Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Påsk i Skövde: Del 3, mer fåglar och lite BIF

BIF-bilder är svårt, bland det svåraste man kan ge sig på. Flygande fåglar, alltså, Birds In Flight, som jag lärt mig att det heter hos bl a DPreview. Det ställer krav på utrustningen, framförallt fokusmodulen, att det exempelvis finns följande fokus som är snabb nog (bland annat), men det ställer också krav på fotografen; att denne känner de olika fokusmetoderna och faktiskt kan använda dem... På rätt ställe, och vet hur de fungerar. Sen handlar det om utrustningen också, förstås - tillräckligt lång brännvidd, tillräckligt snabba objektiv, dvs det underlättar. En god fotograf får väl säkert bra bilder ändå.

Vid Hornborgasjön finns stora möjligheter att fotografera flygande fåglar och praktisera sina kunskaper, eller öva på det man lärt sig eller läst om. Fåglarna flyger fram och tillbaka mest hela tiden, vilket kan vara både fantastiskt att se på men också frustrerande, när kameran jagar fokus och fåglarna sedan länge har flugit utanför bild eller landat när fokus till slut är ställd.

Eller se det ur andra synvinklar, exempelvis ett mer grafiskt utsnitt....

På återseende//Göran

Inlagt 2017-04-17 11:06 | Läst 884 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Att fota flygande fåglar kräver just det du pratar om ovan samt övning, massor av övning,...Jag tror att många underskattar vikten av just övandet. Hornborgasjön är ju perfekt men vilken "ankdamm" som helst fungerar.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2017-04-17 11:42
Precis så är det. Inte ens vi fotografer kommer undan "Repetitio est mater studiorum, dvs (väldigt fritt): Övning ger färdighet". Och jag tror också att vi underskattar vikten av att faktiskt bruka våra redskap, träna på dem och öva - de är ju under av teknologisk apparatur, och de gör rätt mycket av jobbet för oss, men man måste lära sig att använda grejorna, och öva.
Sen, att man behöver ett bättre teleobjektiv, som kommer att göra att allt blir lättare, att man direkt får bättre bilder och att ens fotograferande per automatik når högre höjder, det är en annan sak ;), liksom.
Hälsningar//GöranR
Kan bara instämma i vad du skriver, jag var vid Tysslingen för några veckor sedan, och jag försökte många gånger att få några bilder på flygande Sångsvanar, men det blev ganska många misslyckanden, men ändå ett fåtal hyggliga bilder. Men du har fått riktigt bra bilder på Tranorna tycker jag.
Ha det gott/Stig
Svar från gorred 2017-04-17 13:07
Tack Stig. Det är inte lätt, men det handlar dels om utrustning - en del kameror och objektiv är bättre än andra på det här, men sen handlar det till största delen om fotografen, och övning!
De här bilderna är ett litet urval, de "bästa". Det blev många bomskott också.
Hälsningar//GöranR
Jag har en Nikon D7000. Tidigare hade jag Sigma 100 - 300 och den var väldigt snabb i fokus, Var i Uppsala och tog bilder på flygande tornfalkar, den hittade skärpan utan problem. Nu gick det inte bättre än att jag tappade objektivet så jag fick köpa nytt. Nikon 300/4 den här gången. Tyvärr visade det sig att objektivet inte alls var bra på att hitta skärpan. Man måste förbereda sig och ställa in skärpan där man förväntar sig att objektet ska dyka upp. Skärpan i bilderna är mycket bra och inget att klaga på. Jag brukar låna en Nikon D600 och Tamron 150 - 600 och den kombinationen passar väldigt bra ihop. Jag får en känsla av att kombinationen av kamera och objektiv kan vara en avgörande faktor. Sedan är det som Lena säger : Övning.
Sten
Svar från gorred 2017-04-17 13:09
Kombination av kamera och objektiv viktigt, men framförallt att öva, träna och praktisera med sina grejor. Helt rätt!
Hälsningar//GöranR
Andra bilden tycker jag att du fick till ett fint djup i..
Mv/Gunte..
Svar från gorred 2017-04-17 22:35
Tackar. Jo, med flygande fåglar känns det lite som när en blind höna hittar ett korn ;)
//GöranR