Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Fotoåret 2014 - en kort tillbakablick

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att fotoåret 2014 blev ett bra år. Planeringsmässigt höll det inte ända fram, eller snarare blev det inte riktigt som jag tänkt, men å andra sidan blev det fotograferat en hel del ändå. Och bloggandet b lev tämligen regelbundet, utan några alltför långa pauser.

Fylld av föresatser inför det nya året tänkte jag, liksom många andra, att försöka göra en ”en-bild-om-dagen-i-ett-år” – svit, och gick därför med i Fotoutmaningen 2014 - 365 bilder. Det lät enkelt och bra, man hade 365 teman som man fick välja bland, och man fick ladda upp bilder i eget tempo. Till en början gick det jättebra, men sedan tröt orken, och tiden, och det blev en börda att försöka illustrera de olika teman, så efter lite drygt 100 bilder rann det projektet ut i sanden.

Så här i efterhand kan jag ju emellertid se, att jag inte saknade motiv, och jag hamnade aldrig riktigt i dilemmat att jag inte visste vad jag skulle fotografera.

Min målsättning, och bloggens motto när det gäller min fotografering är ju att dokumentera vad jag är med om, vad som händer runt omkring mig, till vardags och till fest. Och uppenbarligen hände det en hel del; resor och andra tilldragelser, där mitt musikintresse och körsång hjälpt en del. Jag menar, Las Vegas räcker ju ett tag, särskilt när jag kunde komplettera med Grand Canyon.

På utrustningsfronten är jag också tillfreds. Jag har mina m43-kameror, Olympus OMD EM-1 respektive EM-5 med en del bra objektiv, så fastän jag i grunden är en prylnörd behövde jag egentligen aldrig sukta efter nya grejor (möjligen skaffade jag delar av utrustningen under året…). Och jag är väldigt nöjd med mina kameror och tillhörande utrustning.

Sen att jag ändå inte riktigt kan släppa tanken på fullformat, dvs 24x36mm, är en helt annan sak. Jag ger mig ändå lite för storlek och vikt, och Sonys variant, hur lockande den ter sig, är inte riktigt framme ännu i mina ögon.

Så nu en liten bit in på det nya året avslutar jag med den sista bilden för 2014, från Berwaldhallen och Strausskonserten – fast egentligen blev det den första på det nya året, det var ju nyårsdagen!!! Men, det känns som det var en värdig avslutning av förra året, så jag räknar den till 2014.

 Nu frågar sig kanske vän av ordning hur planeringen gäller för det nya året, 2015. Svaret blir enkelt, och grundar sig på tidigare år: Jag fortsätter att fotografera vad som händer mig, vad jag är med om utan att göra någon annan planering. Jag räknar med att det kan bli en del fototorka, men då får jag väl göra nånting åt situationen då.

På återseende//Göran

Inlagt 2015-01-04 19:46 | Läst 1703 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tack för det gågna året och god fortsättning på det nya.Fototorka lär du inte uppleva, det gäller bara att alltid ha kameran med dig.
Hälsningar pia
Svar från gorred 2015-01-05 12:36
Tack Pia. Märkte under det gångna året att alltid ha kameran med var en viktig nyckel till fotografering. Ibland blev den bara liggandes i väskan, men när det gällde hade jag verkligen en kamera till hands och jag kunde få just den där bilden som aldrig blivit av annars.
God fotofortsättning 2015!//GöranR