Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Det finns fik och det finns fik. Och  så finns det fotofika.

Jag gillar fik, inte minst trottoarditon. Och jag gillar att fika.  Men det kan inte vara vilket fik som helst. Och det yttre spelar mindre roll och det är inte alltid så att fiket med det bästa kaffet och de godaste bakverken eller smörgåsarna är det bästa fiket. Ett riktigt bra fik har (också) andra, mer eller mindre subtila kvaliteter.

Just nu är de fik jag håller högt förknippade med framför allt känsla, sällskap, atmosfär och anledning. Fotofika är en svårslagen anledning. Ta Tårtan till exempel; trevlig inredning, bra ambitioner, goda pajer och hyfsat kaffe som ramar in anledningen – att komma dit och prata fotografi med likasinnade och trevliga människor är svårt at toppa.

Sedan har vi Second Hand i Viksängen i Sötälje. Lite ruffigt, ganska eller snarare väldigt enkelt, ingen påtaglig finess vare sig när det gäller bakverk, mackor eller kaffe. Men atmosfären är direkt svårslagen. En väldigt härlig inramning med bokhyllor runt alla väggar där man kan göra fynd av alla kategorier, sköna stolar och stora (och små) bord av de mest skiftande kvaliteter och former där man sitter som i ett bibliotek (och jag har alltid gillat bibliotek) och där ljudnivån aldrig blir högre än man kan höra och prata med de som sitter runt det stora bordet, reserverat för fotofika. Och så anledningen alltså. Och på något sätt blir det ännu trevligare att prata foto och kameror och film och svartvitt vs färg och analogt jämfört med digitalt i den miljön – en flärdlös enkelhet som andas grundkvalitet rätt igenom. Hit kommer man inte för lattens skull (och jag tror nästan inte de har sånt) eller mackorna/bakverken, hit kommer man för att umgås, diskutera, ta det lugnt och trivas.

Och så blev det idag. Igen. Och några ögonblicksporträtt som vanligt, både i färg och svartvitt.


Å så nånting väldigt ovanligt - jag själv på bild. Det är ingen selfie, det här är nåt som kan hända när man snackar kameror; känslan av att ta i kameran, greppa den och testa avtrycket. Och en Olympus Pen F är ju naturligtvis alltid trevlig att hålla i, bland alla Leicor och Fujikameror. Ronny V höll i kameran!

På återseende//Göran

Inlagt 2021-10-28 23:13 | Läst 1314 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Göran.
Fin og velskrevet tekst med nogle lige så fine portrætter.
Jeg misunder jer for disse arrangementer.
Det eneste som slår mig, hvor er ungdommen ?
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Tack för en trevlig kommentar Erik. Ja, du har rätt - var är ungdomen? Antagligen jobbar de och har inte tid att fika mitt på dagen. För det finns ju unga människor som är intresserade av fotografi... Däremot brukar det vara med flera kvinnor på de här fikaträffarna. vilket är roligt, det lir liksom lite roligare då.

Sen, man är väl aldrig äldre än man känner sig? 😎 Och då är det ett gäng ungdomar på bilderna...
Ha det gott//GöranR
Erik Madsen 2021-10-29 11:55
Helt enig i det sidste 😀
//Erik//
Det var trevligt att se dej igen, synd att man var tvungen att lämna tidigare. Jo det är rätt mysigt i där.
Det var fina bilder du hade tagit :)
Svar från gorred 2021-10-29 05:51
Tack Ronny, uppskattas (men du var ju med där på ett hörn också). Det var väldigt trevligt at vara med igen, det var (för) längesedan.
Mer fotofika!
Ha det//GöranR
Tack för en fin sammanfattning av ett bra fotofika! Håller med om fikamiljön, Tårtan e ett klassiskt fik, mycket genom kopplingen till Tv-serien, och så har dom latte, men det blir dyrt med en latte och kanelbulle! Och Tårtan e inte så bra som diskussionslokal! Viksängen är ett utmärkt fotofikaställe av den anledningen du beskriver! Man sitter som i ett ljuddämpande bibliotek!
Å så ligger Viksängen närmare Gnesta också! :)
/B

Ps. Å så e fikat mycket billigare på Viksängen, även om det inte finns latte!
Svar från gorred 2021-10-29 11:49
Just atmosfären är både svår att beskriva och svårdefinierad, men också viktig upplevelsemässigt. Oavsett latte eller vanligt bryggkaffe som stått på sedan i morse.
Viksängen har mycket av det här svårdefinierade, och atmosfären är i sina stycken svårslagen, men ligger längre från Tyresö...😎
//GöranR