Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 554 / World Press Photo of The Year og manipulering.

________________________________________________________________________
Hur många gånger har vi hört uttrycket "En bild säger mer än 1000 ord"?

World Press Photo of the Year 2017 var en bild av en mördare med sin döda offer som ligger framför honom. Får jag fråga - om vi inte visste om händelsen, kunde vi inte lika gärna tro att det var en "stillbild" från en dålig amerikansk B-film?

Jag har en känsla av att de flesta vinnande bilder sällan kan stå ensam utan en förklarande text och att de helst skal vara om döden, katastrofer och andra elände. Jag vet att det också finns andra kategorier. De viktigaste bild är den enskilta bild som är den mest prestigefyllda. Du kan hitta det nämnda bild om du inte redan har sett det.

Det har varit mycket diskussion och debatt bland danska medier dagen efter att de flesta hade visat bilden. "Selvransagelsen" var påtaglig - normalt skulle man inte visa en död identifierbar person på detta sätt - för respekt för de anhöriga. Liksom danska medier inte visade  ISLs videor där de halshöggs deras gisslan.

Burhan Ozbilici, Tyrkiet: Canon EOS 5D Mk III - 58 mm - f/5,0 - 1/256 sec. - ISO 1600.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu om: Manipulering. Bilden är inte manipulerad (enl. FSreglerne). Frågan är om man som åskådare blir manipulerade - här beror vel antagligen på vad betraktaren ser och uppfattar ?

Samtal med gestikuleren.

Erik Madsen, Danmark: Sony a6000 - 30 mm - f/4,0 - 1/60 sec. - ISO 320.

Hälsningar från Erik.
© emfoto43 / Roskilde.

Inlagt 2017-02-22 20:57 | Läst 1309 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det finns ett ideal bland många fotografer att det inte ska behövas någon bildtext till bilden. Men det gäller inte för bildjournalistik - där är kontexten viktig, och ibland helt avgörande.
Svar från Erik Madsen 2017-02-22 21:37
Som jag förstår det, det finns kategorier där det finns en hel serie och en motsvarande text / berättelse. Detta foto i denna kategori är en enda bild som skulle kunde stå ensam? Men jag kan ha fel.
Hälsningar från Erik
Tidningar, liksom all företagsverksamhet, styrs av ekonomi, och därmed av marknaden. Och ju större sensation, ju mera förfärligt, ju fler döda, desto fler läsare och tittare. Även om juryn i World Press Photo of the Year inte explicit anger detta som bedömningsgrund lever man i den världen och styrs instinktivt av dom värderingarna. Det gör det inte desto mindre osmakligare och visar återigen för hundrade gången att det är ont om civilkurage!/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2017-02-22 23:23
Hej Björn - jeg kunne ikke have sagt det bedre selv.
Mvh. Erik.
Visst finns det bilder som står för sig själva, i kraft av motiv , komposition etc. Men, som MF säger; när det gäller bildjournalistik krävs det att bilden sätts in i en kontext, där texten kan bli viktig.
Och håller också med om att sensationsmakeriet är förfärligt!
//GöranR
Svar från Erik Madsen 2017-02-23 20:03
Jag är fullt medveten om att det finns skillnader på en fotoserie om ett ämne / situation som illustrerar en text (bildjournalistik) Den grupp som bilden i fråga har deltagit i och som var bara 1 bild - Jag hade uppfattningen att bilden sulle stå ensam och berätta en historia utan vidare förklaring. Men som jag skriver även till MF - Jag kan ha fel och jag har det uppenbarligen.
Hälsningar från Erik.
För att en bild skall kunna vinna pris tycker jag framför allt att den inte skall vara manipulerad.
Jag Björn, det styrs av vinstintressen.
Å andra sidan kan bilder som visar hemskheter fungera som katalysatorer och få oss att reagera och till och med agera, så det är inte helt enkelt.
Svar från Erik Madsen 2017-02-23 20:19
Hej Stefan.
Det är inte WPP bilden som jag tänker på med orden: Manipulation och manipuleras !! Jag är ledsen om man har fått den uppfattalse. Det handlade om min egen bild och min fråga om åskådaren kände sig manipulerade?
Hälsningar från Erik/DK
PS: Det finns en debatt och frågan om medierna är med til att förhärliga / annonsera för terrorister och andra extremistiska människor genom att visa dem för MYCKET - särskilt på TV.