite större storlek, på 40x50 eller 50x60 papper. Så att kornet kommer fram ännu mera rått. Får skölja i badkaret då men n jag tror det kan bli bra.
Johan Pihl 2022-10-28 11:23
Ja, det är nog som du skriver, en "subjektiv upplevelse" Jag är nog lite mer "main stream" i min smak vad gäller korn, än du. Jag tycker att, i vackra och finstämda bilder som dessa som du visar här, så passar det bättre med lite mindre korn, och i tuffa gatubilder tagna i mörka miljöer, så passar det bättre med mer framträdande korn. Kanske lite konventionellt, men så tycker jag. Sen kan det så klart vara kul, och säkert nyttigt, att utmana den förhärskande (Ansel Adams) stilen, som du skriver. Att använda storformat och väldigt låg ASA-tal som Ansel Adams gjorde är lite överdrivet på andra hållet tycker jag. Jag vill gärna se lite korn i bilderna, men inte för mycket bara :)
Håller med Johan. Kornet är både grovt och odistinkt. Gör knappast dom välkomponerade bilderna rättvisa.
Välkomponerade bilder, men det första jag ser är kornet. I alla fall bra att det är äkta och inte digitalt simulerat! Personligen gillar jag så lite korn som möjligt, men man ska ana det, tycker jag. Dock en förstoring och att betrakta den från lämplig distans kan bli en bra variant.
Förr hade filmerna mer silver och kornet var på något sätt mer "lysande". Idag blir det grått.
Men det är intressant att se Dina bilder!
Mvh Wolfgang
Jag förstår att korn upprör känslor bland dagens utslätade norm. Men här samverkar kornet och gråvädret enligt min egen norm. Och den tänker jag inte frångå. Att det inte tilltalar dagens digitala main stream smak eller den förhärskande Ansel Adams-stilen (den som kom på 40-talet med sina realistiska dogmer) det är inget jag bryr mig om. Jag har helt annan syn och vet att det jag själv känner är bra, det är bra. Vill jag göra bilder utan korn (där det passar) så använder jag annan film och större negativformat, Tyvärr finns en ganska inskränkt syn på fotografi idag, där man pga den digitala teknikens landvinningar, tenderar att se hög upplösning, knivskärpa och avsaknad av struktur, som kriterier för hur det mesta ska se ut. Kan det bli mera tråkigt och urvattnat?
syntax 2022-10-27 16:09
Självklart kör du hur du vill, och hur du uppfattar bilden som mest tilltalande. Men andra kan ändå ha en annan syn på saken ibland. Kommentarfältet är väl till för att kommentera - inte bara hålla med alla gånger?
Själv kör jag inte digitalt, och jag behöver inte något stort format för att få den finkornighet jag vill ha i bilden för att få fram den valör och strukturåtergivning jag önskar i en svartvit bild.
Jag kan inte se att det har mycket med normer eller mains stream att göra. Det handlar bara om att jag gör sådana bilder som jag gillar - precis som du.

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/vuokko.htm
Svar från Nils Bergqvist 2022-10-27 20:07
Du får kommentera hur mycket du vill, har inte haft några synpunkter på det. Men du kanske tycker att alla som inte tycker som du, och framför sina egna synpunkter, vill förbjuda dig att göra detsamma? Det ligger lite av den tonen i din kommentar, tycker jag. Hoppas du inte menar så ändå.
syntax 2022-10-27 21:53
Trist om du tolkar så, eftersom det menar jag verkligen inte.
Wolfgang 2022-10-28 01:12
Jag tycker ändå att ha skrivit en positiv kommentar, men jag reagerar bara mot korn i himlen som alltid har förmågan att dominera för mycket enligt min smak. Din sista bild i raden gillar jag tack vare att den visar inte så mycket himmel.
I dag fotograferar jag själv både digitalt och analogt och använder även gamla analoga objektiv till min digitala kamera. Någon "mainstream" tycker jag inte att jag kör i.
Jag har fotograferat med svartvit film under 30 - 40 år och jag kommer mycket väl ihåg diskussionen på den tiden att alla ville ha så små korn som möjligt. Och fotoindustrin svarade med finkorniga filmer och finkornsframkallare.
Och så plötsligt har det blivit mode med korn som man tidigare inte ville ha och kornet kan simuleras till digitala bilder.
Men jag vet ju att Du gör Dina experiment i mörkrum, och det ju trevligt att se här på bloggen, men man behöver ju inte gillar allt, inte sant?
Mvh Wolfgang
Ren poesi i dina fina bilder.
Jag störs ej av kornet..
Vänligen
Stephen
Väldigt fina bilder och som spännande...
👌😊