Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Mer från barberquevärlden

Det finns några nästan symbolgrillningar i barberquevärlden. Hamburgare till exempel, alla olika och egna recept på smet och tillvägagångssätt, ribs, dvs revben och olika stekar. Och så finns det brisket, eller brisquet som det heter på amerikanska.

Brisket är en amerikansk styckningsdetalj. På den svenska marknaden motsvarar det bringan, men är annorlunda utskuren. Köttet består av de två bröstmusklerna pectoralis major respektive pectoralis minor, som delvis överlappar varandra och bildar en lite tunnare del, the Flat och en lite tjockare del, the Point. Köttet är egentligen svårhanterat, trådigt och med mycket fett och (framförallt) bindväv insprängt mellan muskelfibrerna, och kräver särskild behandling för att inte bli tufft och segt. Samtidigt är det ett härligt kött, med mycket smak.

Den särskilda behandlingen innebär low’n slow, dvs att låta köttet koka, eller stekas, under lång tid på låg värme. Och rökningen, förstås, dvs förutom rökningen lite av hur man hanterar typ fläsklägg.

Lördagskvällen gick åt till att putsa och krydda köttet, för att sen låta det vila i kylen över natten. Grillningen satte igång tidigt följande morgon, vid 6-tiden, med knappt 120 grader i grillen. Några timmar senare hade köttet nått sluttemperatur, 92 grader drygt och brisketen var färdig. Jag skar bort den tjockare änden, skar upp den i kuber för att, blandad med barberquesås bli vad man kallar Burnt Ends på grillen. Under tiden fick the Flat vila sig och svalna långsamt insvept i sin folie, förstärkt med en tjock handduk. Det luktade mycket, men gott av grillen och röken.

Brisketen på plats i grillen, kryddad och klar.

Burnt Ends på väg tillbaka till grillen

The Flat, trancherad. 

Drygt 8 timmar efter att grillningen börjat kunde vi sätta oss till bords. Resultatet överträffade alla förväntningar. Citat från en som åt: ”Det var precis så där gott som man trodde att det skulle vara, kanske till och ännu godare.”

Och det var det. Saftigt, mört och med mycket smak, inte minst från rökningen och kryddningen. Lite bökigt och långdraget, man får planera därefter, men väl värt mödan. Och kommer att göras om.

På återseende//Göran

Bilderna från mobilkameran. 

Inlagt 2020-06-08 16:39 | Läst 1246 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
My Lord! Så gott det ser ut!
Inspiration inför sommaren.
Ses/pe
Svar från gorred 2020-06-08 19:53
Citerat dottern: "Det här var precis så gott som jag trodde det skulle vara, om inte godare". Alla runt bordet (förenade av vederbörlig fysisk distans) höll med.
Och grillat är gott, faktiskt!
Tack Per-Erik!//GöranR
Tack för en utmärkt beskrivning, t o m med latin, jag förstår att de musklerna lämpar sej mycket väl. Slutresultatet ser verkligen gott ut även om jag inte tror att jag skulle satsa på något fullt så "långsamt" på grillen. Jag har ätit grillad brisket i USA några gånger och rätt gjort är det mycket gott.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2020-06-08 19:58
Tack Lena. Och ändå gör inte mobilbilderna slutresultatet rättvisa... Det här med low'n slow är nästan kult i framförallt Amerika, börjar sprida sig hit också. BBQ är en livsstil i mångt och mycket, med höga ideal och ambitioner; prylsnack, recept, bilder och diskussioner. Påminner nästan om fotograferande 😁.
Och rätt gjort blir det väldigt gott, inga svarta skosulor liksom.
Ha det//GöranR
Det är såna här bloggar som sätter sexdagariveckan-vegetarianen på hårda prov.
/Gunnar S
Svar från gorred 2020-06-08 19:50
Tack Gunnar.
Kom att tänka på vad min grabb, en gång vegetarian, men svårigheter med det runt jul, med julskinkan, sa: "Den här är ju så ekologisk (och det var den, gräsätande kossor etc) och så god, så den är praktiskt taget vegetarisk!"
Riktigt tillagat, och med riktigt ursprung tycker jag kött väl försvarar sin plats på tallriken. Och det går ju att grilla grönsaker - en idé; återkommer sannolikt med en vegetarisk grillblogg framöver.
Ha det//GöranR
mombasa 2020-06-09 19:35
Ja visst. ett bra kött tillagat med omsorg och finess försvarar sin plats. Helst svenskt för de öppna landskapets skull. Och en generellt sätt bättre djurhållning.
Instämmer i kören, ser otroligt gott ut! Hälsningar/ Björn
Svar från gorred 2020-06-09 22:21
Tack Björn. Det blev det. Och det var roligt eftersom det var min första riktiga långgrillning.
//GöranR