Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Alternativ till missad fotofika idag

Chocolade con churros, dvs varm choklad med nån slags friterad degmassa, typ donuts. Väldigt gott, väldigt typiskt här i Spanien.  Ska försöka komma nästa gång, förstås

På återseende//Göran

Inlagt 2015-10-15 22:41 | Läst 809 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ser smaskigt ut. Kul att du visar de där "stavarna". Vi såg från bussfönstret, strax innan vi passerade från Mexiko in i USA, hur de stod ute med ett litet stånd och gjorde just de där stavarna. Vi funderade lite över vad det var men det här förklarar ju saken. Det var en degmassa som pressades ut i olja och sedan rullades de friterade stavarna I någon slagts kryddblandning (antagligen socker men det gick inte att se.)
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2015-10-16 10:55
Det visar sig att de finns i flera kulturer, grundreceptet ungefär detsamma (hur man nu kan komma på idén från början). Har hört och sett här ifrån Spanien(churros), i USA (donuts), från Ryssland (ponchik), även om utseendet alltså kan variera. Och ja, det är socker. Och smaskigt! Tack för titten och info,Lena.
Hälsningar//GöranR
Fika betyder kaffe! ;)
Tycker det där "kaffet" ser konstigt ut! ;) :)
/B
Svar från gorred 2015-10-16 11:06
Är inte Wikipedia härligt(?): "Fika är en social institution i Sverige.[1] Det innebär att man tar en paus från en aktivitet för att dricka kaffe eller någon annan dryck med vänner, familj eller bekanta. Till drycken brukar man ofta äta någon form av sötsak, kallad fikabröd, klassiskt brukar det vara bullar och/eller kakor.
Parallellt lever en äldre betydelse av ordet "fika" kvar, där betydelsen är enbart "kaffe" (se nedan). Frasen "en kopp fika" (="en kopp kaffe") är idag inte lika vanlig som den var för ett halvsekel sedan, men är fortfarande i bruk i vissa kretsar."

Men, du har förstås rätt, i grunden är "fika" = kaffe. Möjligen (också Wikipedia) att man säger kaffe baklänges i olika slangspråk och gör om lite; skinnarspråk (Malung), eller knoparmoj (sotarna), finns också belagt i sk backslang (Långholmen).

Och eftersom jag tog en bild blev det ju närmast definitionsmässigt en fotofika, eller hur? Drycken är väldigt god, riktig choklad, så tjock att den knappt rinner, inte långt från kaffe i smaken faktiskt.

Hälsningar//GöranR