Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Edinburgh Castle

Slottet, eller borgen i Edinburgh är både svår och lätt att ta till sig. Det ligger nästan mitt i stan, det är väldigt lätt att ta sig dit - det är bara att gå uppför The Royal Mile som leder upp till området från  gamla delen av stan och det är gångavstånd. Om men sedan betänker att det bott människor däruppe sedan stenåldern, att borgen har varit både fästning och slott sedan medeltiden, och att i stort sett varje århundrade har sina hus som byggts där och att alla byggnader har sina egna historier, liksom borgen i sig, så förlorar man sig lätt i alla historiska detaljer och går vilse både rumsligt och timligt. Och det var också vad guiden Colin sa; - Försök inte förstå eller komma ihåg. Titta er runt och ha kul, köp en glass.

På gården framför borgen är degt varje sommar en mängd uppträdanden och spektakel, bland annat det världsberömda eventet The Military Tattoo, där en mängd säckpipeorkestrar - Pipebands - uppträder, en oerhört mäktig upplevelse. Kronjuvelerna förvaras i borgen och där födde Maria Stuart sonen Jacob VI som blev kung både i Englans och Skottland på 1600-talet. Resten av borgen är idag restauranger och museer, och ett av de ojämförliga turistmålen såväl i Edinburgh som i Skottland i sin helhet. 

Läktarna håller på att monteras ner efter säsongen. Sommaren är slut.

Massor med folk från alla världens hörn kommer hit varje dag, fortfarande. En selfie med en glass?

En bedövande utsikt över stan - här nere ser man Princes Garden (blomsterklockan anas precis mitt i bilden).

Sammantaget en mäktig och märklig plats, dit man både vill och skulle behöva komma flera gånger.

På återseende//Göran

Inlagt 2017-09-22 22:33 | Läst 889 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det var fina bilder. Edinburgh ligger faktiskt på "reseönskelistan" och sen Skottland överlag verkar vara ett mäktigt landskaps land :)
Svar från gorred 2017-09-23 12:03
Tack Joakim. Skottland är väl värt att besöka om man är minsta intresserad av natur, djur, historia, vackra vyer, trevliga människor, whisky, små mysiga pubar, god mat (!), väder, spännande vägar, vänstertrafik, språk, häftiga landskap etc etc. Duger också att fotografera ;).
(Sen tänkte jag skriva "skämt åsido, Skottland är värt besök i alla fall", men det är faktiskt inget skämt; Skottland är under alla omständigheter värt att besöka, oavsett om man gillar att fotografera eller inte. Men är man fotograf är det ett eldorado).
//GöranR
Joakim88 2017-09-23 17:11
Haha då får det absolut bli ett resemål dit framöver :)