Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Fjällröding och barberque

Hämmad i mitt rörelseomfång av såväl coronavirus som en elak plantar fasciit, inflammation av fotens stödjevävnader (hälsporre) vilket både kräver fysisk distansering och gör att jag stundtals knappt kan gå, kommer jag alltså egentligen inte så långt. Jag går och skrotar i trädgården, åker ibland bort till hundrastgården med hunden för att låta henne springa av sig överloppsenergi men är alltså för det mesta hemma.

Det säger sig självt att mina fotograferingsmöjligheter i detta också är begränsade. I och för sig kommer perennblommorna snart, vilket ger möjligheter till makrofoto, det kan bli bilder på hunden förstås men i övrigt?

Det vackra vädret, perfekt sommarväder, bjuder att laga mat ute, på den relativt nya grillen. Det finns förstås hur mycket olika köttdetaljer som helst att grilla (och så många olika sätt att grilla dem på), och mycket har blivit gjort, men egentligen vill jag utvidga grillningen, man måste kunna grilla så mycket annat; fisk, grönsaker…

Just vegetarisk barberque känns spännande, och det kommer nog vad det lider. Men till dess får det fortfarande bli mer traditionellt. Idag blev det grillad hel fjällröding till exempel. Visserligen sannolikt odlad, men kanske längre fram det kan bli några "riktiga", tagna på flugfiske.

Salt och nymalen svartpeppar inne i fisken, där det också blev plats för citroner (för syran) och dill plus nedskuren bladpersilja. Lite olivolja masserades in på fisken så den inte skulle fastna på grillgallret. Sen fick den gå på indirekt värme (grilltemp cirka 130–140 grader) tills den nått en innertemperatur på 49 grader. Den var då perfekt kokad, typ medium rare.

Serverad med nykokt potatis, en hemmagjord romsås plus några grillade tomater smakade det himmelskt. Fiskköttet nästan smälte i munnen, och det föll i stort sett av benen av sig själv. Ändå mycket smak, röksmaken anades och den kändes liksom len i munnen.

Jag börjar nästan tycka att Kamado Sumo Maxi var en god investering!

På återseende//Göran

Inlagt 2020-06-12 23:17 | Läst 1838 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ser riktigt gott ut och det är en imponerande grill, ett riktigt monster om man ser till vikten (även priset kanske). Man undrar ju vad man får för mervärde med en sådan jämfört med en weber 57 som jag har?
Jotack, det blev riktigt gott!
W57 eller Kamado? Bra och intressant fråga. Värt pengarna? Ungefär samma fråga som man kan ställa avseende billiga objektiv jämfört med liknande objektiv som är mycket dyrare. Dvs egentligen kan man göra samma saker med båda, men det blir bättre och är roligare med det dyrare.
Med Kamadon är det lättare att hålla värmen över längre tid, och den behåller värmen bättre, är snabbare att starta upp och så ges man flera varianter på indirekt vs direkt grillning på samma gång. Men om det är värt det ligger i betraktarens öga. Jag är väldigt intresserad, har grillat med W657 i många år, och blev intresserad av möjligheterna med en keramikgrill.
Jag är jättenöjd. Men det finns betydligt dyrare än den jag har 😁
//GöranR
pdahlen 2020-06-13 15:04
Tackar för information. Såg i någon blogg tidigare att du hade grillat något om det var i 8 timmar på låg värme, kan vara att sådant lättare i en keramikgrill? Har aldrig prövat så länge men gjorde en julskinka en vinter i några timmar