Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Vart tog alla humlor vägen?

September. Sommarväder, igen med dryga 20 grader på dagarna. Och trädgården prunkar, alla sena blommor är på gång i allra högsta grad, Och till och med rosensnåret, rosenhäcken – med vresrosor – har av allt att döma glömt bort sig och blommar, igen.

Några små bin har uppenbarligen och ändå hittat hit.

Dahliorna prunkar!

Och en liten korsspindel - för det är det väl?

Besök!

Det är häftigt med allt detta prunk och all aktivitet, nu när sommaren sjunger på sista versen! Samtidigt saknar jag humlorna och bina. Nog för att jag ser enstaka komma till blommorna, men vad jag minns var det bara för några år sedan som jag hade fullt hus i perennrabatten vid den här tiden. Och bilrutorna är rena, hur långt man än kör.

Oroväckande!

På  återseende//Göran

Inlagt 2023-09-10 15:19 | Läst 888 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag fastnar för dina fina bilder på bin och blommor samt M förstås. Jag kan erkänna direkt att jag inte sett någon skillnad på just förekomsten av humlor, men jag hör ju till de som fortfarande jobbar vardagar och sedan tillbringar helgerna med att omväxlande sköta om trädgården och njuta av livet i den. Jag har en känsla av att jag missar en hel del som egentligen händer i naturen.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2023-09-12 10:38
Tack Lena. Uppskattas!
Och det är ju inte bara humlor det handlar om, det verkar som det inte bara är jag som tycker att det är mindre insekter nu; några enkla slagningar på internet visar att så faktiskt är fallet, man pratar om en 75 - 80 procentig nedgång i biomassan för insekter, något som också tillskrivs förlust av biologisk mångfald. Vilket makes sense i någon mån. Tyvärr!
Nå, under tiden får vi väl försöka njuta av de förhållanden vi har...//GöranR