och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Promenad

Underbart väder nu och skönt att kunna ta lite promenader.

Drottningholmsparken är perfekt för att träna upp kroppen, inga backar och lätt att utöka sträckan en bit per dag.

Kommer lite längre för varje gång och jag ser hur naturen grönskar mer och mer.

Så vackert nu med den skira grönskan i träden.

Dagens runda blev på hela 33 minuter och jag kom så pass långt att jag kunde betrakta den lilla söta grindstugan i parken.

Stugan kallas också för Bomstugan och byggdes 1847 som bostad till bomvakten. Bommen här kontrollerade de som kom in i parken från Kanton.

Stugan hade ett rum och kök. Där bodde drängen Gustav Jansson och hans hustrun Sofia Vilhelmina och deras son August Vilhelm. Att vakta bommen var en uppgift för hela familjen för Gustav arbetade även med jordbruket. 

Senare i början på 1900-talet fick de även i uppgift, att ge de skolbarn som hade lång väg till skolan i Kanton en skål med välling.

Jag tycker den lilla stugan ser fin och välhållen ut, men det verkar inte vara nnågon som bor i den nu.

Den är lär vara inspirerad i stilen av schweiziska alphyddor. Det märks framför allt på en del dekorativa trädetaljer, som fönstren med diagonala spröjsade och figursågade konsoler under taket. Skorstenen är byggd så den liknar ett vakttorn, passar ju bra på en vaktstuga.

Inlagt 2024-05-13 19:48 | Läst 560 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Bra att det går framåt för dej och det är sannerligen rätt årstid för rehabilitering utomhus. Jag har inte varit på Drottningholm sedan tonåren fast det är så pass nära. Den där vaktstugan har jag inte något minne av att jag ens sett.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2024-05-15 11:02
Tack Lena!
Känner mig så lycklig över att överhuvudtaget kunna gå igen och i det här underbara vädret dessutom.
Finns mycket att upptäcka I parken och tar man promenaden tidigt är det ingen trängsel heller.
Den där lilla Bomstugan är riktigt söt.
Skönt för dig att du nu kan njuta o promenera i sommar! Fina bilder därifrån!
Svar från Margareta Cortés 2024-05-15 11:03
Tack Dan!
Är verkligen glad att kunna promenera igen. Känns så härligt.
Vädret är en bonus dessutom.
Fint att du kan gå promenader, särskilt som det är så fint väder just nu. Intressant om grindstugan och den såg välbevarad ut.Kom att tänka på Tjolöholms grindstuga, har inte någon historia om huset men antar att det var ganska lugnt liv att vakta vägen, troligen hade de även andra sysslor på gården. Tjolöholms grindstuga kan man boka för övernattning
Svar från Margareta Cortés 2024-05-15 11:07
Tack Peter!
Låter intressant med Tjolöholm och deras grindstuga. Får bli ett besök där framöver, nu blir det inga långa bilturer eftersom jag bara får sitta i max 30 minuter och inte köra bil själv. Men just nu är Drottningholm på lämpligt avstånd och ser med längre promenader att det finns en hel del att titta på.