** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1119 / Kim Larsen er død.

_____________________________________________________________________________________

:-( 23. oktober 1945 - 30. september 2018. :-(

Jeg har været Gasolin og Kim Larsen fan i mange år. Det var derfor en sorgens dag, da vi fik meddelelsen om hans alt for tidlige død. Alle vidste, at han var blevet behandlet for prostatakræft, men vi fik det indtryk, at han var kommet godt igennem sygdomsforløbet. Han optrådte så sent som i sommers på en festival i DK. Han havde dog måttet aflyse en koncertturne i Norge, fordi det ville blive for svært med 7 koncerter på 10 dage og med en del rejseri. Der bliver ikke nogen stor bisættelse, men en masse arrangementer rundt omkring og i radio og på TV. Vi så filmen "Midt om natten" fra 1984 samme aften, som vi modtog det kedelige budskab. Albummet med sangene fra den film er til dato det mest solgte album i Danmark med over 600.000 eksemplarer !

Det bliver på dansk i dag i respekt for Kim Larsen, der efter et par forsøg på engelsk, besluttede sig for -  udelukkende at synge på dansk.

At vælge kun en sang til dette blogindlæg er nærmest umulig, men da en af Roskildes veje blev omdøbt til "Rabalderstræde" i 2015 i anledning af planlægningen af Danmarks Rockmuseum - "Ragnarock", som blev indviet i 2016 - så kommer her "Rabalderstræde" live med Kjukken:

https://www.youtube.com/watch?v=Ommkjxfj4EE

Bonus: En gammel kendt sang, som vi alle kender - udsat for Kim og Kjukkens specielle lyd:

https://www.youtube.com/watch?v=Z82WjrLeErA

Bildtexterne är under bilderne.

I 2003 blev der udsendt et boks sæt med de 7 studiealbums, som Gasolin nåede at udgive, samt et live album.

Sættet indholder også et tekst hæfte med anekdoter og udsagn fra en masse danske kunstnere, som fortæller hvilken indflydelse og inspiration de har fået fra Gasolin.

Der er anvendt den nyeste og ypperste teknik for at opnå en lyd, som er så tæt på vinyl-lyden som muligt. Som en lille gimik har man givet CDerene et udseende som ligner de gamle vinylplader.

Efter opløsningen af Gasolin fik Kim Larsen jo en stor solokarriere. Sammen med bandene som "Bellami", "Bell*Star" og sidst men ikke mindst med "Kjukken", som han spillede med til det sidste. Albummet "Værsgo" blev dog indspillet under Gasolin-perioden. 

Kim Larsen var uddannet som skolelærer og havde måske derfor et særligt forhold til de gamle danske sange. Der var næsten altid et par stykker med på hans albums med "Kjukken". Jeg tror, at det var medvirkende til populariteten - især blandt det ældre publikum. Den "vilde rocker" var blevet "spiselig". I dag kender næsten alle danskere, uanset alder en eller flere Kim Larsen-sange og de kan teksterne !

Hilsner fra Erik.
© emfoto43/Roskilde.

