och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Malmköping runt.

Tog en liten promenad i ett soligt och varmt Malmköping, köpingen har varit Södermanlands regementes exercisplats och man kan än i dag se rester efter det.

Vi promenerade iväg genom Suckarnas Allé. Varför den heter så är lite omdiskuterad och det finns flera varianter, en är att de skadade soldaterna suckade då de gick den här vägen från förläggningstälten till sjukhuset. De suckade för att de var sjuka och behövde vård. En annan tolkning var tvärtom, att de  gick ifrån sjukhuset friska och ompysslade och nu var tvungna att börja delta i övningarna igen.

Sedan fortsätter vi in på den lite mer skuggiga Harmonislingan. Där är det tänkt att man ska tanka krafter ur naturen. Vi följde inte rådet att sätta oss ner och blunda och känna in, hade nyss ätit en god hotellfrukost och kände nog att vi behövde röra på oss. Pixlade damens ansikte för jag frågade inte om hon ville vara med i bloggen, var visserligen på allmän plats men här kändes det mest rätt så.

.

Sedan kom vi till ålderdomshemmet, där Allan 100 år gick ut genom ett fönster och försvann. Fick nyligen veta a en vän i  Frankrike att där heter boken "Le Vieux qui ne voulait pas fêter son anniversaire" översatt så blir det "Den gamle mannen som inte ville fira sin födelsedag".

Men hur som helst så hittade vi fönstret och även skuggan av Allan. Han var väldigt blank så omgivningen speglade sig i honom.

Som jag nämnde tidigare så var Malmköping en plats för Södermanlands regemente så mycket här handlar om det. Många beväringar vistades här och de behövde logementen, därför byggdes något som kallades för Hyddorna.

Så här ser de ut i dag. Det finns en otrolig mängd informationsskyltar runt om i Malmköping, men jag hittade ingen information om vad de här husen används till i dag.

Vi hittade också Museet Malmahed. Det var stängt och ingen skylt om öppettider.

Men vi hade turen att träffa på folk som visste öppettider så på eftermiddagen återvände vi dit. Fanns mycket om soldatlivet, om Malmköping och även om de gymnastikläger för barn som de hade här. De lovade att sätta ut en skylt om öppettider på utsidan om huset.

Det här lilla huset var kokhuset där soldaternas mat lagades. Fast före 1878  lagades maten i kokgropar.

Malmköpings Wärdshus ligger i den här fina byggnaden som det står hotell på.

På det här huset står det att det INTE är till salu. Kan ju förstås vara intressant att veta.

Mina promenader blir inte så långa än så länge så sedan gick vi tillbaka till vårt boende på Plevnagården. Hälsade på hotellhunden Lissie och tog en fika.

Inlagt 2024-07-10 10:20 | Läst 354 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Värdshuset är däremot till salu...
https://www.svenskfast.se/kommersiellt/sodermanland/flen/malmkoping/malmkopings-wardshus/388468

Malmköpings andra större artikel förutom regementet var förstås järnvägen, där museispårvägen huserar på "resterna" av den.

Det går att se de där sortens byggnadssätt som hyddorna i Uppsala också. Annat perspektiv i en gammal bild:
https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/2360506.htm?set=mp
Svar från Margareta Cortés 2024-07-10 10:56
Tack Martin!
Jo vi hörde att värdshuset var till salu, men den säljaren var noga med att det skulle komma i rätta händer. Även Plevnagården verkar vara till salu men köpesumman där var tämligen hög för skicket på husen.
Vi var ner och kikade på järnvägen och stationshuset, men där var det ingen aktivitet, däremot så kom tåget en annan gång då vi stannat vid vändplatsen.
https://www.fotosidan.se/blogs/magganfs/en-tripp-till-nostalgins-hogborg.htm
ztenlund 2024-07-11 11:26
Jag har nog sett en annons för Plevnagården också, men den verkar inte ligga ute just nu, men en del tas ju bort över sommaren.

