Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Sommarkonsertsäsongen

Nu börjar den korta tid då varje kyrka liten som stor, varje möjlig konsertlokal är uppbokad och uthyrd för sommarsångskonserter. Det är precis som i december med alla julkonserter och alla julsånger. Det är en hektisk tid för alla som sjunger i kör, för alla som har en anhörig som sjunger i kör – våra sommarsånger är lika viktiga och betydelsefulla som våra julsånger.

Den Blomstertid, Idas Sommarvisa och En Vänlig Grönska plus de vanliga vårsångerna som Vintern Ra och Blommande Sköna Dalar har en stark förankring i folksjälen, musiken i sig är betydelsefull och detta med att sjunga organiserat tillsammans i kör är något speciellt för oss, drygt en halv miljon körsångare finns bara i Sverige. Och den svenska körmusiken är av internationellt hög klass, man pratar till och med o det svenska körundret.

En sådan kör som tillhör de allra främsta i världen är den stockholmsbaserade kören Zero8, som började som en barbershopkör men över tid har blivit en kör som ägnar sig åt en mängd andra genrer utöver barbershopen; klassisk svensk körmusik, klassisk musik i övrigt, manskörsmusik, jazz och driven av influenser från andra länder med annan musik.

Zero8 hade sin sommarkonsert på national dagen, i Adolf Fredriks kyrka i centrala Stockholm. Det blev i det närmaste en och en halv timme med underbara klanger och musik som spände över barbershop och (svensk) klassisk körmusik till georgiska krigsdanssånger. Det lät helt fantastiskt, bara känslan av sluttoner i perfekt pitch och perfekt harmoni som ebbade ut, förstärkta av kyrkans akustik. I nästan 90 minuter satt alltså jag och de andra i publiken helt trollbunden av vackra klanger med musik som berörde ur många aspekter.  

Man blir styrkt i själen av musik.

På återseende//Göran

Inlagt 2022-06-07 12:04 | Läst 819 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver