EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 469/Några bilder som blev över...

Från ett av våra Stockholmsbesök nu i sommar. Det blev dagens arbete att sitta vid datorn och redigera bilder från scannade negativ som blivit över. Förbaskat blåsigt idag, blomkrukorna på pelargontrappan blåste ner. Ja då vill man inte gå ut, så det fick bli några timmar vid datorn istället. Mörkrummet får vänta lite. Jag har ju stått där nästan varenda dag sen jag blev pensionär. Man behöver vila lite från det också för att få samla energi.


Södermalm.


Gustavsberg.

Småbilds M42-kamera och Eastman 5222 motion film var det som användes här. Den bästa film jag någonsin använt för svartvitt för övrigt. Optiken är 35 och 50mm och från ca 1970. Brännvidder som man lätt trivs med. Och från innan den mera effektiva multicoatingen slog igenom. Men för mig passar det fint med det som fanns redan då.


Årsta.

Årsta.

Årsta.

Nu väntar jag på att vädret ska bli lämpligt för att ta bilder av min gamla gymnasieskola i Växjö, Teknikum. Den ritades av arkitekten Åke E. Lindqvist och togs i bruk 1966. Byggd i modernistisk stil. Varför den fångat mitt intresse nu beror på att den av föreningen Arkitekturupproret utsetts till Smålands fulaste byggnad, och då ska tävla om att bli Sveriges fulaste byggnad. Jag gick där i början av 1970-talet. Samme arkitekt har ritat grannbyggnaden Katedralskolan som stod färdig 1958. Den har blivit mera uppskattad för sin arkitektur och även fått ett eget avsnitt i "K-märkt modärna".

När man läser rapporter om läget för Covid-19 i Sverige, så blir man glad. Allt verkar gå åt rätt håll med kraftigt minskade fall och väldigt få avlidna. Tyvärr verkar inte flera andra länder se denna minskning, utan för många är det oförändrat eller t.om så att det ökar oroväckande. Det kan man undra över, för det är länder som haft betydligt strängare restriktioner än oss? Och nu har båda våra grannar Norge och Danmark ett sämre läge än oss vad gäller dödlighet och smittspridning per vecka och folkmängd. Ja vi får se var detta slutar, vi lär inte bli kloka förrän det är över, om ett eller två år kanske? Eller kan det i värsta fall bli så att vi måste lära oss att leva länge med detta, ingen vet säkert?
//

Postat 2020-09-08 18:46 | Läst 535 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 468/Att komponera en bild...

...kan man göra på många olika sätt. En del verkar inte komponera eller tänka alls, utan skjuter bara rakt ut. Själv försöker jag i alla fall tänka på det jag gör. Att bara visa något rakt avbildat, utan någon som helst tanke eller organilitét/knorr, är inte så kul. Men det är svårt, fast det går om man försöker och tänker till. En som är fenomenal på det är Gerry Johansson, men jag tror inte alla ser vad han ser eller vill visa i bilderna. Många betraktar honom istället som den tråkiga grå dokumentärens fotograf. Och då tänker man ofta på hans ganska grå tonskala. Men man ska inte luras av den utan istället försöka tänka lite, och då kommer saker fram som en ovan betraktares öga kanske inte alltid ser. Man måste ha ett tränat bildsinne när man betraktar hans bilder. Ofta absurditéter och saker som gör att bilden kan tolkas väldigt surrealistiskt. Jag tror inte jag sett en enda bild av Gerry Johansson som inte har denna extra knorr, i komposition och/eller innehåll. Och det är fantastiskt hur han alltid lyckas med detta i sina bilder. Personligen påverkas och inspireras jag väldigt mycket av den bildtypen. När man lyckas göra något intressant, utan någon spektakulär presentation eller extraordinärt tekniskt utförande/form, då vet man att man har att göra med en duktig fotokonstnär. Och Gerry Johansson tillhör definitivt dom. Titta gärna in på hans websida: Gerry Johansson Där har man mycket att lära som fotograf. Han finns även på Facebook och Instagram om du söker.


Nya kommunhuset i Växjö, ett scannat svartvitnegativ från förra veckans besök i stan. Här försökte jag tänka till och få vinklar och linjer att harmonisera. Ett sätt att komponera bland många andra.
//

Postat 2020-09-07 21:20 | Läst 556 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 467/Växjös nya kommunhus smälter in fint i miljön...

Växjös nya kommunhus smälter in fint i miljön vid stationsområdet i stan. I alla fall på bilderna. Men många tycker det är fult och ett skrytbygge. Att tycka om det lämnar jag därhän. Jag ville försöka göra något av det hela med min kamera, och då är såna här lite orginella objekt tacksamma. Efter gårdagens missöden i mörkrummet så blev det desto lättare idag när jag tog till ett gammalt beprövat lithpapper som jag lyckligtvis har mängder av kvar sen tidigare, Fomatone MG 542II Chamois. Och jag har mycket av både den första versionen 542,med den otroligt vackra helmatta ytan med tydligare struktur, och av det sista 542II som har en något slätare yta. En fröjd att lithkopiera på det papperet. Jag gjorde fyra kopior ikväll, den första lite halvkass som vanligt. Men sen flöt det på som en dans med tre ungefär likadana i svärtningskaraktär och kornstruktur. Då blir man glad igen. Ganska färgglatt svartvitpapper i lith dock, som kanske inte passar till alla bildtyper.


