Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 80/Sommarblog IV - Att göra en bok...

Har egentligen sommaruppehåll i bloggandet, men just nu mitt i semestern skriver jag lite ändå för att konsolidera mina funderingar och aktivitéter. Hade planer på att besöka Gnesta-planket på lördag och ta med mig några bilder till "öppna planket" och träffa bekanta från fotosidan, men det passade inte in i programmet den här sommaren. Hade den planerade Bornhomsboken varit klar kunde man tagit med sig några ex och försökt kränga där t.ex. Kan kanske bli så till nästa år istället? Men för dig som har tid och möjlighet är Gnesta-planket ett givet evenemang. Så åk dit och kolla för håken!

Som sagts i föregående blogposter planeras en bok med bilder från Bornholm. Idag är det ju lätt för vem som helst att göra en bok med "print on demand" typ blurb. Har tidigare gjort en bok i 11 exemplar (ett provtryck och 10 i upplaga). Ett dokumentationsprojekt vid bygget av  ett fjärrvärmeverk. Gjorde den med neutrala svartvitfiler och blankt papper (inte det dyraste). Resultatet blev skapligt bra, dock ett litet, minimalt grönstick i bilderna men inget som stör just för den typen av bok. Har även gjort ett provtryck av en annan bok där jag scannat mörkrumskopior som har en svagt varm ton i svärtan. Tog då ett dyrare matt papper med lite struktur, och det blev jättesnyggt med i princip exakt samma ton i trycket som i originalkopiorna. Den boken är inte färdig utan jag arbetar vidare med den, fö. bilder från min hemort Lessebo.


Så skulle omslaget kunna se ut.

Frågan är nu hur man ska välja för Bornholmsboken? Det svagt strukturerade och matta papperet som jag tog i provtrycket för Lessebo-boken ska jag definitivt ha. Men om jag ska använda de neutrala svartvitfilerna eller ev lägga på en svagt varm ton återstår att bestämma? Risken att få grönstick är inte så tilltalande i just de här bilderna från Bornholm, men kanske blir det bättre på det matta papperet? Så det blir till att göra ett provtryck och se.

Återstår några filmer att framkalla och scanna, sen kan man slutföra boken och beställa ett provtryck. Har haft ett snitt med 8-10 användbara bilder per film på de hittills framkallade filmerna, så jag tror att det ska kunna bli något hundratal sidor i boken ändå. Jag försöker hålla samma design, format och typsnitt  som de andra två böckerna, 20x25cm (8x10"), fast nu blir boken på höjden och inte på bredden som med de andra två. Tycker det passade bäst så med de kvadratiska bilderna.


Förslag till uppslagsdesign.

Frågan om upplaga är också ett dilemma. Att beställa 50 böcker som man sedan inte får sålda är inte så kul. Boken lär ju inte heller bli så billig om man väljer hård pärm och lite tjockare papperskvalitét. Man kan alternativt göra förbeställningar och trycka när man fått ihop ett antal. Alternativt att göra reklam för boken på bloggar, hemsidor etc. och låta folk köpa den själva via blurb. Ja framtiden får utvisa vilket man väljer. Men det skulle vara kul att gör en grundupplaga på 50 ex eller så. Man kan ju försöka få till ett samarbete med olika försäljningställen, typ turistbyråer, caféer eller liknande (ev också på Bornholm) där man kan ha några ex till försäljning. Fick t.ex lite kontakt med personalen på en restaurant i Svaneke, som sålde en fotobok i receptionen med en Bornholmsk 1800-talsfotograf vid namn Valdemar Myre. De var också väldigt intresserade av min lite ovanliga kamera av äldre snitt. Ja såna kontakter kan man kanske utnyttja?

Ha det fint i hettan!
Nils/


Inlagt 2014-07-24 16:33 | Läst 2668 ggr. | Permalink
Kul om du gör en bok med Bornholms-bilder, Nils. Först tyckte jag att omslaget såg lite väl statiskt ut. Men när jag uppförstorade det, så såg jag att bilden innehåller nån cykel och en person på vänstersida. Ser bra ut, uppslaget också.
Svar från Nils Bergqvist 2014-07-25 17:49
Jag har väl strävat efter att få ganska rena och (som du kallar det) statiska bilder. Mest för kompositionens skull då det är mycket estetik i miljöerna på ön, och för att hålla en kontinuitét i bilderna. Men en och annan människa har väl kommit med ändå. Har även en del bilder på t.ex glastillverkning (fanns många småhyttor på Bornholm) men de bilderna passar inte in i "projektet", det blir för spretigt då tror jag. Kan kanske bli kring 80 bilder i boken ändå som det ser ut nu. Eftersom kostnaden i så fall kommer bli kring 360kr per bok funderar jag på att lägga med en handgjord och signerad mörkrumskopia på 20x25-papper av en utvald bild, inkluderad i priset. Men då får jag lägga på några kronor på på självkostnaden tror jag.