En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Nytt utseende på blogglistans startsida släpps snart

God förmiddag! Håll i er gott folk men inom någon dag (troligtvis redan idag) kommer vi släppa uppdatering av sidan där alla blogginlägg listas.

Vi håller just nu på att se över alla sidor och använda bredden lite bättre. Så istället för en fast bredd kommer fler sidor få 100% bredd (dvs följa skärmens bredd). Grupper har redan fått detta.

  • menyn / navigering ligger till vänster
  • lista med inlägg följer skärmens bredd
  • inläggen får en mindre rubrikfont för bättre platsanvändning

Det kommer då bli som nedan för sidan med alla blogginlägg. 

PS! Vi skall kika över logiken kring puffbild (dvs hur man anger vilken bild som skall visas med blogginlägget i listor). Där är helt klart nåt fel i den logiken.

Inlagt 2022-10-07 11:40 | Läst 1452 ggr. | Permalink
Valet med antal bilder är lite onödigt tycker jag, som det är idag så går det mycket bra att sätta X i en ruta för att få enkel bild i den som är för flera bilder. Om man skulle behålla uppdelningen så hade det kanske varit bättre att alla ruterna var med ett ifyllt Xi den med flera så man slapp att X i, eller något val att fyll valen
Svar från David Elmfeldt 2022-10-07 14:53
Inte riktigt med på vad du avser här. Utveckla lite.
pdahlen 2022-10-07 15:22
Under knappen ladda upp, så kommer man in i sina utvalda bilder. Man kommer in i den vy där man kan bocka i en bild och ladda upp. Så finns det en knapp till höger med ladda flera, egentligen samma vy ser det ut som men här kan man göra mer än ett val. Jag menar att varför finns båda? Man kan ju välja en bild även från den vy där man kan välja flera. Då bättre att det fanns en knapp som är markera alla, så att man inte behöver markera varje bild.
Mitt problem med bloggsidan är att bilderna kommer inte i den ordning som jag har bestämt, fast jag har provat flera varianter, och fast man markerar en puffbild, så är det inte säkert att just den kommer upp. Och några klara instruktioner finns inte.
Svar från David Elmfeldt 2022-10-07 14:53
Hur "bestämmer" du ordningen? Så jag vet var jag skall leta efter felet.
pdahlen 2022-10-07 15:29
Att inte puffbilden kommer upp beror säkert på att du inte har klickat på spara, det missar man till 50% då det finns ett OK som man ser, men för spara måste man skrolla till toppen av listan och därefter välja OK, OK och OK. Jag tror nog också att man först ska ladda upp alla bilder och trycka på huvudspara och sedan gå tillbaka och välja puffbild och inte glömma spara högst upp i den vyn, samt igen spara på huvudsidan

Jag har aldrig satt någon sortering, men när man laddar upp så kommer den bild som är sist i listan kommer först i bloggen osv, så jag vänder listan med filer innan jag laddar upp
Wolfgang 2022-10-07 16:52
Ja, så är det! Något är fel i programmet. Mvh Wolfgang
Svar från David Elmfeldt 2022-10-07 18:07
Fast det är väl inget fel? Det är dock kanske lite krångligt.
Wolfgang 2022-10-07 21:06
Du har rätt, inget fel, men krångligt, men nu har jag lärt mig! Mvh Wolfgang
Blev ju inte så imponerad får jag säga. Det blev fyra smala remsor med typ ett ord per rad på min iPad. Däremot reklamen till höger har gott om utrymme och kolumnen till vänster. Kvar till bloggarna var bara 50%, skickar bild i PM
Lena Eriksson 2022-10-08 10:49
Håller med, på ipaden ser det verkligen inte inbjudande ut med de små puffbilderna och en layout som påminner om staplar…ser mest jäkligt ihopträngt ut mellan reklamen och spalten med genvägar-etiketter etc. Fult!
Svar från David Elmfeldt 2022-10-08 10:53
Nu är det många ställen samtidigt. Jag har ju svarat att på padda så skall vi justera. https://www.fotosidan.se/forum/conversations/konstigheter-i-bloggar.10329/#convMessage-86624
Nu ser det bättre ut på plattan! Tack
ztenlund 2022-10-08 11:20
Det vet jag inte om jag tycker. Nu är det reklam i bloggindex, men den hamnar under i stående läge. Lägger man plattan ned är det fortfarande två spalter, men fullt med reklam till höger. Detta med iPad i normalstorlek (11”).

