Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2637: 9. april 1940.

9. april 2023.

Idag är det 83 år sedan tyskarna ockuperade Danmark. Av goda skäl har jag inga egna fotografier från den dagen. Jag har hittat några stycken från mitt arkiv, som jag på ett fattigt sätt försöker återge den mörka och förkrossande atmosfär som drabbade Danmark denna fruktansvärda morgon. Det var inte mycket motstånd från dansk sida. Likväl dog 14 soldater vid den dansk-tyska gränsen innan ordern gavs att stoppa motståndet. Vi hade inte möjlighet att slå tillbaka.

Jag föddes den 26 juli 1943. De danska motståndsgruppernas sabotagedåd hade blivit så våldsamma den sommaren att Hitler krävde att den danska regeringen (som just hade blivit vald) införde dödsstraff för dessa sabotagehandlingar. Regeringen vägrade och de lämnade platsen, men tyskarna införde då dödsstraffen. Därefter reste den danska befolkningen rejält mot tyskarna och det ledde till våldsamma sammandrabbningar. Följande sommar 1944 var det strejker på många arbetsplatser i hela Danmark, men mest i Köpenhamn, även senare kallad "Folkestrejken". Här slog tyskarna till hårt, över 100 dödades och ca. 600 skadades. Danskarna fortsatte dock mot tyskarnas utegångsförbud och det slutade med att tyskarna övergav detta förbud.

På gensyn.

Inlagt 2023-04-09 18:58 | Läst 1039 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Erik,
Det var tragiska tider, då vi inte var födda ännu.
Likafullt visar det hur nära det kan vara till att en storhetsgalen despot kan bestämma att anfalla ett fredligt land.
Det har ju nu hänt igen med en maktgalen Putin. Den lilla människan får inte glömma detta.

Cykel på TV var spännande idag. Danskar gjorde god kamp.
Ha det gott
Bob
Svar från Erik Madsen 2023-04-10 15:08
Hej Bob- Tack för dina kloka kommentarer - de uppskattas.
När allt kommer omkring är en fjärde plats i detta lopp en prestation i sig. Synd för Asgren, men han har det vist bra igen. Det såg våldsamt ut.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Bra bilder! Den första tycker jag är riktigt suggestiv.

Den 9 april är en märkesdag för överfall av en brutal stormakt på små fredliga länder. Även Norge råkade ju ut för samma sak den dagen - den 9 april 1940.
Norrmännen lyckades med ett begränsat men spektakulärt motstånd. Bland annat sänkte man den hypermoderna tyska tunga kryssaren "Blüher" i Oslofjordens inlopp. Befälhavaren hade glömt att gamla kanoner biter på samma sätt som när dom var nya! Ett norskt strandbatteri var bestyckat med urgamla men grova Kruppkanoner. Dessa två pjäser bar de i sammanhanget passande namnen "Aaron" och Moses"... :-)

Den tyske befälhavaren på Blüher hade sedan, efter krigsrätten, ett helt liv på sig för funderingar om det där med modiga män och gamla vapen, och om militär arrogans.
Kanske detta var en liten symbolisk tröst även i Danmark.
Svar från Erik Madsen 2023-04-10 16:16
Hej Peter H. - Tack för dina upplysande och fina kommentarer.
Det är sant att det var en skillnad mellan hur regeringar, kungliga hus och människor i de två länderna reagerade på under de första dagarna efter invasionerna. Den så kallade "samarbetsregeringen" var inte lika populär bland alla i befolkningen, men det hjälpte verkligen til att skona danskarna för det värsta - åtminstone under de första åren. Gradvis uppstod "modstandsgrupper" över hela landet. Deras allt starkare sabotager träffade de företag som producerade för tyskarna - särskilt livsmedel som transporterades till Tyskland med tåg. Och det var just sabotagerna mot järnvägarna som fick Hitler att kräva dödsstraff för sabotageåtgärderna. Som fick den danska regeringen att stoppa.
Du skriver: "Kanske detta var en liten symbolisk tröst även i Danmark."
Om man ska försöka dra några paralleller eller jämförelser mellan de två ländernas hantering av 9 april 1940, tror jag att man kan hitta många intressanta berättelser. Bland annat att de flesta (cirka 7 000) danska judarnas räddning genom att transportera dem till Sverige, sabotagerna mot Aalborgs flygplats, som tyskarna brukade landa på innan de flög längre till bombningen af Norge etc.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
syntax 2023-04-10 17:24
Mitt inlägg var inte på minsta sätt någon kritik av Danmarks hållning! Danmark blev brutalt blixtöverfallet och kunde inte mobilisera effektivt. Man valde i det läget att anpassa sig för att undgå en meningslös masslakt. Senare gjorde man mycket för att störa tyskarnas operationer, som du så riktigt påpekar.

Här i Sverige skall vi tala tyst och försiktigt om den tiden. I krigskabinettet i London kallades vi för: "Det lilla fega landet uppe i norr".
Svar från Erik Madsen 2023-04-10 20:16
Hej igen Peter H.
Nej, jag skrev det också mer för att förtydliga den danska omedelbara reaktionen den 9 april 1940. Jag vet att det var något med tyska tågtransporter genom Sverige - förmodligen med krigsmateriel åt ena hållet och med norska judar åt andra hållet mot tyskarnas koncentrationsläger . Der var en svensk medlem här på FS som en gång skrev, att han blev utropad och spottad på när han hade fått jobb i Norge strax efter krigsslutet på grund av tågtransporterna.
Vänliga hälsningar. Erik.
Fint att du skriver om det här Erik. Många tror nog att vi här uppe i Norden är skyddade från krig och annat elände. Det är vi inte, kampen för demokrati och självständighet är viktigare än det mesta att hålla "koll" på, den insikten måste hållas vid liv..Tycker dina svv bilder har det underliggande mörka som du strävat efter! Många hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2023-04-10 15:03
Hej Björn - Tack för dina kommentarer och att du kan se meningen med att skriva ett inlägg som detta.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Tragisk historielektion med bilder som passar mörkret i historien..
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2023-04-10 15:01
Hej Gunte - tak for dine kommenrtarer.
Mvh. Erik.
Erik, den första bilden beskriver mycket bra den mörka 9 april 1940.
Själv var jag då 3 veckor gammal. Du är lite yngre! Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2023-04-10 14:55
Hej Wolfgang - Tack för dina kommentarer.
Ja, jag föddes precis där befolkningen började allvarligt gå upp mot tyskarna.
Jag kommer inte ihåg någonting från kriget alls. De första minner har jag från omkring 1954-55 när jag hörde mina föräldrar, farbröder och moster prata om den tiden.
Vänliga hälsningar. Erik.
Tycker du kopierat dessa bilder på alldeles utmärkt sätt, ja och nu är det Putin som härjar o riskerar sätta igång ett storkrig i Europa, må bedst, LO
Svar från Erik Madsen 2023-04-10 20:21
Hej LO - tack för dina kommentarer - speciellt om mitt sv/vit arbete.
Honom Putnin borde ha satts ordentligt på plats redan 2014, då han annekterade Krim. Då var han något svagare än han är idag.
Ta hand om dig.
//ERIK//