Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Att bli en bättre fotograf

Det finns många vägar till att bli en bättre fotograf. Att tillbringa en hel lördag med att bara titta på fantastiska bilder och lyssna på intressanta, medryckande och inspirerande föredrag av de bästa fotograferna är ett sätt.

Åtminstone enligt Zoom-resor och Kamera&Bild som var värdar för en sådan fotodag i Stockholm, idag.

Claes Grundsten berättade om sitt fotograferande, inte minst som ambassadör för Olympus, vi såg bilder från och hörde berättas om äventyr i ett mäktigt Yellowstone, den berömda nationalparken i USA, av Magnus Elander, Serkan Günes visade sina underbara naturbilder från olika delar av världen och berättade om sin fotografering i Norrbotten dit han ganska nyligen flyttat. Sen fortsatte Anna UImestrand och presenterade sin speciella och fantasifyllda värld, sett genom makroobjektivet och relativt underläge och Tom Svensson visade förfärliga bilder på troféjakt i bland annat Afrika – noshörningarna är på väg att utrotas på grund av handeln med deras horn – och kampen för att komma till rätta med tjuvskyttet som inte sällan kräver offer bland de vakter som med risk för sina liv försöker stävja den oerhörda hanteringen. Anders Geidemark berättade medryckande om expeditioner till isbjörnarnas och valrossarnas rike och till sist visade Mats Andersson sina alldeles speciella och högst personliga bilder från Island och Shetlandsöarna.

Och så, förstås, den ofrånkomliga utställningen av diverse fotoprylar, med erbjudanden som frestade en redan ansträngd budget…

Serkan Günes

Anna Ulmestrand

Tom Svensson

Mats Andersson

Man kommer inte undan med Olympus, som deltog i utställningen. Fr a var Olympus OM-D E-M 1 mkII oerhört intressant ur många perspektiv.

Det blev en mäktig dag, full av intryck, väl ihopahållen av Kamera&Bilds chefredaktör Calle Rosenquist och väldigt välbesökt. Men intressant hela vägen. Alla som framträdde var ju naturfotografer av något slag, och det fanns en uppenbar risk för att det skulle bli för mycket av den varan. Alla var dock så olika i sitt fotograferande, det blev en sådan variation på fotografiska uttryckssätt och sätt att tolka och berätta om givna situationer, så det blev aldrig tråkigt eller enahanda. Och inga Rosenlundare, trots alla fantastiska bilder från när och fjärran.

En bra dag för oss intresserade fotoentusiaster, dvs nördar. Men blev jag en bättre fotograf? Nja, men jag fick i alla fall en ordentlig dos med inspiration.  Och kortet känns tunnare nu…

På återseende//Göran

Inlagt 2017-11-18 20:43 | Läst 1419 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tyckte väl att han på inledningsbilden såg bekant och det var ju Serkan. Undrar om Moa var med.
Synd att jag inte kunde gå och lyssna på alla dessa bra fotografer.
Svar från gorred 2017-11-18 22:48
Jo Serkan är sig lik. Och lika engagerad som förut. Fantastiska bilder visade han också från sin nya hembygd. Det var en väldigt bra dag, lite mäktig kanske, men intressant och givande.
//GöranR
Håller med om att det var stor variation, det var kul, även om de inledande 40 minutrarna reklam blev lite tröttsamt, måste man prata om kameramärket i var och varannan mening? Nej, de övriga fotograferna behövde inte, tack och lov!

Själv skippade jag Serkan och tog tuben ut till Stora mossen för promenad till Ulvsunda slott där Emma Svensson hade vernissage, innan snabb färd samma väg tillbaka för att hinna till Anna Ulmestrands bildvisning. Köpte boken, fin!
Svar från gorred 2017-11-19 16:31
Det ligger väl lite i sakens natur, att prata om det kameramärke som betalar ens utrustning och kanske andra omkostnader också. Och han gjorde det ändå ganska bra, klankade inte ner på andra tillverkare och jämförde inte så grovt, har hört talas om värre.
Men håller med samtidigt. Det viktigaste är ju inte kameramärket utan att grejorna man har är tillräckligt bra. Och det är ju i stort sett alla just nu på marknaden.
Kana gott tänka mig att Emma Svensson var värt att se. Ska försöka ta mig dit vid tillfälle.
//GöranR