Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Seniora tankar och funderingar

Stefan Sauk ryter till: -Sverige är åldersfixerat och åldersdiskriminerar. Och han är inte ensam om att tycka så. Och visst ligger det något i vad han säger. I väldigt mycket prioriteras ungdomen, som får stå för det nyskapande och fräscha, medan de (vi) som är äldre anses förlegade och passé.

Sen görs det stor sak av att Claes Elfsberg, Aktuellts nyhetsankare, eventuellt inte får jobba kvar efter 67 års ålder. Där stöder sig SVT på gällande lagar och kollektivavtal, som bland annat innebär rätten att arbeta kvar till 67. Sen har man i och för sig en praxis om att så gamla medarbetare kan erbjudas tidsbegränsad anställning/kontrakt. Elfsberg funderar ändå att gå till TV4, som inte har sådana restriktioner vad gäller åldern.

Det är också tämligen allmänt känt, att det är betydligt svårare att få jobb efter fyllda 50 (!?!).

För länge sedan var ålderdomen ett signum för vishet och klokskap. Det var de äldre som ledde verksamheter, som fattade beslut för gruppen, som styrde och ställde. Det är inte så nu, åtminstone inte i vårt land. Det finns länder (Japan?) där man inte får bli till exempel styrelseordförande före fyllda 70, eftersom man inte anses ha nått vederbörlig grad av erfarenhet och visdom annars.  

Samtidigt, och det är lite paradoxalt, baxnar man för att höja pensionsåldern, åberopande rätten att få sluta arbeta, ta det lugnt och njuta sitt otium. Detta handlar emellertid mer om vilket jobb man har i vår väldigt varierade arbetsmarknad.

Jag är för mångfald och diversifiering. Det är viktigt att tillvarata den erfarenhet och vishet som man får i kraft av ett långt liv, och fortsätta utnyttja det för de som vill och kan. Det är dock lika viktigt att de som haft ett slitsamt arbetsliv ska ha rätt att gå i pension när de behöver, givet de ramar vi har.

Så, åt var och en efter behov och önskan, dvs även här borde 1000 blommor få blomma.

Himbafolket i Namibia lever fortfarande på ett väldigt traditionellt sätt. Kvinnorna hedras eftersom det är de som ger liv. När männen arbetar i städerna är det dessutom de som sköter ruljangsen i övrigt med bland annat boskapsskötsel. Här har de äldre förkörsrätt, i kraft av erfarenhet och sålunda visdom. 

På återseende//Göran

Inlagt 2015-11-02 23:41 | Läst 1116 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det finns ekonomiska sanningar i bakgrunden, unga är billigare att anställa! Å det är inte samhället som styr, utan ekonomiska krafter i samhället! ;) Se'n det här med att jobba längre, för att inte pensionspengarna räcker, det kan man diskutera! Och det har flera ekonomer gjort tidigare, för pengar finns, men man har under åren fördelat dom litet olika! ;) Därför måste tex en undersköterska, jobba längre upp i åren för att få en dräglig pension! Den som haft en bättre lön, kan gå i pension vid femtio! :)
/B
Svar från gorred 2015-11-03 22:23
Det är nog så. Men slitsamt och belastande arbete hänger ofta ihop med låg lön, och de som alltså skulle behöva arbeta längre orkar inte. De som har en bättre lön orkar, och vill arbeta längre.
Hälsningar//GöranR
De äldres vishet bortser man ifrån på många håll i väst. Ser på mina resor hur det skiljer sig en hel del och speciellt i Asien där de äldre vördas mer. Upptäckte i Bangkok hur vanligt det var att de unga reste sig upp och lämnade plats åt äldre att få sitta. Även jag som inte kände mig så gammal blev erbjuden sittplats. Tänkte på tillfällen då jag åkt T-tbana i Stockholm. Stått och vinglat med kryckor och någon trött ungdom suttit kvar på de handikappreserverade platserna.
Inom politiken verkar det också nu vara de ungas plats, lite mer livserfarenhet skulle inte skada än stt komma direkt från skolbänken till att bestämma över hur landet ska skötas.
Svar från gorred 2015-11-03 22:24
Håller med. Det saknas ofta livserfaren het och respekt för åldern. Vilket blir tydligare ju äldre man blir ;-).
Hälsningar//GöranR