EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 647/BW18 - 2022.

Silvergelatin 20,5x20,5cm. Bilden är gjord i apparaten med blandbox, Durst 605 Color. Den får nu stå i dunkelkammaren ett tag istället fär M670BW som har kondensor, den ställer jag nu undan på vinden. Det finns visserligen färghuvud till 670 också, men dom är otroligt svåra att få tag på. I alla fall om man vill ha den tillsatsen som går att ha till negativ 6x7cm. Jag har ju kondensortillsatsen för 6x7, även den otroligt sällsynt. Men den fanns med apparaten jag köpte för något 10-tal år sen, annars hade det varit meningslöst då min 605:a ju tar upp till 6x6cm. Det gör standardmodellen av 670 också, så vill man köra 6x7 i den krävs tillsatser med en bredare kondensor/blandbox och en speciell utåtbuktande objektivplatta för 75-90 optik. Dessutom en lite bredare utskuren filterhållare i kondensorutförandet. Jag använder inte så ofta min Pentax 67, utan det är mina 6x6-kameror som får arbeta mest. När färghuvudet med blandbox visade sig fungera så pass bra, så får 605:an därför stå kvar. Jag tycker även utlysningen var mera jämn än den man får med kondensor. Så bara att köra på.



Jag kopierade på Fomabrom Variant 111, ett fantastiskt fint papper från tjeckiska Foma. Förra året körde jag mest med Variant 112, det matta, men nu blir det blankt framöver i vanligt svartvitt istället. Framkallare än så länge Eukobrom AC, den miljövanliga citronsyrabaserade framkallaren. Men jag har nu köpt in några flaskor av Moersch Eco 4812 (som jag använde tidigare), även den en modern miljövänlig framkallare som är snäll mot naturen och inte innehåller någon hydrokinon.

Postat 2022-03-11 18:24 | Läst 541 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 646/En bild som fixades idag...

Denna ska skickas till Strandbaden utanför Höganäs, som bytesbild till de två jag fick tidigare därifrån i vinter. Bornholmsboken från 2014, samt den kopia på cykeln som jag gjorde till den, skickade jag tidigare. Nu var det dags för denna, som jag aldrig gjort någon kopia av tidigare (bara den på cykeln har hamnat på papper förut). När jag först gjorde bilden i kondensorappareten i mörkrummet, M670BW, som stått där permanent nu sen jag slängde ut det stora schabraket Durst Laborator 3s för 2-3 år sen, så såg jag att där blivit en repa som syntes ganska väl. Att retuschera repan, som gick tvärs över hela bilden, var inte att tänka på. Så då var det bara att packa upp den andra Dursten M605, vilken jag har ett färghuvud med blandbox och halogenlampa till. Där slår ljuset inte ner rakt mot negativet, utan blandboxen gör att det träffar i olika riktningar. Man får då ett mindre tydligt korn, samt att repor och damm på negativet inte syns lika mycket. I det här fallet försvann faktiskt repan helt och hållet.

Men först fick jag ta en tur  till Photax i Nybro, för när jag satte på apparaten på morgonen så lyste halogenlampan bara en liten stund, sen pajade den. En ny lampa inhandlades där för någon hundralapp, samt ett nytt gulfilter till ett av mina mellanformatsobjektiv. Bensinen fram och tillbaka dit, totalt 8 mil, kostade med de nya rekordpriserna ungefär lika mycket som lampan. Men jag ville ha den idag så bilden kunde bli gjord. Och nu hänger tre bilder på tork. En som ska skickas och två som jag behåller själv, den ena till arkivet och den andra för ev ev utställningsändamål/försäljning. Nu fick jag lite blodad tand att göra de allra bästa av de 86 bilderna i Bornholmsboken även på papper. Vi får se vad som kommer fram, men några dagar i dunkelkammaren ska nog kunna offras? Den här blev klart bättre som mörkrumskopia än som inscannat negativ tycker jag. Så kanske hade det varit bättre att göra bilderna på papper först, och sedan scanna bilderna till boken? Men att ta fram 86 bilder i mörkrummet mot att digitalisera negativen, tar betydligt längre tid. Då 2014 jobbade jag heltid, så då hade nog boken fått vänta något år eller så, innan den blivit klar.



