och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Jakobstad.

Fortsätter resan norrut i Finland, eftersom jag har en god vän som kommer från Jakobstad så vill jag naturligtvis stanna där och se hur det ser ut i hennes barndomstad.

Det första jag ser då vi kommer det är en bolmande pappers- och massafabrik.

Som tur är ligger den lite utanför själva staden för där luktar det inte så gott. 

Jag vet att Jakobstad är tvåspråkig och grundad av Ebba Brahe år 1652, hon var änka till Jakob De la Gardie. Det är därför staden heter Jakobstad. Jag vet också att Johan Ludvig Runeberg är född här. Inne i stan är det lugnt och nästan folktomt, vet inte om folk sover fortfarande eller om de är på jobbet.

Vi parkerar bredvid en stor och pampig tegelbyggnad som är ett tobaksmagasin. Där är nu en utställningshall för konst och kulturhistoria.

På väg till Skata som  den gamla trähusbebyggelsen kallas för, ser jag den här lådan. Kan det vara så att Jakobstadsborna förvarar sina hundar där. Jag vågade inte öppna locket och titta efter.

Skata är ett fint gamal trähusområde med grusvägar.

Höll på att säga att det var så folktomt så inte ens en katt var vaken, men så var det inte. Den här kissen om jamandes och ville kela. Riktigt gosig var den.

Det här är Jakobstads Svenska Samlyceum. Där har min goda vän gått i skola, så den ville jag  ha med på bild.

Den här stora klockan var nog det första som jag fick syn på då vi kom in till själva stadskärnan och den gjorde mig verkligen nyfiken. Den såg enorm ut.

Fick reda på att det är Strengbergs tobaksfabrik som grundades redan 1762. Under 1920-talet var det här den största tobaksfabriken i hela Norden.

Det är inte helt folktomt här.

Åh, se där, ett riktigt fint kameramärke är även representerat här.

 

Inlagt 2012-09-22 21:22 | Läst 7569 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Snygga kort


Bengt-Åke Strengberg
Svar från Margareta Cortés 2012-09-22 21:53
Tack Bengt-Åke!
Kul att du tittade in och gillade.
Finfina bilder och jag gillar verkligen din redigering av bild 4, 6 och 7. Härligt, färgstarkt och vackert! =)
Svar från Margareta Cortés 2012-09-22 21:53
Tack Heléne, det var så trist väder så jag tyckta att de där vackra gamla husen behövde lite mer stuns i sig.
Och så har man lärt sig något "nytt" som man inte har vetat om sitt födelseland! Jakobstad har för mig varit en stad som har legat lite vid sidan om på något vis och därför har det aldrig blivit något besök där. Varje uteblivet besök i en stad, i en by etc är en förlust på sitt sätt. Tur att du har rapporterat härifrån i alla fall! Har läst i kapp dina inlägg om Finlandsresan och fastnade för skylten om Fredrik och Johanna!
Svar från Margareta Cortés 2012-09-23 09:20
Jag lär mig mycket på mina resor, men missar säker en hel del också.
Jag får tacka min vän som kommer därifrån för att jag hamnade i Jakobstad och tittade runt där.