Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Det är kanske så här fotomässan ska vara - egentligen

Vi har levt under goda tider en lång tid nu. Vi har haft råd. Inflationen har varit mer eller mindre obefintlig och räntorna nästan löjligt låga. Och dollarn och euron har legat under tian i kurs. Vi har kunnat flyga som vi ville, överallt.  Maten har varit jämförelsevis billig. Vi har haft det bra!

Men som alltid slår pendeln till baka.

Mitt i alltihopa kom pandemin.  I ett slag, bokstavligt talat, slog stora delar av världen igen och stängde ner. Och visserligen är det alltid krig nånstans i världen, men nu kom det plötsligt väldigt nära. Efter att Ryssland hotat de skandinaviska länderna och varnat för att vara kaxiga mot vite av att det skulle vidtas åtgärder (minns ni det berömda brevet?), så startade Ryssland, eller Putin, ett invasionskrig mot sitt grannland Ukraina, ett land som blivit alltmer västorienterat efter sovjettiden. Och alla våra kartor ritades om.  

Nu är allt dyrare, och det råder brist på energi (läs elektricitet). Inflationen växer och räntorna blir högre.  Möjligen konsumerar vi mindre.

Så det är inte så underligt att fotomässan är magrare än den har varit på mycket länge. Snarare är det kanske underligt att den överhuvudtaget blir av.

Mässan tjänade ändå sitt syfte som en slags marknad, dit man kunde gå för att träffa folk och kolla in bilder och lyssna på föredrag. Och att det var glest gör ju egentligen inte så mycket – trängsel är nåt åtminstone jag inte direkt aktivt söker…. Och visst, mindre att se på, men samtidigt lättare att titta.

Jag tycker det är bra att mässan var tillbaka. Även om den var en smula tunn. Saknar jag överdådet? Kanske lite, men inte så det egentligen avgör.

På återseende//Göran

                                                                                                                                         

Inlagt 2022-12-08 13:22 | Läst 664 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bilderna är fina. Dom förflyttar mig genast tillbaka till gamla tiders fotomässor.
Tyvärr kommer vi inte mer tillbaka dit. Fotobranschen började ju gå i nedan långa tider före den nuvarande mer allmänna krisen.
Den ödesdigra förändringen stavas: MOBILEN, och dess mer och mer avancerade kamera. När den förändringsbanan når sin slutstation, kommer det inte längre att vara lönsamt att tillverka särskilda kameror för fotoamatörer - och en hel bransch kommer att gå i putten... :-(
Svar från gorred 2022-12-08 15:27
Tack Peter. Bilderna är från årets fotomässa.
Kanske kommer det fotomässor som grundar sina koncept enbart på mobilkamerorna, med gammaldags, "riktiga" kameror i nåt undanskymt bås, längst bort och längst in i lokalen?
Fast så länge det finns någon efterfrågan på särskilda apparater ämnade att fotografera med så tror jag branschen kan fortsätt leva.
Kanske mer önsketänkande förstås, det sista alltså.
//GöranR
syntax 2022-12-08 15:36
Jovisst förstår jag att bilderna är från årets mässa - men dom är förunderligt liknande tidigare mässor.

Haken är väl att det behövs så mycket mer än "...någon efterfrågan", om tillverkning skall kunna ske. Mina kontakter i branschen säger att det redan nu börja bli ganska bajsnödigt - som man säger. En del kända företag har ju redan likviderat, eller genomgått misstänkta ombildningar.

Ingen är ledsnare än jag...
Vi får börja med bildmässor istället. Det fotografi går ut på. Typ Planket, fast kanske inomhus nånstans i en tom lokal som inte kostar så mycket att hyra? Eller göra som i Malmö (vet inte om deras bildbiennal finns längre?) där man under en vecka visade fotograf på olika ställen, museer, företag, gallerier och annat.
Svar från gorred 2022-12-08 23:19
Ja, de tidigare överdådiga mässornas tid är slut tror jag. Det blir endera mindre och magrare mässor, eller så får man vara kreativ och hitta på något annat. Möjligen speglar detta fotografin i övrigt, men jag tror inte att mobilkamerorna fullt ut kan ersätta riktiga kameror. Men vad vet jag...
//GöranR