605:an med färghuvudet får stå kvar i mörkrummet så länge. Den tar ju upp till 6x6-negativ och jag plåtar mest med 6x6 nu, så då räcker denna apparaten för det. Blir det 6x7 med Pentaxen så får jag plocka fram M670BW då det blir aktuellt. Färghuvudet ger kanske inte lika distinkt skärpa som kondensorapparaten, men kornet blir i gengäld inte lika tydligt. Och som sagts, repor och damm som ev fastnat eller lagt sig på negativet, syns inte så tydligt heller, eller inte alls (som i det här fallet). Negativen bör också vara något lite hårdare (mera kontrast) och något lite tätare, när man kopierar svartvitt med färgapparat. Men det går ju fint ändå när man kan reglera kontrasten med filtreringen, så är dom inte för mjuka ska det fungera bra. Och om man använder traditionellt graderat papper med fasta kontrastgrader, så ställer man helt enkelt filtreringen på noll.

Postat 2022-03-09 19:54 | Läst 540 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 645/På tal om Kodachrome.

Blågöl vid Kosta ca 1985. Man förstår att den heter så. Kodachrome 64 dia som jag fotograferat av på ljusbordet. Fungerar ypperligt att digitalisera även småbildsdia på det sättet. Faktiskt mycket bättre än att scanna. Scanna dia är som jag ser det en sämre metod där det är knepigare att få till färgerna. På ljusbordet blir det bra direkt. Och Kodachrome är inte "värre" än nån annan film som jag upplever det.



Postat 2022-03-07 18:34 | Läst 926 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAkTELSER 644/ På tal om färgdia.

Bornholm 1982. Fotograferat med Pentacon Six TL. Avfotograferat på ljusbordet idag med digitalkamera och macro-optik. Diat låg i sin glasade ram och det gick fint det också, fast mest optimalt utan glaset givetvis. Fungerar så bra att jag blivit sugen igen på att börja fota dia i mellanformat. Lite dyrt att skicka filmen på framkallning dock, sett att lab här i Sverige tar lite över 200kr för en film 135 eller 120. Annars har ju Photax Tetenals kit för 615 kr som räcker till 12 filmer för framkallning E6-process. 50kr per film om man gör det själv med den. Cinestills som det stod om på nyhetsavdelningen nu, räcker till 16 rullar för 40 USD så lite billigare för det. Vi får se om det säljs här i Sverige och vad priset blir då. Personligen föredrar jag ju att skicka filmen på framkallning så jag kommer nog göra det om jag ger mig på detta igen. Är inte så förtjust att joxa med färgkemi i mörkrummet, räcker med den svartvita kemin.



//

Postat 2022-03-06 20:24 | Läst 551 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 643/Sjön Läen 2022 03 05

Ett par bilder från sjön idag på eftermiddagen. Det var så lugnt och fint så man fick ta en runda. Ont i fötterna fortfarande märkte jag, efter förra veckans Stockholmsbesök. Det finns ju knappt en enda  plätt i city utan asfalt, betong eller gatsten. Överallt täckt av hårt underlag som varken är bra för fötter eller leder att gå på. Mina nya gångskor lindrade dock en del, men jag känner fortfarande av det. Är man van att gå mest på grusvägar, stigar och gräs, då blir det en chock för kroppen att komma till Stockholm och gå längre sträckor.

Här var det is som kommit till på slutändan av vintern igen, men den höll inte att gå på. Fina mönster fanns det, men jag fick bada fötterna lite för att komma ut på stenar där jag kunde ta bilderna i rätt vinkel till solen för att mönstren skulle komma fram. Men gore-tex i skorna gör att man klarar sig torrskodd.  Upptäckte när jag stod där, att grodorna redan lagt stora klasar av ägg i vattnet där det var lite öppet. Eller var det fiskägg? De var lite orangebruna i färgen i alla fall. Våren närmar sig.



Postat 2022-03-05 22:43 | Läst 678 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 Nästa