Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Kamera, objektiv och hundpromenader

Jag har inte haft med mig kameran så mycket på hundpromenaderna tills nu. Det har varit fullt upp med vardagslydnad och social träning för det tidigare nya husdjuret. Nu börjar emellertid det sitta, och kameran åker med mer och mer.

Jag har börjat ta med bara ett objektiv i taget, dels för att få ett begrepp om vad som fungerar bäst, men också att använda mina objektiv, lära mig dem bättre, dvs de objektiv som annars mer står på hyllan eller ligger i väskan och inte  blir använda så mycket på grund av att favoriterna får ta den rollen annars. 

Idag hade jag med mig ett lite udda objektiv, 75 mm f/1,8. Det blir alltså 150 mm relativt FF och är sagt att vara ett av Olympus skarpaste (där emellertid objektet måste vara stilla också). Brännvidden är lite knölig i vardagsfotografering, och jag använder det inte särskilt ofta, men det är ett väldigt bra konsertobjektiv.  Nu ville jag kolla hur det fungerade i skogen.

Även här var brännvidden egentligen inte optimal, men det gjorde sitt jobb när avståndet var det rätta.

Olympus OM-D E-M 1 mkII med mZuiko 75mm f/1,8 - 1/320 sek, f/2,0 ISO 200.

På återseende//Göran 

Inlagt 2019-08-14 23:58 | Läst 1543 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder! Men glöm inte bort mobiltelefonen, den går att fota med! :)
Mycket bra tom! :)
/B
Svar från gorred 2019-08-15 12:14
Tack Bengt, och visst, absolut, kameran i telefonen ofta en tillräckligt bra bildmaskin. Grejen är bara att jag inte har den med mig så ofta på de här promenaderna i skogen. 😎
Ha det//GöranR
Visst blev det bra med det objektivet, Göran! Skarpa och fina bilder, och det relativt korta skärpedjupet gör mycket. Särskilt på den första porträttbilder på vovven är detta tydligt!
mvh
/B
Svar från gorred 2019-08-15 12:15
Tack Börje - uppskattas!
//GöranR
Det blev ju riktigt fina bilder och första bilden är mycket bra med hennes vackra ögon som intresserat ser på vad husse har för sig.
Ha det gott/Stig
Svar från gorred 2019-08-15 12:15
Tack Stig för en trevlig kommentar!
//GöranR
Fina bilder men gillar ettan för ögonkontakt och den lilla trevliga tofsen på nosen..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från gorred 2019-08-15 12:17
Tack Gunte. Inte alltid lätt att se ögonen, ibland hänger luggen för (nyklippt nu) och de är så mörka att de gärna försvinner...
Ha det//GöranR
Det gör ju det extra kul att man tvingas tänka om lite, ta några extra steg bakåt för att få fin komposition när man använder objektiv som sällan används :)
Alla bilder är fina men fastnade för bild nr 1 väldigt mycket. Väldigt fint porträtt med skarpa ögon och fin oskarp bakgrund tillsammans med den vackra blicken vovven ger :)
Svar från gorred 2019-08-15 16:12
Tack Joakim. Instämmer i övrigt!
//GöranR
Hej Göran.
Jag har också börjat ha endast en lins med Fuji X100F och 35mm ekv, FF. :-) :-) Nej skämt åsido, jag gjorde det med min Nikon D700. Och som du skriver är det ett bra sätt att lära sig de olika brännvidden. Och Mystique "er ikke til at stå for" som vi siger på dansk - särskilt på bild # 1.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från gorred 2019-08-15 16:14
Det är enklare med kameror med fasta objektiv ;) Men det är kul att pröva olika objektiv i ovana omständigheter.
Tack för en trevlig kommentar//GöranR