Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Ölands södra udde. Och den norra.

Ölands södra udde med fyren Långe Jan är mytomspunnen i flera kretsar. Vad jag förstår är området en bra plats för olika fåglar att komma till och stanna ett tag, och jag vet fågelskådare som rasar upp mitt i natten och kör långa sträckor till just Ölands södra udde för att titta på fåglar… Så normalt brukar de som är intresserade att titta på fåglar samlas i stora grupper just här. Många fotograferar också, men många står bara och tittar ut över det tillsynes ändlösa havet, timme efter timme i hopp om att få se en fågel, helst en sällsynt sådan för att kunna kryssa av på listan.

Men inte bara fågelskådare; för oss som lyssnat på väderleksrapporten på radio i alla år, eller rättare Sjö- och väderleksrapporten (heter det väl?) känner ju väl till just Långe jan, Ölands Södra udde bland alla de andra – Syd Utsira, Doggers Bankar och alla exotiska namn.

Så om man är på Öland måste man åka hit.

Det regnade och blåste när vi var där, och det var inte många som förutom oss hade kommit på tanken att besöka platsen. Enstaka ”vanliga” turister gick runt och fotograferade med sina mobiler, fast det fanns förstås också ”riktiga” fågelskådare som stod och tittade i sina fantastiska kikare och med utrustningar i övrigt som bara motsvaras av de som de fågelfotografer som jag sett vid Hornborgasjön under trandanstider har, som trotsade vädret. Men de hade inte sett något särskilt.

 

Dagen efter var vi uppe på den norra udden, hos Långe Erik som fyren heter är. Inte så känd, inte samma nimbus, men väl värd att besöka ändå. Bättre väder, till och med lite sol, även om det blåste lite för mycket för att vara riktigt skönt. Även här hittade vi fågelskådare med sina utrustningar:  – Det brukar vara så mycket folk på den södra sidan, det är lugnare här, även om man inte ser så mycket fåglar…

 Men mäktigt att vara hör och ha sett Långe Jan och Långe Erik, att ha varit både på Ölands södra och norra udde i verkligheten. Och Öland är fint. Det kommer mer.

På återseende//Göran

Inlagt 2021-05-28 13:16 | Läst 1276 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det håller jag med om. Hela Öland är fint och jag tyckte om långe Erik bättre fantastisk miljö runt norra och västra sidan.
Trevlig resa där
Svar från gorred 2021-05-28 15:27
Tack Nini. Vi hade ett par väldigt fina dagar på Öland!
//GöranR
Ja, Öland har sin charm. Campare och ”vanliga” turister norröver, naturintresserade söderöver. Kungligheter mitt på. Och det finns alltid något nytt att upptäcka! Ser framemot nästa inlägg!
/MA
Svar från gorred 2021-05-28 20:16
Jo Öland verkade vara mer mångfacetterat än vad man kunde tro vi en hastig första överblick. Och det fanns mycket att se. Fortsättning följer.
//GöranR
Trevlig blogg, Göran! Öland vore säkert intressant att besöka - jag har bara varit där en gång förut för länge sedan, på 80-talet tror jag. Fast såg inte nån av fyrarna då...
Synd att det är så långt till Öland härifrån Jämtland!
mvh
/B
Svar från gorred 2021-05-29 19:43
Tack Börje. Det finns många pärlor i Sverige, vi har just upptäckt att Öland är en av dem. Så det kommer mera.
Hälsningar//GöranR
Fina bilder från Öland! Och alla namnen från väderleksrapporten är ju välbekanta, hälsningar/ Björn
Svar från gorred 2021-05-29 19:45
Tack Björn. Jo, är det inte märkligt hur de är namnen som läses upp i väderleksrapporten har en sådan aura kring sig...
//GöranR