Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Pandemiprojekt av DIY-karaktär

I dessa tider av återhållsamhet särskilt när det gäller sociala kontakter får man på något sätt mer tid över. Egentligen är det inte sant, min sociala situation är ju sådan att jag även normalt råder över min tid. Men känslan av att ”nu sitter man hemma, tid till förfogande finns, och projekt råder det ingen brist på” gör att jag har tagit tag i några av de här projekten.

Jag tror på att ha tråkigt ibland. Att ha tråkigt föder kreativitet. Är man ständigt aktiv, ständigt på språng har man aldrig tid att tänka färdigt, inte tid att vara mottaglig för tankar och idéer. Det ror jag hämmar skapandet. Om man tillåter sig att inte hela tiden vara igång, utan sitta lite mer under sin korkek kan man också tillåta tankar och idéer ta plats, och faktiskt genomföra dem, utan att ha dåligt samvete för att man ”inte hinner”.

Leicakameramodulen i min mobilelefon, Huawei Mate 10 Pro

I min grill pit, min grillplats, med den nya Kamadogrillen, behövs avlastning och utrymme. Så då har jag (snart) fixat det, med en bänk så här. Klinker på ovansidan så jag kan placera varma grejor där, till det kommer en stor skärbräda (också projekt) att användas vid behov.  Nu ska det bara fogas mellan klinkerplattorna så är min grillbänk klar och kommer att placeras bredvid min grill. Den har tagit flera dagar, det är ett intrikat system av åtgärder som krävs för en sådan här grej, och man måste ta allting i sin ordning, låta torka emellan etc. Precis som IKEAs möbler; man måste följa manualen slaviskt, ta en sak i taget och inte försöka sig på egna lösningar eller genvägar, då blir det direkt katastrof. Men gör man det är det lätt.

Och att så här fundera på logistiken, att ta en sak i taget och utan genvägar, är välgörande för själen. Det är ju egentligen så man ska leva. ”Många bollar i luften” är en myt  och en styggelse.

Men på lördag är det dags för Planket Light i Gnesta. Vi som anordnade utställningen i Folkets Hus i Sötälje pratade tidigt om en fortsättning med Planket, och nu blir det av. Trots Corona och covid-19 men med social och fysisk distans åt alla håll förstås. Det blir trevligt!

På återseende//Göran

PS: DIY stötte jag på på nätet och fattade först inte vad det stod för. Sen begrep jag – Do It Your self, ”gördetsjälv” alltså.

Inlagt 2020-07-23 21:26 | Läst 1249 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Göran "The Handyman".
Den visade sig vara bra och ser också solid ut. Nu måste du ha förtjänat att vara Ferdinand i några timmar imorgon :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från gorred 2020-07-23 23:51
Tack Erik. Jag försöker vara Ferdinand så fort jag kommer åt, eller rättare, jag är inte rädd för de ögonblick jag inte har nåt att göra. Det är ganska skönt.
//GöranR
Tjusigt! Jag skulle vilja testa en sån där grill någon gång, men de är tyvärr inte helt gratis :)
Svar från gorred 2020-07-23 23:52
Tack Anders. Kamadogrillarna tar grillningen, eller rättare barberquen till nya nivåer 😎😁. Faktiskt!
//GöranR
Håller med om ditt resonemang angående tid, om detta med att ha tid att tänka.
Mycket sant.
- hawk
Svar från gorred 2020-07-23 23:53
Tack Håkan. Har vi inte tid att tänka får vi inget vettigt gjort, enligt min mening. Det finns emellertid för lite av det i dagens liv.
//GöranR
Ser mycket bra ut ditt bänkprojekt.

Precis som IKEAs möbler; man måste följa manualen slaviskt, ta en sak i taget och inte försöka sig på egna lösningar eller genvägar, då blir det direkt katastrof. Men gör man det är det lätt.

Det är förvisso sant men oräkneliga gånger har det fått bli modifieringar för att passa in bland sneda väggar, snetak och andra konstiga lösningar, men alltid med bra slutresultat.
Mvh/Gunte..
Svar från gorred 2020-07-23 23:56
Tack Gunte. I livet vi lever får vi vara beredda på att göra modifieringar. Åtminstone mitt liv har bjudit på flera snedväggar än vad jag trodde var möjligt och hade velat. Men det blir bra till slut, helt rätt! Om man tar en sak i taget och försöker vara metodisk.
//GöranR
Det låter lite som Alfons Åbergs pappa, som förklarar för Alfons att man måste ha tråkigt ibland :)

Men jag vet inte om man måste kalla tråkigt, bara för man inte gör något. Slöa är en värdefull tid, det är något man sparat ihop mellan projekten. Jag har ganska mycket på gång men så länge man jobbar med det som är viktigast för stunden och att det får ta sin tid, så brukar det bli bra.

Ett avkastningsbord vid grillen är ju nästan nödvändigt, det ser fint ut
Svar från gorred 2020-07-25 00:37
Jag tycker mig se att vi egentligen pratar om samma saker, fast med lite annorlunda ord. Inte minst är ordet ställtid (kolla Bodil Jönsson) hyfsat relevant för den här diskussionen. Instämmer i övrigt. Och en avlastnings- och arbetsbänk vid grillen är absolut nödvändig.
//GöranR
Många bollar i luften e en stor myt! De e nå't liknande inom fotografin, om man låter bli att ändra fokus hela tiden så kan det nog bli nå't bra i slutändan! Men där lägger försäljare av kameror och optik krokben för oss hela tiden, så det gäller att inte tappa kursen! /B
elgenper 2020-07-24 14:20
Googla på "the Helsinki Bus Station Theory"! Arno Minkkinen har precis samma råd att ge. Något jag kämpar med att tillämpa för egen del!
Svar från gorred 2020-07-25 00:35
Oerhört intressant. Och dessutom med bäring på en annan diskussion som är aktuell i detta nu.
Tack för att du delade detta!
//GöranR
Svar från gorred 2020-07-25 00:39
Precis. Vilket också för oss till Helsingfors busstation (se kommentar av Per Ö här nedan). Att ihärdigt hålla fast är det som gäller. Och våga lita till sig själv.
//GöranR