och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Hembesök.

Ett trevligt avbrott i bilåkandet var en fikapaus hemma hos en balinesisk familj. Huset rakt fram är sovrummet, där hålls också alla religiösa ceremonier och det till vänster är till för förvaring av ris.

Här blir vi välkomnade av den alerta vakthunden Ben.

Titta bara så han visar tänderna...

...innan han gör sig beredd för anfall...Gäääsp!

Far i huset hälsar oss välkomna och berättar att hans familj består av honom hans fru och deras två söner 6 och 12 år gamla. Stora sonen är i skolan men lillkillen är hemma och smyger lite blygt runt oss och kikar  nyfiket på vad vi är för några. Innan vi gick så vågade han sig fram och hämta en liten leksak.

Här bor också farmor.

Hon håller mest till i köket och tycker om att det kommer gäster. Hon gillar också att bli fotograferad.

I dag ska hon laga små pannkakor.

Vi får smaka på pannkakorna, de serveras med kokosflingor och smält brunt socker. Mmm så goda de var.

Farmor blir så glad när jag säger att de var goda.

Så glad så att jag får kika in i hennes skafferi med de vackra handflätade förvaringskorgarna.

Frun i huset tillbringar förmiddagarna med att iordningställa de olika vackra och konstfärdigt gjorda offergåvorna till dagens religiösa ceremoni. De kallas för Canang.

Det är bara vid speciella tillfällen som man besöker de större templen, till vardags och de dagliga ceremonierna håller man vid husets egna lilla tempel. Något som finns vid de flesta hus i Bali.Varningsskylten är till för att man inte får gå dit under "women period".


Strax ska vi gå en liten vandring bland risfälten...men vi tar en fikapaus  med nybryggt balinesiskt kaffe och en nybakade traditionell kaka först.

Inlagt 2014-12-10 10:49 | Läst 4167 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina berättande bilder. Vilka fantastiska hantverk de gör. Men hundägare som jag är så gillar jag hunden här. Den ser ut att vara så förnöjsam och trygg.
/Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-12-11 19:59
Hundar fastnar ofta på bild för mig. Ben var så fin dessutom.
Tack Lena!
Som ett riktigt 'hemma hos' reportage:) Vad kul att få komma så nära inpå och ser hur de lever sin vardag. De verkar vara mycket för färger men utan att vara så där riktigt skrikiga och pråliga. Jag gillar hantverk men tänk att göra allt det och sedan ge bort allt som 'offergåva'.
Svar från Margareta Cortés 2014-12-11 21:09
Samma tanke hade jag, att de görs så ortoliga hantverk för att sedan ha som offergåvor. Men religionen är mycket viktig där. Det var riktigt trevligt att få hälsa på hemma hos.
Härliga färgglada bilder !
Tror dom är väldigt gästvänliga, kommer ihåg att vi var hem till en kvinna och hennes lilla barn när vi var där
Det är ju fantastiskt vad jobb dom lägger ned på dessa offergåvor.
Att ni bara vågade gå förbi denna hund :-)
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2014-12-11 21:14
Tack Ing-Marie!
Gästvänlighet var nog bara förnamnet där. Så många vänliga människor som jag träffade på.
Offergåvorna var riktiga konstverk.
Trevligt reportage, ser också att Foppatofflan kommit till Bali.
Svar från Margareta Cortés 2014-12-11 21:18
Tack Robert!
De var knske skönare att ha istället för de traditionella skorna. Tänkte inte på att fråga vad de kallade dessa tofflor för där på Bali. Borde ha gjort det.
Vilken fin berättelse igen och fina bilder, tyckte mig se "foppatofflor"?
Ha de gott
//B-O
Svar från Margareta Cortés 2014-12-11 21:19
Tack Bert-Ola!
Du ser så rätt så.
Intressant att få hälsa på hemma hos folk, hade ni guide med som översatte eller kunde de engelska tro? Den hunden vill man inte möta i en mörk gränd:)
Svar från Margareta Cortés 2014-12-11 21:20
Mannen i familjen kunde väldigt bra engelska så det var inga problem med språket. Då var det svårare att förstå de danskar som vi träffade på. ;)
Väldigt fint litet hemma hos reportage, dom verkar leva ett harmoniskt liv. Må gott, LO
Svar från Margareta Cortés 2014-12-11 21:23
Gick nog ingen nöd på dem där. Bidde trevligt och mat hade de. De olika byarna tillverkade också lite hantverkssker. I den här byn snidade de i kokosnötsträ. Bl.a kunde man förvärva sig en träslev för 7kr.
Det här var väldigt fint och roligt att få se....förstår jag det rätt att deras "hus" betspr av flera små hus, där varje hus har en särskild function. Intressant. Vad fint de verkar ha det. Och vad vänliga de verkar vara.
Svar från Margareta Cortés 2014-12-12 22:47
Instämmer i att de var så vänliga, du har också rätt i att deras hem bestod av flera små hus med olika funktioner. Var mycket trevligt att få komma och se hur de bor och lever. Far i huset berättade om deras traditioner och hur allt fungerade.