Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Blogglista.se

Jag köpte en ny skanner.

Min gamla skanner hade gjort sitt så det var dags för lite nyinköp och plötsligt har det blivit roligt att skanna in gamla bilder. Kul att ha något att göra också då man inte är så "gångbar".

Tog mig an min mors gamla fotoalbum, från 1938 fram till de första åren på 40-talet, för att kunna dela med mig till släkten. Men då jag la ut dem på Facebook så var det inte bara de närmast inblandade som tyckte det var kul med de gamla bilderna. De speglar ju så mycket från den tiden.

Den bilden som jag själv tycker så mycket om är den här på min mormor och morfar och två av mammas syskon. Då den skannades in från den lilla, lilla bilden gjorde att jag kunde förstora upp och se en hel del detaljer.  Mormor och morfar bör vara i 40-årsålder och är troligtvis på väg ut på myrslåttern. Platsen är Puoltikasvaara som ligger mellan Gällivare och Kiruna.

Men när jag bläddrade vidare så fanns det även en hel del bilder som inte hade med släkten att göra som den här boxaren i stilig pose. Har ingen aning om vem det är men en kul överraskning bland alla bilder.

Den här bilden på två soldater som står och hälsar på varandra är väl inte så spännande, men när jag fick upp den i lite större format så upptäcker jag att det är tydligen en svensk soldat och en tysk som står vid gränsen och hälsar på varandra. Drar den slutledningen av flaggan med sin symbol i mitten som syns i bakgrunden. På originalbilden som bara är 6x8 cm och väldigt grå i tonen så syns inte flaggan. Av placeringen i mors album så bör året vara 1940.

Hittade en till lite kul bild från krigsåren.

Postat 2017-04-19 10:45 | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Esrange - Till Ylva

Har följt Ylva Houltz spännande blogg om raketen MAXUS 9 och i senaste inlägget var hon uppe vid Esrange och jag kom ihåg att jag varit dit på studiebesök när jag var ung och gick i skola i Kiruna. Ylva frågade om jag hade några bilder från besöket så jag letade fram mitt album från den tiden och det visade sig att jag faktiskt hade två bilder. Fota var ett dyrt nöje då så fler blev det inte, trots att besöket var väldigt spännande.

Det står dec 67 i kanten på bilderna, 1967 stämmer men besöket var i september därav bristen på snö i billerna. Att de är framkallade i december beror också på ekonomin för på loven var jag nere och jobbade på Kodak i Järfälla och då hade jag rabatt på framkallning och kopiering så då gällde det att passa på.

Fler bilder än så här var det inte, men det kanske går att jämföra lite med hur det ser ut nu.

PS. Hittade en till bild, tagen på håll över området. DS.

Postat 2017-04-14 10:03 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ristningar

Ibland blir jag nyfiken på var orden vi använder kommer ifrån, ofta använder vi ord som vi inte har en tanke på hur de uppstått eller varför. Kommer ihåg från skoltiden hur vi fick i uppgift att ta reda på en massa ords ursprung och den övningen var så rolig och intressant så det händer fortfarande att jag letar ursprung. Fast i dag är det lättare, då satt vi på biblioteket och slog i böcker, nu kan man bara gå in på nätet och ofta har någon annan gjort arbetet åt en.

 Så var det med ordet graffiti, där har jag sett flera olika stavningar och undrade också vilket som var den rätta. Efter att ha sett att ordet har sin ursprung i italienskan och deras ord graffito, som betyder ristning, så vet jag numera hur det stavas.

Lite graffiti från Nepal.

Kathmandu


Bungmati

Patan


Postat 2017-04-11 09:54 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Handikappvänligt!

Att ta sig fram i Kathmandu är inte så lätt om man har lite gångproblem. Staden är inte direkt handikappanpassad. Höga trottoarkanter och på många ställen är gatorna mycket knaggliga och utan trottoarer.

Jag hade tur som inte hade några gångsvårigheter då jag var där.

Postat 2017-03-30 13:49 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Barn i Nepal - igen.

Barnen i Nepal har lite annorlunda livsvillkor än barnen i västvärlden.

Vi besökte Sankhu en liten Nevarby, strax innan hade vi varit på ett berg för att se soluppgången över Himalaya. Det var kallt -2 grader och innan solen gick upp låg frosten på marken. Här i byn började solen värma lite men kallt var det fortfarande, var nog fler än de här barnen som frös.

En annan dag besökte vi Dakshinakli templet som ligger ca två mil utanför Kathmandu, det är ett mycket viktigt tempel att besöka för nepaleserna och många hade klätt sig fina för det besöket. Den här lilla flickan vill gärna vara med på en bild och visa sin fina kläning.

En mamma som arbetade med att sälja souvenirer och blomsterkransar till offer, hälsade glatt på mig och poserade gärna på bild. Hennes lilla dotter tittade med stora ögon  på främlingen.

En tös i grannståndet såg vad som var på gång och skyndade över för att få vara med på bild, inte så uppskattat av den lilla tösen.

Många heliga män fanns det i templet och även barnen blev välsignade och fick sin tikka i pannan. Kommer säkert skriva mer om det templet, men tar bara barnen här.

Inne i Kathmandu har många vattenledningar blivit förstörda i jordbävningen, det jobbas med att laga dem, men under tiden finns det stora vattenbehållare utställda. Kul tycker barnen.

Där kan man släcka törsten.

Som i många andra asiatiska länder så åks det mycket motorcykel, föraren har hjälm men bara föraren.

Många barn går i skolan, men långt ifrån alla.

En hel del måste arbeta för att hjälpa till med familjens försörjning.

Postat 2017-03-29 11:07 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 ... 289 Nästa