Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Vyer och väder

Sveriges 17:e högsta byggnad ligger i södra stationsområdet i Stockholm, nära Medborgarplatsen Det heter egentligen officiellt Söder Torn, kallas i folkmun för Haglunds Pinne efter förre stadsbyggnadsborgarrådet Sune Haglund (vi har ju en tendens, åtminstone i Stockholm att kalla våra byggnader efter personer som varit med i byggnationen på nåt sätt), och är 86 meter högt, ungefär. Egentligen var byggnaden projekterad att bli ännu mycket högre, men som vanligt schackrades med planeringen och kompromissades så till den grad att arkitekten till slut hoppade av.

Allra högst upp, på det 25:e våningsplanet, finns en festlokal. Den har glasväggar runt om, kantas av en balkong eller terrass och bjuder alltså på en vidunderlig utsikt åt alla håll över Stockholm. Nyligen var jag där på en fest, en försenad examensfest för bonusdottern som klarat sina universitetsexamina från New England Conservatory i Boston under året som gått.

Det är mäktigt att så kunna titta ut över staden, oavsett väderstreck. 

Kvällen började vädermässigt ganska bra, med lite växlande molnighet och relativ värme. Här ungefär vid 5-tiden på eftermiddagen.

Vyerna över stan innehåller allra närmast den halvrunda byggnaden  Bofills Båge, efter den  katalanske arkitekten Ricardo Bofill. Huset kan sägas vara något av en pendang till Tornet, och tillsammans bildar byggnaderna en slags enhet, med den omgivande bågen och tornet som ett slags utropstecken. 

Efter några timmar, vid halv nio-tiden drog det ihop sig på himlen.

Det blev i ett slag mörkare och gråare.

Strax före klockan nio började det regna. Sedan regnade det intensivt i en halvtimme ungefär, vilket gav ett mjukt intryck och skapade en nästan trolsk stämning. Min vän meteorologen muttrade emellertid lite missnöjt; enligt hans planer skulle regnet inte komma förrän vid tio-tiden.

Men snart nog klarnade det upp igen. Himlen blev i detta också lite mer dramatisk färgmässigt. 

Dramatiken förstärktes av mörkret som började lägga sig, här vid 23-tiden.

Och så föll natten. Och festen tog slut.

Att Stockholm har många kyrkor är ju allmänt känt. Men det överraskade mig faktiskt att det blev så tydligt när man ser stan så här, hur många kyrktorn man faktiskt såg!

På återseende//Göran

Inlagt 2017-06-12 00:53 | Läst 1141 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
En fin bildserie, där jag tycker varje bild blir lite bättre, steg för steg.
Svar från gorred 2017-06-12 11:48
Tack Stefan. Ljuset förändrades hela tiden, vilket var läckert, det blev ju många likadana motiv, men med olika ljus blev det ändå annorlunda.
//GöranR
En annorlunda stockholmsskildring! Fina bilder på väderomslaget och skymningen.
Svar från gorred 2017-06-12 11:49
Tack för kommentaren Mats. Det var roligt att gå ut och ta "samma" bild gång på gång, n är ljuset och vädret skiftade så hela tiden.
//Göran R
Den vinkeln på Stockholm från ovan är inte så ofta man får se, eller jag har nog inte sett den därifrån tidigare.
Kul med meteorologen som irriterade sig på en timmes felmarginal.
Det där efter-regnet-ljuset bukar vara magiskt och så även här.
Svar från gorred 2017-06-12 15:51
Tack Margareta. Nej, jag har nog underskattat det här med vyer ovan där, så att säga. En ny upplevelse, där ljuset och vädret spelade stor roll.
//GöranR