Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Man tager hvad man hafver - sade aldrig Cajsa Warg

 Min blogg handlar om mitt liv i helg och söcken. Nu går jag mest och skrotar hemma med hunden, och då får det bli som det är. Grillning till exempel...

Vi har ett stort behov av myter, till exempel uttryck och citat som vi använder vill gärna tillskriva kända eller okända personer, vi vill ha bakgrund till vår värld.

Shakespeare, Mark Twain, Oscar Wilde – om hälften av det som tillskrivs dem att ha sagt är sant är det nog ändå mycket.

Anna Christina Warg – hon kallades sig aldrig Cajsa - var en hushållerska och författare i mitten av 1700-talet. 1755 gav hon ut Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimmer, en av de mest inflytelserika kokböcker då.

”Man tager vad man haver” är ett sådant där uttryck som man direkt förknippar med Cajsa Warg, men som man aldrig hittat i hennes böcker. Däremot använde hon formuleringar av typen när ”sådant är för hand” om olika ingredienser, eller möjligen ”Man tager om så man så hafva kan” vilket ändå kommer nära.

Kom att tänka på det när jag tittade i kylskåpet och försökte komma på vad det skulle vara till middag. Lite potatis, lite lök, bacon förstås och lite annat som man brukar ha. Inget direkt substantiellt för en måltid emellertid. Men så kom jag på att det fanns falukorv i frysen. Och den gick att snabbtina, samtidigt som grillen sattes igång.

Falukorv är ju falukorv, även om det inte är den korven som det var från början – oxar vars hud skulle bli draglinor i Falu Koppargruva och slaktades för detta, där köttet blev en biprodukt. Jag har också hört – myter igen, men man vet aldrig – att det var de uttjänta hästarna nere i gruvan som drog de spel som tjänade till hissanordningen som blev till korv. Den här falukorven är emellertid first notch, från Köttboden i Trollbäcken, och duger!

Gôtt att ha lite hjälp i köket - här pratar vi förhoppningar 🤤

Så, klyftad potatis, lite lök och baconbitar i en ugnsfast form (jag är svag för gjutjärn) som fick gå på grillen på indirekt värme först med falukorven på direktglöd så den skulle få lite färg.

Sen traditionellt snitt genom korven nästan ända ner, vartannat snitt med fyllt med lök, vartannat med lite bacon, ketchup och senap ovanpå, toppat med några skivor ost och in i grillen i samma form som potatisen och löken, på indirekt värme.

Så jag tog vad jag hade, och allt i ett liksom, eller i alla fall i samma form – utom några majskolvar som fick grilla direkt över glöden mot slutet – och så var måltiden fulländad.

Och det blev riktigt gott!

På återseende//Göran

Inlagt 2020-06-11 23:16 | Läst 2534 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ordet snålvatten (som rinner till) dyker ständigt upp i min hjärna. Roligt att läsa dina steg för steg-grilltips. Som också visar på vikten av bra fotografi i såna sammanhang.
Måhända blir det grill i afton.
Ha det gott
Gunnar S
Svar från gorred 2020-06-12 13:04
Tack Gunnar - uppskattas! Och att fotografera mat och grill så här är svårt, lätt att känna sig begränsad, men jobbar på det. Har mer och mer börjat använda den "riktiga" kameran 😊.
Ha det//GöranR
Ser verkligen gott ut
Svar från gorred 2020-06-12 13:06
Tack Per-Olov. Med lite kärlek går det att få fason även när det gäller enkla råvaror.
//GöranR
Hej Göran.
Meget smukke og illustrative billeder. Og et herligt foto af M - gillas.
Jeg kender nogle andre svenskere (danskere), som sagde: Det går lika bra med selleri". Dem grinte vi meget af i gamle svenske TV-tider, hvor vi kun havde en dansk TV-kanal.

https://www.youtube.com/watch?v=A9RLYv_UzEs
og:
https://www.youtube.com/watch?v=pQRQMvuY6_E

Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från gorred 2020-06-12 23:10
Tack Erik. Jag minns Nöjesmassakern mycket väl, den har get upphov till närmast bevingade ord som "den lille en" och "det går lika bra med selleri...". Tack för påminnelsen, det var ett kärt återseende.
Hälsningar//GöranR