Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Fotofika, igen!

Efter en tids fotofikaabstinens blev det plötsligt möjligt för mig att vara med på en stunds bortkoppling från den vanliga världen och hamna i Sötälje, secondhandaffären i Viksängen. Fotofika, ett begrepp med anor, inte minst från det numera både legendariska och ikoniska fotofikat på Tårtan, Ståckolms Söder, Hornsgatspuckeln. 

Fotofika är ett slags flykt från verkligheten, samtidigt med både rötter i verkligheten och förankring i världen omkring oss. Gamla Leica och Contax trängs med moderna Fujikameror och kinesiska objektiv, någon enstaka olympuskamera får plats (som ett slags ful ankunge!?!), situationen är som upplagd för närgånget ögonblicksporträttfotograferande (man måste ju testa grejerna) och samtalet, eller den ibland högljudda, diskussionen sträcker sig från anekdoter om det gamla Sötälje till stenåldershistoria, vikingar (Svea Rikes Vagga - och Dag Stålsjö gäller!) och Beowulfs ursprung via ljusegenskaper hos ett nytt objektiv. Det är mycket svartvitt, i alla fall ur fotosynpunkt. 

Och nu är det alltså snart utställning! Urvalsvåndan var påtaglig hos somliga; nya eller gamla bilder? Kan man visa bilder man visat förut? I vilken skokartong ska man leta? Är tidigare visade bilder begagnade? Hur mycket ska man gå på hustruns bedömning om vilka bilder man ska, eller kan, visa? Och, hur mycket utrymme kan man sno åt sig för att man ändå inte i tillräcklig mängd kan ta kål på sina älsklingsbilder...

Luftfoto? Fotografera utan kamera, som luftgitarr liksom? 

Vadå skeptisk!?!

Snapshots! I färg, faktiskt, som kontrast!

Å så Viksängen då: Fiket i samband med secondhandaffären - enkelt men rätt så gott bryggkaffe, inget hipsterhavrelattetjafs, enkla mackor och goda bullar och så som att man sitter i ett bibliotek (vilket man ju faktiskt gör på nåt sätt). I hyllorna har mer än ett  fynd av nån gammal fotobok gjorts, och görs alltfort. Bordet pryds av en reservationsskylt varje torsdag.

Det är helt enkelt trevligt!

På återseende//Göran

Å välkomna till utställningen i Södertälje, ABF-huset, den 26-27/2 2022!

Inlagt 2022-02-18 12:05 | Läst 1478 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Inga fula ankungar här inte, alltid roligt att ses. Ha en fin helg Göran :)
Svar från gorred 2022-02-18 12:49
Nej, egentligen inte 🤠. Instämmer i övrigt - ha det du också!
//GöranR
Trevligt gäng där i söder! Fick stå över igår, men räknar med att hemsöka Viksängen emellanåt även i fortsättningen. Och utställningen ska jag också försöka pricka in!

Superba bilder har du fått! Kan man rentav räkna med att din fina Tårtanbok får ett litet Viksängssyskon nån gång framöver?
Svar från gorred 2022-02-18 15:11
Tack Per. Man vet aldrig. Och ingenting är riktigt omöjligt. Framtiden vet vi ju så lite om, mycket kan hända. Dokumentation är emellertid aldrig något dåligt...
Det är väldigt trevligt! 😀
//GöranR
Ett mycket välskrivet, roligt och informativt reportage om våndan att vara fotograf! Med fina bilder! :)
/Bengan
Svar från gorred 2022-02-18 15:13
Tack Bengan. Uppskattas! Det är ju väldigt trevligt, ju! 😀
Ha det//GöranR
Fina bilder Göran. Hoppas vi ses på utställningen. Är det helt slutfinalen på Tårtan förresten?
Allt gott/per-erik
Svar från gorred 2022-02-18 15:18
Tack Per-Erik, uppskattas!
Vet inte om Tårtan, har inte hört något på länge. Det var dessutom ett tag sedan jag överhuvudtaget kunde komma mig iväg på fotofika, och onsdagarna har blivit blockerade av annat just nu. Vi får se vad som händer framöver.
Vore kul att se dig i Sötälje - välkommen!
//GöranR
Benganbus 2022-02-18 16:26
Per-Erik! Jag har väl på något sätt ”drivit” Tårtan under ett antal år, men känt att resan med tågbyte, blivit litet tröttsamt, speciellt under vintertid med förseningar! Men den eller de som vill, kan ju självklart träffas på Tårtan framöver på eget initiativ! :)
/B
per-erik åström 2022-02-19 07:58
Ok, tack. Då vet jag.
Allt gott/per-erik
Roligt att se att gänget ser ut att må bra och excellenta bilder! Om allt fungerar ses vi på lördag, hälsningar/ Björn
Svar från gorred 2022-02-18 21:51
Tack Björn! Jorå, stämningen är det inget fel på. Ser fram emot att ses på lördag!
//GöranR
Några väldigt närgångna porträtt där :-) Finns det ett OK utbud av fikabröd/mackor eller annat gott om man bara håller sej till växtbaserad kost?
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2022-02-18 21:50
Nå, det är en väldigt trevlig och välkomnande stämning, och som sagt: "...situationen är som upplagd för närgånget ögonblicksporträttfotograferande (man måste ju testa grejerna)...". Det tas hela tiden sådana bilder runt bordet 😀, det är alltid nån kamera som behöver kännas på, eller något nytt kinesiskt objektiv som ska testas, så... Men man blir bra på att fånga uttryck, snap shots alltså.
Och nej, det är lite magert när det gäller det växtbaserade utbudet. Det är ganska enkelt, egentligen. Men charmen sitter inte där, och de har hyfsade bullar, typ. Och jag blir bättre och bättre på att navigera mig i den här nya världen som är plant based.
Ha det//GöranR
Lena Holm 2022-02-18 22:14
Jag förstår precis och det enklaste är ju bara att att ta en svart kaffe och ha trevligt :-)
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2022-02-19 00:15
Precis! 🤠//GöranR