Senast jag var vid vändslingan borta vid riksvägen var lite senare än så och då var det mer välansat och de hade även bytt ut väntkuren. För den som är intresserad så står tiderna för dagen på www.muma.se och årets planerade trafikdagar anges på https://www.muma.se/2023/12/2024-ars-trafikering-pa-museisparvagen/ . Just under den mesta semesterperioden kör de varje dag förutom måndagar om det inte är någon avvikelse, men före och efter den är det i stort sett bara på helgen.
Svar från Margareta Cortés 2024-07-11 12:31
Tack för informationen om tåget, ska hålla koll på tider för den om vi kommer tillbaka.
Det var mannen som visade oss runt i Textilmuseet som berättade om dessa som var till salu. Vi bodde på Plevnagården och såg att det behövdes mycket upprustning men det fanns stor potential för den som lägger ner lite tid och möda på det stället.
Räcker inte , som nu, att måla lite på skavankerna.
Så fint. Kanske beror det på många som frågat.. är det till salu ;) och lite tröttnat haha.
Får nog bege mig dit någongång å se lite nogrannare i omgivningen.
Verkar finnas mycket att titta på.
/N
Svar från Margareta Cortés 2024-07-10 11:11
Tack Nini!
Den texten på huset var lite kul och oväntad
Kanske är många hus och lokaler till salu där, för jag såg att många butikslokaler stod tomma.
Det var något bekant med namnet Malmköping, militärt var det förstår jag nu. Lagom promenad vi fick vara med på, kul att se annat än hemma. Värdshuset har ett trevlig sydländskt utseende.
Svar från Margareta Cortés 2024-07-11 10:44
Tack Stefan!
Det var en stor militär ord på den tiden , mycket i bygden hade anknytning till det militära och här finns en hel del bevarat.
Hej Margareta,
nu kan jag lite mer om Malmköping som bara är en ort som jag snuddat vid då vi dykt i Magsjön. Hotellhunden ser ut att vara lite till åren :-)
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2024-07-11 10:46
Tack Lena!
Malmköping känns som om det krymper för varje gång vi kommer dit, inte storleksmässig förstås. Men så många tomma butikslokaler. Tråkigt att se.
Vet inte åldern på hunden, men den såg ut att må bra trots värmen som var då vi var där.
Kul rundvandring och historik! Allan Karlsson ser spänstigare ut än enligt boken där det beskrevs hur han mödosamt tog sig ut genom fönstret med värkande knän. Tofflorna stämmer!

Enligt min Malmköpinsuppväxta fru så talas själva urtypen för rikssvenska i just Malmköping. Kanske stämmer (eller stämde då), i Katrineholm är idiomet annorlunda och stockholmskan är ju inte rikssvenska.
Svar från Margareta Cortés 2024-07-11 10:51
Tack Måns!
Tror de har fejkat lite om Allans fönster vid inspelningen, för där var det ett tegelhus om jag inte minns fel. Men det här var äldreboendet, så det var klart han skulle få vara där med sin skugga.
Förr sa man att det var i Uppsala som rikssvenskan pratades, numera vet jag inte.
Men kommer ihåg i småskolan i Forsmark, då läraren sa att i Stockholm där säger man "reven sprang över vegen" . Vi vred oss av skratt och trodde han drev med oss, så gick åren och jag träffade min man som är stockholmare och pratar precis så. :)
ztenlund 2024-07-11 11:02
Den spanska reven rev en annan rev... ;)
Svar från Margareta Cortés 2024-07-11 11:13
Martin, även den passar in på maken.
Trevliga bilder från en stad jag bara åkt igenom så det var roligt att se huset och fönstret där "Hundraåringen" rymde från och en fin bild på hotellhunden
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2024-07-12 09:34
Tack Stig!
Malmköping är värt ett besök.
Finns en hel del att upptäcka där.
Mycket trevlig promenad i Malmköping. Intressant läsning och fina bilder :-)
Hälsningar Halina