Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Olympus kameror lägger ner, på nåt sätt. Hur går det för mig då?

Olympus ska sälja sin kameradivision till ett riskkapitalbolag. Lönsamheten är för dålig. Redan är det mängder med spekulationer om hur det kommer att bli i fortsättningen – kommer det nya Olympuskameror? Blir det några uppgraderingar? Nya objektiv? Hur går det med de planer på utveckling och nya grejor som finns på roadmapparna? Kommer Olympus överhuvudtaget att finnas kvar?

Och hur ska jag göra, som kört med enbart Olympus sedan flera år och investerat ganska kraftigt i både kameror och objektiv? Att sälja torde ju inte gå så bra. Köpa nytt, dvs annat system (har hört att Fujifilm är populärt!) är knappast möjligt, framförallt av kostnadsskäl.

Men vänta – jag har hittills varit nöjd med Olympus. Visst har systemet sina begränsningar, men inga som inte är överkomliga. Så jag kanske kan fortsätta att fotografera med mina kameror och mina objektiv, jag tror inte att de kommer att sluta fungera för det här. Och de kameror och objektiv jag har är så pass bra, att de säkert håller ytterligare många år.

Jag tror nämligen, helt seriöst, att den kamera man har idag håller i många år utöver eventuella uppgraderingar, och att man kan fortsätta ta lika bra bilder även om kameran har några år på nacken.

Blir kamerorna verkligen bättre och bättre med nya modeller? Egentligen tveksamt, åtminstone i bemärkelsen att man skulle kunna ta bättre bilder med den nya kameran jämfört med den man har. Man ändrar design något, det blir bekvämare kanske, den blir snabbare, får kraftigare processor, flera pixlar, bättre ögonigenkänning etc, men jag tror fortfarande att man egentligen inte tar bättre bilder.   

Så, givet att jag har en drös med bra objektiv och några stycken bra kamerahus, så tror jag att jag står mig så länge jag behöver. 

Och jag är nöjd med sensorn. Jag behöver inte fullformat eller ens APS-C. Jag tycker ärligt att man inte kan se skillnad på den färdiga bilden, givet normalt betraktningsavstånd, kontext (skärm, sociala medier på datorn etc) och förstoringar som inte innebär bilder i annonspelarstorlek på stan…

Så, jag sitter nöjd än så länge. De grejor jag har får räcka ett tag till. Så får vi se hur det går för Olympus.     