I telefonen (Chrome på Android) är det etiketter, topplista o dyl överst i stående läge så själva blogginläggen hamnar väldigt långt ned. Reklam även här, men den hamnar underst.
ztenlund 2022-10-08 11:42
Tillägg: Jaha, du syftade på jämfört med fyra spalter som det var först efter dagens ändring. Det såg onekligen riktigt dåligt ut, men jag ser inte att ändringen som gjorts idag är någon förbättring alls mot igår på mobila enheter, utan snarare tvärtom.
Lena Eriksson 2022-10-08 12:06
Storleksförhållandena mellan puffbild och bild på bloggaren bättre och inte så långsmal layout på min iPad….i övrigt håller jag med dej; bloggarna fortfarande får alldeles för liten yta och ser hopträngda ut…men kanske är det här inte rätt ställe att föra diskussionen, ser att det finns en forumtråd!
Svar från David Elmfeldt 2022-10-08 14:59
Tack för feedback! Finns alltid lite att fixa/justera efter en justering. Tror det är bättre nu. (Gäller då mobil/padda).
ztenlund 2022-10-09 11:02
Klart bättre i telefonen nu, men det är fortfarande rätt tveksamt på iPad, främst liggande. I och med reklamspalten, som inte heller skalar, så blir det trångt och reklamspalten är det dominerande inslaget. Det är helt enkelt den spalt enskilt tar mest utrymme, medan spalterna för blogginlägg blir så små att de är smalare än min telefon om jag lägger den bredvid. Till saken hör då att jag har en Xperia 5 II som är 21:9 och därmed någorlunda smal. Detta medför förstås nästan frimärksstora puffbilder. Sedan förstärks det givetvis av att vänsterspalten också tar utrymme, även om den är relativt smal.

Reklamspaltens icke-skalning blir väldigt tydlig om man börjar zooma i Safari in och ut på iPad (inte ”pinch” utan procent).

Om jag ska uppskatta så är reklamspalten på iPad lika bred som bloggindexspalten exklusive marginaler på telefonen, medan bloggindexspalterna istället är halva den skärmbredden. Bra för att visa reklam, men det sidan faktiskt är till för ur användarens perspektiv framstår som ej prioriterat. Då kan man förstås tänka att bredden kan ökas igen med bara två spalter, men då är det ju som förut fast rörigare. Och bättre att ha plattan stående och slippa reklamen som i princip blir den enda ”nyttan” med att lägga den ned… Fodral (eller div tangentbord) till iPad är dock normalt inte gjorda för att ha plattan stående när man inte håller den i händerna.
ztenlund 2022-10-09 11:22
Höger- och vänstermarginalerna är f.ö. inte lika stora inne i enskilda blogginlägg. Ev mailikonen som är boven då den ligger utflugen långt åt vänster.
Svar från David Elmfeldt 2022-10-09 14:44
Mm. Liggande padda är lite sidådär. Dilemmat är att liggande padda identifierar sig som desktop så det blir reglerna för desktop som den använder sig av. (vilket ju som identifierat inte blir perfekt). Vi hade massa strul med det när gäller läsning av Fotosidan Magasin via pdf-visaren (https://www.fotosidan.se/magasin/digital.htm).

Annonskolumnen borde alltid synts på den sidan men på desktop den hade av misstag wrappats in under. Jag labbade lite igår med att dra när storleken på annonserna för att det skall bli mer rimlig fördelning. Skall se om jag kan få till det lite bättre på liggande padda.

Prio vid tester är dock desktop och mobil. Padda står för 5% av trafiken. Hur mycket av det i sin tur är liggande / stående vet jag inte just nu.
Det var nog bättre förr som det heter, kanske bättre att ha smala remsor på startsidan för de senaste bloggarna och när man klickar på blogglänken att man kan få upp bloggarna så att det är lätt att läsa av och titta på bilderna, tidigare fick man ute mycket bara genom att scrolla igenom blogglistan istället för de små frimärken med osammanhängande text det är nu.

Och varför ska halva bredden tas upp av reklam, kan man inte lägga den i slutet.