Nya kommunhuset sett från öster.



Vy från nordväst, perrongen vid järnvägen  och bussterminalen.



Från nordost på Norra Järnvägsgatan.
//

Postat 2020-09-06 23:00 | Läst 578 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 466/En dålig dag i mörkrummet...

En dålig dag på flera sätt. Först en lithbild på sista papperet i en paket av Slavich Unibrom 160BP och den blev ju bra. Men sen börjar skiten strula. Redan på andra papperet i den nya paketet med nytt batchnummer så  går det åt h-e. Det börjar bli tendens till snöbollar och den tredje blir helt kass med små snöbollar/flingor över hela bilden. Blandar till ny lithframkallare med lite kraftigare koncentration (brukar annars späda den rätt svagt). Första bilden lite som vanligt, dvs dålig. Och sen igen dessa snöbollar som man får numera på Fomas papper. Dock inte så markant som det blivit på nya batchar av det papperet, men helt oanvändbart ändå. Nu har jag ett par hundra papper av denna batchen Slavich Unibrom, helt nya. Minst sagt surt säger jag. Ska inte heller detta härliga papper fungera för lith framöver? Men jag har rätt mycket av stl 30x40 kvar av de batchar som jag vet fungerar (detta är 24x30cm).

Jag får göra lite fler försök senare, innan jag ger upp. Idag orkade jag inte mera. Men funkar dom inte för lith så funkar dom i alla fall för vanligt svartvitt. Visserligen fast gradation av normal kontrast, men det går fint att variera en del ändå med tvåbadsframkallning. Jag ska också föröka montera kall-ljusaggregatet till min stora Durst 13x17 på den mindre jag nu har, Durst M670BW. Tror det ska gå fint som det ser ut. Då kommer man ner minst en kontrastgrad till med graderat papper. Jag gillar ju den vita, matta och väldigt släta ytan i Unibrom-papperet, som är mycket fin och lättretuscherad.


Lith 76 - 2020.
Ytterligare en bild i stenprojektet. Får se om jag slutligen gör dessa bilder som lithprintar eller i vanligt svartvitt?

När det gick åt pipan med lith i den nya batchen av Unibrompapperet, så övergick jag till göra ett par bilder i vanligt svartvitt. Det strulade lite där också, för mina lösa kontrastfilter verkar ha åldrats (de är väldigt gamla) och det blev därför inte perfekt. Svårt att få jämna steg i kontrasterna. Jag ska därför beställa nya kontrastfilter från Photax och av Fomas fabrikat. De jag provat nu är gamla Ilfords och Varycon.  De har fungerar förut men jag har läst att en del brukar byta sina filter ganska ofta, då de kan ändras av ålder. Hoppas de nya ska fungera bättre. En bild blev t.ex  lite för mjuk i kontrasten. Jag hade då Varycon-filter, och när jag provade kontrastfiltret ovan det jag använde här, så blev kopian alldeles på tok för hård. Provade därför Ilfords filter istället men när jag kom upp ett steg kontrastgrad som skulle gett lagom kontrast, så blev den istället ännu mjukare än den kopia jag gjort med kontrastfilter av lägre nummer. Så något fel är det på dessa gamla filter det är en sak som är säker. Förmodligen ändrade av ålder.
//



Postat 2020-09-05 21:15 | Läst 503 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 465/Ett av förmiddagens prover...

Vi som lithkopierar får numera alltmera förlita oss på gamla silvergelatinpapper som inte tillverkas längre. Av de som görs idag har några fått nya egenskaper som omöjliggör lithkopiering (Fomas papper), eller så har de aldrig fungerat speciellt bra över huvud taget (de flesta Ilford). Man är därför ute på webben och letar gamla fungerande papper hela tiden. När man lihkopierar så spelar det mindre roll om de har slöja (såvida den inte är allt för kraftig) men för vanlig kopiering fungerar slöjade papper dåligt. Om det behövs kan man även tillsätta antislöjmedel i framkallaren när man lithkopierar.

Jag fick en drös med äldre papper av min vän Gerry Johansson för ett tag sen, och det får man vara tacksam för. De papper jag hittills provat av dom jag fick, Forte Porturex och Fotokemika Bromal, så har de gått att använda för lith. Bromal provade jag idag på förmiddagen. Ett annat papper som  jag provade är från de jag hittade i Bulgarien. Tre oöppnade 100-packar av Fohar Expo Sofia av normal gradation, med utgångsdatum 1992. Och resultatet gillar jag. Inte överdriven färgton och ganska djup svärta. Nu är detta bara ett prov så vill man ha lite mjukare resultat kan man bara belysa papperet lite mera än vad jag gjorde nu.


Lith prov 2020
Pentax 67 + 55mm, PlusX120 i Fomadon R09.
Fohar Expo Sofia, Moersch Easylith.
//

Postat 2020-09-04 15:45 | Läst 510 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 Nästa