På återseende//Göran                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Inlagt 2020-06-25 19:43 | Läst 2473 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Olympus har varit i blåsväder förr men då pga interna skandaler.
Om det nu sk*ter sig ordentligt så att kamerorna mot förmodan fasas ut så finns Panasonic kvar och micro-4/3 systemet är ju kompatibelt mellan Olympus och Panasonic.
Men man vet aldrig. Konica och Minolta sögs upp av Sony så allt kan hända.
Jag tror inte att de som kör Olympus idag behöver vara särskilt oroliga för framtiden. Kamerorna håller många år till och man kan ju köpa ett Panasonic-hus om det kniper.
Svar från gorred 2020-06-25 21:14
Ja, de kameror som jag har nu räcker länge till. Jag tror inte ens att man behöver köpa ett Panasonichus 😉. Men diskussionen börjar ta fart.
//GöranR
Hej Göran.
Nej nej du måste byta ut allt :-) :-) he he.
Naturligtvis borde du kunna fortsätta med din Olympus-utrustning länge.
M ser ganska bekymrad vid tanken - trots allt har den varit van vid den kameran.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från gorred 2020-06-25 21:16
Fuji verkar lovande och trevlig - men nej, visst har du rätt Erik. Och M är alltså van vid Olympus. Hon har bara som vanligt välgrundade tankar om husses mentala hälsa.
Ha det//GöranR
Bara fortsätta att fotografera! :)
Svar från gorred 2020-06-25 21:18
Väldigt bra tanke. Precis vad jag kommer att göra. 😎Min utrustning kommer säkert att duga många år till.
//GöranR
Jag körde med analog Minolta för sådär 30-35 år sen och när jag väl köpt min Minolta 85/1,4 , mitt första ”riktiga” objektiv kände jag att jag gärna stannade med Minolta. När så småningom Minolta och Koniica slogs ihop fortsatte jag som förut, inträdet till digital systemkamera blev en KM 7D. Sen blev KM ( Konica Minolta) uppköpta av Sony och jag bara fortsatte och fortsatte och det gör jag fortfarande....... Hälsningar och lycka till, det blir säkert bra!/ Björn
Svar från gorred 2020-06-25 21:21
Precis. Men intressant nog blir det lätt undergångsstämning, inte minst för alla som graderar upp sig hela tiden. Vilket jag i och för sig har gjort också, om än i ganska måttlig mak. Men jag är övertygad om att de grejor jag har håller än i många år.
//GöranR
Precis så tänker jag också, jag som bytt till Olympus alldeles nyligen...! Från ett krisande märke, (Pentax) till ett annat. Fast, Pentax finns ju fortfarande kvar, trots flera försäljningar och omstruktureringar, fast nu som ett mer slimmat märke, mer nischat och exklusivare, på nåt sätt. Kanske händer det nåt sånt med Olympus också. Vi får väl se. Olympus har ju alldeles nyss lanserat nya fina kameror (em-5 III, em-1III och em-x), så går det fullständigt åt pipan efter det här, så får man väl lägga vantarna på en eller fera av dem, så har man kamera för flera å framöver! :) Jag drömmer fortfarande om flera objektiv jag skulle vilja ha till mitt olympussystem. Vi får se vad som händer...! /Tommy.
Svar från gorred 2020-06-25 22:04
Jag tror att oavsett vad som händer har man kameror för flera år framöver. Och objektiv.
Så man kan fortsätta att fotografera. Och när det gäller Pentax har jag för mig att utbudet på fotografiska prylar var - eller blev - en smula begränsat; var det inte så? Den risken löper man ju inte med Oly, återigen helt oavsett.
//GöranR
Göran, det är Olympus som har problem, inte Du! Kamerorna och objektiven är fina, så det är bara att fortsätta som vanligt. Och Du sparar dessutom pengar, eftersom Du blir inte sugen att uppgradera! Det Du har räcker säkert långt!
Svar från gorred 2020-06-26 00:38
Du har alldeles rätt! Och det var lite av vart jag ville att mina tankar skulle visa. Diskussionen har emellertid gått en annan väg.
//GöranR
Hunden ser ut att hålla med. "- Det blir bra så husse." tycker jag hon verkar säga. Uppgradera kamerahus brukar leda till att en hel del annat också måste bytas ut som samt att man ofta behöver mer hårddiskutrymme. Jag hade mitt gamla kamerahus i sex år och tog ca 130 000 bilder med den och den var fortfarande bra när jag bytte. Det jag "tjänade" var att det plötsligt gick att ta bilder med ISO 25400 på nattlevande djur. Hur ofta gör man det?
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2020-06-26 15:59
Det ä'r precis det jag menar! 😎 Och skulle det kunna gå att lösa ändå? En viktig poäng där.
Mystique är lojal i detta 😁
Hälsningar//GöranR
Nog säkrast att dammsuga hyllorna på hus och objektiv innan det är för sent,))
Nej skämt åt sidan som han sa, grönsakshandlaren..Tror inte det blir några problem. Finns säkert grejer så det räcker ändå..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från gorred 2020-06-26 16:00
Katastrofen är inte ens nära. Jag kör på som vanligt. Ligger dessutom inte i fas för uppgradering ändå.
Ha det//GöranR
Kör på Göran det löser sig 😁
Kameror är ett verktyg.

Mycket vackert hundporträtt på mystiq?
😁
Svar från gorred 2020-06-26 16:01
Tack Joakim. Mystique hälsar och tackar också.
Och absolut. Vi kör på som vanligt!
//GöranR
Vid nästa fotofika skall jag berätta om en kamera som är tidlös! Som alltid kommer att finnas! Kanske ett tips för ditt nästa system! :)
/B
Svar från gorred 2020-06-27 00:11
Misstänkte nåt sånt. Och tror jag vet vad du menar. Det kanske är en sån kamera jag ska ha till slut, trots allt jag skrivit hittills - man vet aldrig 😎.
Ha det fortsatt gott i värmen på fjellet!
//GöranR