Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 721/Tyst ljus i gråskala november.

Jag fick två kommentarer på de här bilderna när jag lade in dom på min fb-sida. Jag satte ihop kommentarerna till en rubrik. Tyckte dom beskrev precis det bilderna förmedlar. Speciellt det där med "tyst ljus" var underbart bra. Så vackert och genialt...





För den teknikintresserade kan förtäljas att det satt en färsk film i Exakta-kameran den här gången, en HP5plus. Och att det var Xenotar MF 2,8/80mm som satt på kameran. Har även fått tag i ett ordentligt motljusskydd värt namnet för 500kr, ett kvadratiskt med utdragbar bälgfunktion för olika brännvidder. För Bronica SQ, men passar givetvis andra märken lika bra. Har även ett rektangulärt från Hama för småbild sedan 1980-talet. Används dock alldeles för lite. Men det här för mellanformat ska jag försöka använda mera. Behövs, inte minst med denna Schneider-glugg som verkar något mera ströljuskänslig än t.ex Jenas Biometar 80mm.

Det här är avfotograferade negativ. Mörkrumsarbetet får bero tills jag fått nya rör dragna, förhoppningsvusís nästa vecka. Men man vet aldrig med hantverkare. Passade ändå bra nu när jag egentligen inte har några negativ att göra bilder av. Behöver fotograferas lite för att få något nytt att arbeta med. Inga planer direkt, bara fotografera och göra bilder. Det är vad det går ut på. Det får bli det som faller på och kommer i ens väg.
//

Inlagt 2022-11-26 21:45 | Läst 1107 ggr. | Permalink
Fina bilder tycker jag, "tyst ljus" poetiskt namn som stämmer!
Svar från Nils Bergqvist 2022-11-27 17:21
Tack för det :-)
Utsökta bilder som verkligen fångar stämningen i november.
Svar från Nils Bergqvist 2022-11-27 17:22
Tack, ja november får man allt kalla det ;-)
Och en bild att vila i!
/B
Svar från Nils Bergqvist 2022-11-27 17:22
Tack, ja det var fint ifyllt :-)
Gillar skarpt både rubrik och foton
/N
Svar från Nils Bergqvist 2022-11-27 17:23
Det får man tacka för :-) Kul att de gillas-
En väldigt bra beskrivning - tyst ljus. Det känns som om jag stod där, och det plötsligt kom ljudet av en fallande droppe, så skulle jag hoppa till.
Svar från Nils Bergqvist 2022-11-27 17:24
Ja, det var en fin fortsättning :-) Kul att det blir så.
Jag hade stora ströljusproblem till att börja med på Pentacon Six TL och 80mm. Det visade sig att problemet inte kom från objektivet, utan från bottenytan i kamerakammaren. Det blev en reflexionsvänlig vinkel här. Sedan jag korkröksotade denna yta, upphörde problemen.
Svar från Nils Bergqvist 2022-11-27 17:32
Det kan nog vara så, men här är det nog ändå optiken i sig kan man tro? Upplever det bara med denna normal från Schneider, inte med Biometaren. Iofs ser Exakta-huset likadant ut inuti som Pentacon Six, så kanske idé att kolla upp det ändå. Men jag tycker det ser så svart ut det kan bli i båda.