Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Lofoten by bus...

Vi fortsätter alltså norrut. Och nu kommer inläggen lite i otakt, midnattssolen förtjänade en egen och omedelbar publicering, men dessförinnan hade vi alltså varit förbi Lofoten. Nu blev det flera korta stopp, så alternativet att åka buss genom Lofoten och skanna av området framför att åka med båten och ”bara” se från havet kändes rätt bra. Vi hoppade på båten lite längre fram bara.

Lofoten var intressant. Plötsligt såg vi slätter och jämna ytor och inte bara berg av skiftande höjd och utseende. Och Lofoten är ett tämligen bördigt område, fastän detta att det ligger så långt norrut och ovanför polcirkeln kortar av säsongen så det inte går att odla vad som helst. Av våra vanliga sädesslag är det egentligen bara korn som hinner med att mogna under säsongen. Så då odlar man korn.

Lofoten består av flera större och mindre öar. Kustklimatet, med golfströmmen ger milda vintrar, och på somrarna är det relativt kyligt. Öarna har smala fjordar, och mellan öarna är det trånga sund. I sunden går det kraftiga tidvattenströmmar, bland annat Gimsøystraumen, Nappstraumen och Moskenesstraumen. Befolkningen bor i byar utspridda på öarna, med Svolvaer som den största tätorten.

Bussresan genom Lofoten blev ändå lite rapsodisk, vi hann se en del men det gick lite fort, trots alla ansträngningar från en pratglad guide som gjorde sitt bästa för att informera oss. Det skulle vara trevligt att få tillbringa längre tid där. Dock hann vi med att se muséet och Gallery Espolin, en hommage till en av traktens största konstnärer – oerhört starka målningar och teckningar.

Nå, vi får se. Till dess, på återseende//Göran

Inlagt 2018-05-21 09:48 | Läst 1001 ggr. | Permalink

"Här kommer Lofotentips! :) https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-393-on-the-way-to.htm"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder Göran! Ni får göra en till resa till bara Lofoten! :)

/B
Svar från gorred 2018-05-21 17:36
Tack Bengt. Jo, det ligger nära till hands, faktiskt.
//GöranR
Svar från gorred 2018-05-21 17:37
Fantastisk resa, härliga bilder och många bra tips!
//GöranR