** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1912 / Robert Capa, Gerda Taro och Federico Borell (Taino).

Roskilde, den 20. september 2020.

Capa behöver förmodligen ingen ytterligare introduktion här på en fotosida. Kanske Gerda Taro? - hon skulle ha varit Capas flickvän. Hon var också krigsfotograf och var här i "skyttegraven" vid detta tillfälle.

Det har varit mycket diskussion och debatt om äktheten och omständigheterna för och om detta berömda foto. Var det arrangeret, hade det tagits vid "skyttegraven" och så vidare. Huruvida bilden togs i Cordoba, som Capa sa? Avkommor till några av de fallna har senare kunnat identifiera Borell och har bevittnat om att han dödades vid en "træfning" nära Cordoba.

Då borde ytterligare spekulationer om bilden ha upphört här, men det spekulerades i att det var Taro som hade tagit fotografiet. I en radiointervju 1947 och som återupptäcktes 2013 sa Capa att han sträckte upp kameran över diket och att bilden var ren tur? Experter tror att bilden kanske inte har tagits med Capas Leica, men med Taros Rolleiflex? Vilken Capa mycket väl kan ha lånat. De exponerade filmrullarna skickades hem till nyhetsredaktionerna och det måste göras snabbt för att få dem publicerade i tidningarna. Så vem vet om filmrullarna byttes runt då och då och att missförstånd kunne uppstå?

Gerda Taro (tysk / polsk) den första kvinnliga krigsfotografen och den första kvinnliga krigsfotografen som dog (1937) på slagfältet under det spanska inbördeskriget.

Kilde:

Mvh. Erik M.

Inlagt 2020-09-20 20:04 | Läst 1210 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja om alla kända historiska bilder tvista dom lärde..
För egen del spelar det ingen roll vem som tog vad ;)
Mvh/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2020-09-21 09:58
Hej Gunte - Jag håller helt med, men historien, mysteriet och spekulationerna är på något sätt också intressanta. Frågan om huruvida det är "arrangeret" eller inte och därmed ingå i en berättelse som inte är sant?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Se även Håkans kommentar.
Ja, den boken känner jag. Men - jag har för mig att det är bevisat att bilden ovan ÄR arrangerad.
- hawk
Svar från Erik Madsen 2020-09-21 10:00
Hej Håkan.
Mysteriet fortsätter :-) :-)
Vänliga hälsningar. Erik.
Källkritik! Intressant inlägg om ett intressant foto! Ha en fin dag!
Svar från Erik Madsen 2020-09-21 10:05
Hej Yvonne.
Ja, jag vet inte vad som är upp och ner i den historien och vi kommer aldrig att kunna rensa upp hela och fullständiga sanningen. Se även Håkans kommentar här. För övrigt är bilden ett starkt bidrag till debatten om krig i allmänhet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.