Inlagt 2018-10-04 17:11 | Läst 1799 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej, ja det var väldigt tråkiga nyheter när jag fick höra att en av mina favoritartister gått bort, jag trodde också att han var på bättringsvägen, men den jävla cancern är slug, o den vann till slut, nu får vi nöja oss med skivorna och som tur är finns det massor med fina låtar att lyssna på. Hils, LO
Svar från Erik Madsen 2018-10-04 18:16
Hej LO - for fine ord. Ja der er nok at lytte til, jeg mener, at han har skrevet over 300 sange !!!
Mvh. Erik.
Hans minne finns kvar i musiken!
//GöranR
Svar från Erik Madsen 2018-10-04 18:23
Hans musikaliska minne kommer att vara för evigt - det råder ingen tvekan om det. Han ingår i danska "Kulturkanon" med albumet "Værsgo" och Gasolin-albumet "Live sådan" !!!
Hälsningar från Erik.
Det är sorgligt. Kim har varit en favorit i de unga år, första låten som blev populär i Sverige var nog Va gør vi nu lille do. Som du säger så är det hans danska kluriga texter som var populärast, men tex This is my life är ju en fin låt, den var ju med igår i en av hans sista konserer som visades i TV2. Vi har ju en strandfest vid Roskilde fjord varje höst och vårt lokala band har med många gasolin låtar. Svenska motsvarigheten är nog Plura i Eldkvarn, lite samma levande och still skulle jag tro
Svar från Erik Madsen 2018-10-04 18:39
Hej Peter
Det var verkligen svårt att välja bara några låtar till posten från över 300 låtar !!!
Med Rabalderstræde i Roskilde i tanken var det uppenbart. Och "Det var en lørdag aften" kender vi alla samman som en gamme dansk "folkevise". Men du har rätt "Hvad gør vi nu" är en av hans mest populära låtar. Bono från U2 reciterade några av texterna från "This is my life" på konserten i Köpenhamn, samma kväll den 30 september. Ledsen att jag inte visste "Plura Eldkvarn" men du har en pointe här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Kim Larsen var en favoritartist för både mig och Marianne. På lördagskvällen var vi på en middag där ett flertal Kim Larsen låtar fanns med på spellistan och vi pratade om hur bra han är. I somras spelade han i Göteborg och flera i sällskapet hade varit där och tyckte det var en mycket bra konsert. På söndagen nåddes vi av den tråkiga nyheten. I min hobbyorkester spelade vi "Gör mig Lycklig nu" som en liten hyllning. Hälsningar Mats
Svar från Erik Madsen 2018-10-04 19:29
Hej Mats.
Konserten i Göteborg var förmodligen den sista han nådde. Han spelade på vad man kallar "Smuk fest" festivalen här i DK i sommar och var tvungen att avlyse, som jag skriver i Norge. Tummen upp för jeres hyllning. Och hälsar dina kompisar.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Intressant läsning om Kim Larsen som också är en av mina favoriter och som följt mig genom åren. This is my life är en riktig klassiker! MVH Yvonne
Svar från Erik Madsen 2018-10-04 19:51
Hej Yvonne.
Jag visste att Kim Larsen också var populär i både Sverige och Norge. Hans sista konsert udenlands var nok den i Göteborg den 20 juli i år.
Bono från U2 reciterade några av texterna från "This is my life" på konserten i Köpenhamn, samma kväll den 30 september.
Mange venlige hilsener fra Erik.
Ja, det var sorgligt när jag hörde det. Rabalderstraede minns jag väl. Men det är den vägen vi alla måste gå .
Svar från Erik Madsen 2018-10-04 20:18
Du har rätt i Stefan. Vi trodde att han hade kommit över det värsta. Men efter de sista konserterna här på sommaren gick det uppenbart snabbt.
Hälsningar från Erik.
Det var tråkiga nyheter. :( Jag har många glada minnen av hans musik med Gasoline!

Hälsar
Eva
Svar från Erik Madsen 2018-10-04 20:19
Hej Eva.
Du er ikke alene med de følelser.
Mvh. Erik.
Jag hörde nyheten på radio när vi satt i bilen och kan bara samtycka i att det är sorgligt. Jag växte upp med hans låtar och gillade dem verkligen.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2018-10-04 21:21
Hej Lena.
Ja i dag synes man, at det er lige lovligt tidligt med en alder på 73 år. Det er godt at vi har hans musik i massevis.
Mvh. Erik.
Gasolin var ofta med i musikvalet under min studietid. En platta står där fortfarande i hyllan, "Efter endnu en dag".
Självklart att du skriver på ditt och Kims modersmål. Det känns bra.
Musiken finns där fortfarande full av liv för mig och oss som inte haft närmare kontakt med honom.
Svar från Erik Madsen 2018-10-04 22:37
Hej Gunnar.
Jeg har forstået, at både Gasolin og Kim Larsen også var meget populære i Sverige. Albummet "Efter endu en dag" kan ses til venstre på billede nummer 2. Med bl.a. "Kloden drejer stille rundt", "Sirenesangen" og ikke mindst "This Is My Life". Tak for dine kommentarer.
Mvh. Erik.